ABD potansiyel olarak resesyonun eşiğindeyken, enflasyon istenilen seviyelere bir türlü düşememişken ve yatırımcılar bankacılık krizinin devam eden sancılarının sektöre verdiği zararın ayrıntılarını merak ederken bankaların bilançoları özel bir önem kazanıyor.
Harvard iktisatçısı ve eski Hazine Yetkilisi Karen Dynan, The Times’da “Endişelendiğimiz şeyler, hakkında çok fazla somut veriye sahip olmadığımız şeylerdir.” açıklamasında bulundu. Banka bilançoları, ekonominin nereye gittiği konusunda netlik sağlamak için yapbozun son parçası olabilir.
İşte tam da bu yüzden ABD’nin en büyük bankalarından üçünün 2023 mali yılı birinci çeyrek finansal sonuçlarına yakından bakmak istedik.
Hatırlayacağımız üzere mart ayındaki Silicon Valley Bank ve Signature Bank’in iflasından sonra milyarlarca dolar mevduat büyük bankalara transfer edilmişti. Bilançolarını açıklayan JPMorgan, Wells Fargo ve Citi’nin de sektörün güçlü isimleri olmaları nedeniyle bu krizden kazançlı çıktığını belirtebiliriz.
Ancak yine de 2023’ün ilk çeyreğinde bankaların müşteri sayılarında artış yaşansa da mevduat büyüklüklerinde 100 milyar dolara yakın düşüş olacağı tahmin ediliyordu. Bu durumun temel nedenleri ise FED’in sıkılaşma patikasındaki faiz artırımları sonrası mevduat sahiplerinin daha yüksek faiz getirisi amacıyla fonlarını başka alternatiflerde değerlendirmeleri olduğunu söyleyebiliriz. Keza dev bankaların bilanço sonuçlarına baktığımızda da mevduat çıkışlarının yansımalarını görebiliyoruz.
JPMorgan & Chase (JPM)
ABD’nin varlık yönünden en büyük bankasının yıldan yıla kârı arttı.
- JPMorgan ilk çeyrekte hisse başı kazancını, tahminlerin 29% üzerinde 4,10 dolar olarak açıklarken, bankanın gelirleri de beklentiyi 17% aşarak 38,3 milyar dolara ulaştı.
- Bankanın ortalama kredileri 6% yükselirken, ortalama mevduatlarının 8% düşmesi ise dikkat çekiyor. Çünkü mevduatlarda azalma olması ve verilen borçların artması tüketici harcamalarının arttığını gösterir. Bu da aslında CEO’nun da açıklamalarını destekler şekilde hala ekonominin belirli bir sıcaklığa sahip olduğunu ve bankanın tüketici kredi segmenti gelirlerinin yavaşlamadığını gösteriyor.
- Yıldan yıla net faiz gelirleri ise 20,9 milyar dolar ile 49% sıçrama yaşadı.
- 2,27 milyar dolar kredi ve mevduat karşılık oranıyla JPMorgan da ekonomik yavaşlama tehlikesiyle karşılıklarda artışa gitti. CEO Jamie Dimon, geçen hafta hissedarlarla paylaştığı notta bankacılık krizine ilişkin kargaşanın “yankılarının” “gelecek yıllarda” hissedileceğini de söylemişti.
Aslında bankanın bu güçlü finansal durumu, 2008 krizinden sonra artırılan düzenleyici sermaye yükümlülüklerinin, trilyonlarca dolarlık varlığa rağmen doğruluğunu kanıtlıyor.
CEO Jamie Dimon yaptığı açıklamada, “Yıllara dayanan yatırım ve yenilikçiliğimiz, ihtiyatlı risk ve kontrol çerçevemiz ve güçlü bilançomuz, bu getirileri üretmemize ve aynı zamanda bankacılık sisteminde bir güç direği olarak hareket etmemize ve artan belirsizlik döneminde müşterilerimizin yanında olmamıza olanak sağladı. ” dedi.
