Zenginlik ve lüks denilince akla gelen Monako, ikonikleşen Formula 1 hafta sonuna başlıyor. Etkinlik başlarken mega yatlar da limana demir atıyor. Ancak dünyanın en yüksek GSYİH’ye sahip ülkesinde bu hafta en önemli etkinlik yalnızca Formula 1 Grand Prix’i değil.
Monako bu hafta; “Business of Luxury”, yani lüks tüketim ürünlerinin konferansına da ev sahipliği yapıyor.
- Konferansta dünyanın en büyük lüks tüketim ürünleri şirketlerinden biri olan LVMH’in sektöre yönelik açıklamaları, ABD ve Çin’in lüks tüketim rekabeti ve sektörün geleceğine dair beklentiler paylaşıldı.
Öncelikle sektöre dair önemli metrikler gösteriyor ki lüks tüketime yönelik güven, makroekonomik belirsizliğe ve borç tavanı tartışmalarına rağmen büyümeye devam ediyor. Lüks tüketimin iki büyük temsilcisi ABD ve Çin’deki talep de geçtiğimiz çeyreklere kıyasla toparlanma kaydediyor.
🛍️ Lüks Tüketimde Talep Daralmıyor
LVMH’in bünyesinde bulundurduğu ve yıllardır lüks tüketim alanında sektörün en büyüklerinden olan Louis Vuitton ve Dior gibi köklü şirketler, ekonominin durumu ne olursa olsun, piyasadaki tecrübeleriyle sağlam duruşlarını koruyabiliyorlar.
- Grubun farklı moda şirketlerinde daha önce farklı görevler yapmış yöneticisi Sidney Toledano, pazarın sadece ABD ve Çin’den oluşmadığını vurgularken, Avrupa’daki talebin de varlıklı turistlerin Fransa, İspanya ve Monako gibi ülkelerde harcamalarını kısmadığını belirtiyor.
- Bunun yanında Asya, Afrika ve Hindistan gibi farklı coğrafyalarda da talepte bir daralma görülmediğini söyleyebiliriz.
Yani yaklaşık son 1 senedir gerçekleşen faiz artırımları ve bunun beraberinde ekonomik yavaşlama neticesinde orta ve alt sınıf fazlasıyla etkilense de, lüks tüketim ürünlerini satın alan üst sınıf ekonomik sıkılaşmadan fazla etkilenmiyor ve lüks tüketim harcamalarından kaçınmıyor.
Geçtiğimiz ay LVMH’in çatısı altında konumlanan Tiffany & Co.’nun ABD, New York’ta açılan yeni mağazasına dair konuşan Toledano, “Evet, ABD pazarı yavaşlıyor ancak sadece doğru pazarlama ve kaliteli servis sunmayan şirketler için” diyor.
- Küresel anlamda enflasyon baskıları, borç tavanı anlaşmazlığı, Rusya – Ukrayna savaşı gibi bir çok tehdit bulunurken, LVMH bu tehditlerden etkilenmiyor gibi gözüküyor.
Ancak yine de ABD’de lüks tüketim sektörünün önümüzdeki dönemde bir miktar da olsa yavaşlama kaydetmesi bekleniyor.
👜 Çin Pazarında Lüks Tüketim Nasıl?
Son olarak, Çin ise devasa ekonomisi ve talebiyle lüks tüketim şirketleri açısından oldukça önemli bir konumda bulunuyor. Geçtiğimiz dönemde biten Covid-19 tedbirleri ile Çin açılması sonucunda yüksek miktarda bir talep patlaması yaşanmıştı.
- Bu durumun bir geri tepme olduğu ve bu hızda bir büyümenin sürdürülebilir olmadığı ise açıkça ortada.
Çin’deki açılmanın daha da yaygınlaşmasıyla birlikte artan turist trafiği, yalnızca Çin’de değil Asya – Pasifik’te de lüks tüketimin büyümesine katkı sağlayacaktır.
Tüketim trendinin ise değiştiğini vurgulamamız gerekir, müşteriler artık daha çok “quiet luxury”, yani daha sade ancak şık ürünlere yöneliyor. Ülkede orta ve üst sınıfın yükseldiğini hesaba katarak, önümüzdeki dönemde de Çin’de talebin ABD’nin aksine daralmayacağını söyleyebiliriz.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu analist notu hazırlanırken faydalanılan kaynaklar: Financial Times