Analist Notları

Analist notu: Enflasyon Düşecek mi? Borsalar Nasıl Tepki Verir?

Analist notu: Enflasyon Düşecek mi? Borsalar Nasıl Tepki Verir?
Google News Icon Takip Et

FED’in temmuz ayı toplantısından önce alacağımız son enflasyon verileri bu hafta açıklanacak! Öncelikle 12 Temmuz Çarşamba günü tüketici enflasyonu (TÜFE) verilerini alacağız, ardından bir gün sonra da üretici enflasyonu (ÜFE) verileri açıklanacak.

📊 Beklentiler oldukça iyimser: Manşet enflasyonun haziran ayında iki yılın en düşük seviyesi olan 3,1%’e düştüğünü bildirmesi bekleniyor. Değişken gıda ve enerji fiyatları hariç tutularak hesaplanan çekirdek enflasyonunun ise 5,3%’ten 18 ayın en düşük seviyesi olan 5%’e gerilemesi bekleniyor. Analistler, fiyat endeksine bağlı olarak çekirdek enflasyonun önümüzdeki aylarda daha da düşerek 3,5% ile 4% arasına düşebileceğini umuyor. 

Peki, bu iyimserliğin arka planında ne yatıyor?

🏘︎ İyimserliğin ilk nedeni, kira artışındaki yavaşlamadan kaynaklanıyor. Kira rakamları deyip geçmemek lazım; zira konut, çekirdek TÜFE’nin 40%’ını ve FED’in dikkate aldığı bir diğer önemli veri olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin ise yaklaşık 20%’sini oluşturuyor. 

Analist notu: Enflasyon Düşecek mi? Borsalar Nasıl Tepki Verir?

Hane sayısındaki artış, son iki yılda kiraları keskin bir şekilde artırmıştı. Ancak bu artış yavaşladı. Bir örnekle açıklayacak olursak, TÜFE’de barınak maliyeti bir yıl öncesine göre Mayıs ayında yaklaşık 8% arttı. Ancak ulusal kira ölçüsü, Haziran 2021’deki 9%’luk ve Haziran 2022’deki 14%’lük yıllık artışlarının ardından bu haziranda bir yıl öncesine göre değişim kaydetmedi. Barınma maliyetinin her zaman veriye geç yansıyan bir kalem olduğunu belirtmiştik, yavaş yavaş o taraftaki soğumaya ulaşmamız bekleniyor.

🚗 İyimserliğin ikinci nedeni ise ikinci el araba fiyatlarında düşüş bekleniyor olması. Analistler, yeni araba üretimi toparlandıkça ikinci el araba fiyatlarının daha fazla düşeceğini düşünüyor. Bu önemli bir gösterge çünkü FED yetkilileri, yüksek hizmet maliyetlerini dengelemek için düşen mal fiyatlarına güveniyorlar.

Analist notu: Enflasyon Düşecek mi? Borsalar Nasıl Tepki Verir?

Öte yandan bu hafta the Economist dergisinde ABD’deki enflasyon sorunu ile alakalı bir yazıda dikkat çeken iki görüşe rastladık. İlki BlackRock araştırma departmanı müdürü Jean Boivin’e aitti.

🔎 Boivin, “FED isterse enflasyonu 2%’ye getirir ama bunun maliyeti yüksek olur. O yüzden 3-4% seviyelerinde kalmasını kabul edecekler.” ifadelerini kullandı. İkinci görüş ise Richard Clarida’ya (FED Başkan Yardımcısı, 2018-2022) aitti. Clarida, “’2% derken, 2 değil, 2,8-2,9% da FED’i memnun edecektir.” şeklinde konuştu.

Bu ifadeler aslında enflasyon hedefinin başarılı kabul edilmesi için 2%’lik bir verinin şart olmadığına işaret ediyor. Hele ki masada resesyon korkusu mevcutken…

Küresel piyasalarda güncelde fiyatlanan tek faiz artışını 26 Temmuz’da FED tarafından alacağız gibi gözüküyor. En azından fiyatlamalar bu ihtimali 94,9% olarak mümkün kabul ediyor. Ancak göz ardı edilen bir gerçek de FED’in bir faiz artışına daha açık kapı bırakması, piyasanın ise bu ihtimalin mümkünlüğünü belli ki sorguluyor olması. Ancak unutmamak gereken bir altın kuralımız var: “DON’T FIGHT THE FED” yani, FED ile kavga etme!

Ve mutlaka verileri izle, çünkü veriler bize gerçek ipuçlarını verir. Tıpkı yarın açıklanacak enflasyon verisinin vereceği gibi.

Analist notu: Enflasyon Düşecek mi? Borsalar Nasıl Tepki Verir?

Enflasyon Verisi Sonrası Borsalar Yükselecek mi?

JPMorgan analistleri, önceki yıla göre TÜFE’nin ne kadar arttığına bağlı olarak her ay olduğu gibi, piyasanın rapora nasıl tepki verebileceğine ilişkin beş senaryo belirledi.

Analist notu: Enflasyon Düşecek mi? Borsalar Nasıl Tepki Verir?

Analistlere göre en iyi senaryoda yani enflasyonun 2,7% veya daha düşük gelmesi durumunda FED’in bu toplantıda faiz artış ihtimali masadan kalkabilir ve hatta dördüncü çeyrekte faiz indirimine gidilmesi olasılığı artabilir.

Enflasyonun 2,8% ile 2,9% arasında geldiği senaryoda ise temmuz için faiz artırım beklentileri devam eder. Analistler bu beklentilerin 45%’in altına düştüğünü görmemiz durumunda FED’in sona geldiğini düşünebileceğiniz söylüyor.

Enflasyonun 3% ile 3,2% aralığında gelmesi ise enflasyonun düşüyor olma anlatısını desteklemeye devam eder, ancak FED’i Temmuz’da 25 baz puan faiz artırmaktan vazgeçiremez. Ancak yılın kalanında daha fazla faiz artırışı beklentisini ortadan kaldırmak için yeterli olabilir.

Enflasyonun 3,3% ile 3,6% aralığında gelmesi durumu FED’in faiz artış sürecini yakında sonlandıracağına dair endişeleri gidermeyeceği gibi enerji fiyatlarında beklenen artış ve hala güçlü tüketici harcamaları göz önüne alındığında olumsuz yorumları beraberinde getirebilir. 

En kötü senaryo ise enflasyonun 3,7% veya daha yüksek gelmesi olur. Bu durumda FED tarafında endişeler artar. Hatta Temmuz toplantısı için 50 baz puanlık faiz artış ihtimali dahi fiyatlanmaya başlanır.

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynaklar: The Economist, CNBC