Wells Fargo (WFC)
- İlk çeyrekte dev bankanın kârı yıldan yıla 32% artışla 4,99 milyar dolar oldu.
- Wells Fargo 1,23 dolar hisse başı kazanç ve 20,73 milyar dolar gelir ile beklentileri de aşmış durumda.
- Bankanın net faiz gelirlerinin yıldan yıla 45% artışı FED’in agresif sıkılaşma sebebiyle yükselttiği faizlerden kaynaklı müşterilerin daha yüksek oranlı borç ödemelerinden oluşuyor.
- Öte yandan Wells Fargo, potansiyel kredi zararları için de 1,21 milyar dolar karşılık ayırmış durumda, bu geçen seneki 787 milyon dolarla kıyaslandığında 50%’den fazla artış demek oluyor.
Bankaların serbest karşılık oranlarında (bankacılık krizi sonrası) görülen bu artışın piyasadaki nakit hacmini azaltacağını düşünerek deflasyonist bir etkisininde olabileceğini düşünmek yanlış olmayabilir.
Ayrıca banka, karşılığın, başta ofis kredileri olmak üzere ticari emlak kredilerindeki artışın yanı sıra kredi kartı ve otomobil kredilerindeki artışı yansıtan kredi zararları karşılığındaki 643 milyon dolarlık artışı içerdiğini söyledi.
Özellikle pandemi sonrasında ofislerin boşaltılması nedeniyle ticari gayrimenkuller (CRE) tarafında beklenilen zayıflık ile ilgili Wells Fargo, ödenmemiş CRE kredilerinin mart ayı sonunda 154,7 milyar dolar ile toplam kredilerin 16%’sı olduğunu ve 35,7 milyar dolarlık ofis kredisi olduğunu söyledi.
Bankacılık sistemindeki çalkantılı geçen bir çeyrek ve FED’in agresif sıkılaşması sebebiyle bankalar bir süredir ekonomik yavaşlama sebebiyle fon biriktiriyor.
Geçtiğimiz yıl Tüketici Mali Koruma Bürosu’nun, bankanın kredi ve mevduat ürünlerinin müşteriye zarar verdiği iddiası sebebiyle Wells Fargo’nun kârında düşüş izlemiştik.
CEO Charlie Scharf yaptığı açıklamada First Republic Bank yardımına da değinerek, “Bankacılık sektörünü etkileyen son olaylar sırasında ABD mali sistemini desteklemek için güçlü bir konumda olduğumuz için mutluyuz. Bölgesel ve topluluk bankaları, mali sistemimizin önemli bir parçasıdır.” ifadelerini kullandı.
Citigroup (C)
- Citi de yüksek faiz ortamını gerekçe göstererek 21,4 milyar dolarla gelirinde artış ve tahminlerin üzerinde 1,86 dolar hisse başı kazancıyla ilk çeyrek raporunu paylaştı.
- Bireysel bankacılık gelirleri yıldan yıla 18% artarken, sabit getirili ürünlerden elde edilen hasılat da 4% yükseldi.
- Citigroup’un alameti farikası sayılabilecek çok uluslu şirketlere işletme sermayesi ve ödeme hizmetleri sağlayan Hazine ve Ticaret Çözümleri (TTS) grubu, bir önceki yıla göre 31%’lik gelir artışı kaydederek bankanın önemli kaynaklarından biri olmaya devam etti.
Yatırımcıların aklındaki sorulardan biri de bankanın kredi maliyetini nasıl yönettiği ve bu durumun finansallarına nasıl yansıdığı noktasındaydı. Citi raporda, 1,89 milyar dolarlık kredi karşılığının biraz üzerinde 1,98 milyar dolarlık kredi maliyeti olduğunu bildirdi.
Ortalama mevduatların mart sonunda çeyrek üzeri 3% düştüğü bildirilirken, CEO Jane Fraser: “İyi yönetilmiş, sağlam bilançomuz müşterilerimizden aldığımız gücün kaynağı durumunda. Bankamızı ilerletme ve geliştirme stratejimize devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı