Gelir bakımından dünyanın en büyük üçüncü araç üreticisi Stellantis (STLA), Avrupa üretimi ilk uygun fiyatlı elektrikli otomobilini piyasaya sunmaya hazırlanıyor.
Stellantis’in bünyesinde bulundurduğu Fransız üretici Citroen’in e-C3 modeli, 320 kilometre menzile ve 57 dakikalık hızlı şarj kapasitesine sahip olacak. Gün geçtikçe elektrikli otomobillerin şarj sürelerinde ve menzillerinde iyileşme izlemeye devam ediyoruz. Çok yakında yarım saatin altında tam şarj olabilen otomobilleri göreceğiz gibi gözüküyor.
- Stellantis, yeni EV modelinin bu yıl sonunda ön siparişe açılacağını ve 2024’ün başında ilk teslimlere başlanacağını açıklıyor.
Çin’in son dönemde elektrikli otomobil sektöründe rakiplerine karşı daha düşük maliyetler ve yüksek iş gücüyle rekabet avantajı elde ettiğini söyleyebiliriz. Pazarda Çin menşeli onlarca elektrikli araç şirketi bulunuyor ve bu markaların payı oldukça yüksek.
Stellantis ise geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, EV gamına 9 yeni model ekleyip, burada pazardan daha fazla pay almak istediğini açıkladı.
- 2024 sonuna kadar tüm Stellantis grubunun içinde, 47 elektrikli araç modeli olması bekleniyor.
Grubun bataryalı araç satışları ise, geçtiğimizin yılın aynı dönemine kıyasla 22% artmış durumda. Yeni modelin tanıtımı sonrası, Stellantis hisseleri alıcılı açıldı.
EV modelleri arasında en çok göze çarpan ve en çok bilinen marka elbette Tesla (TSLA), Avrupa, Asya ve ABD’deki mega üretim tesisleriyle Çin’in pazardaki payının en büyük tehditçisi Elon Musk’ın Tesla’sı.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine göre, 2022 yılı boyunca 10 milyondan fazla elektrikli otomobil satılmış durumda. Bu satışların 60%’dan fazlasını Çinli markalar oluşturuyor.
- İsveçli üretici Volvo’nun CEO’su Jim Rowan da Çin’in pazarı domine etmeye devam edeceğini düşünüyor.
Bahsettiğimiz üzere Asyalı oldukça fazla elektrikli otomobil şirketi fırlamış durumda son dönemde. Bu durum da pazarda tüm şirketlerin birbiriyle savaşmasını ve en nihayetinde biraz kaotik biraz da türbülanslı bir hava yaratıyor.
Ancak bu Çinli şirketlerin, Avrupa ve ABD’de kendilerini kanıtlamaları, Tesla ve Stellantis gibi rakipleri düşündükçe hiç de kolay değil. Bu üreticilerin bir süre daha kendi kumlarında oynamaya devam edeceklerini söyleyebiliriz.
Stellantis’in ise sahip olduğu markalarla birlikte kalite ve güvenlik konularında Çinli rakiplere kıyasla çok daha önde olduğu aşikar. Pazarda gittikçe kızışan bu savaşın galibi bakalım kim olacak?
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynaklar: CNBC