Analist Notları

Analist Notu: Bankacılık Devleri Öncülüğünde Bilanço Sezonu Başlıyor!

Analist Notu: Bankacılık Devleri Öncülüğünde Bilanço Sezonu Başlıyor!
Google News Icon Takip Et

Bankacılık krizi bitti mi? Etkileri devam ediyor mu? Bankalar krizden nasıl etkilendi? Pek çok soru cevaplarını bekliyorken cuma günü sektörün dev isimleri üst üste bilançolarını açıklayacaklar.

Genel olarak S&P500’de ortalamalara kıyasla şirket kârlılığının 6,6% düşmesi bekleniyor. ilk çeyreğe dair şirketlerin öngörülerine baktığımızda olumsuz öngörülerin 2019 zamanlarına kadar çıkmış durumdayken olumlular ise 2020’nin ilk çeyreğine kadar gerilemiş durumda. 

Ancak unutmamak gerekir ki beklentiler kötüyken aşılması çok daha kolaydır.

Gelelim bugüne, büyük ABD bankalarından ilk çeyrekte pozitif rakamlar bekleyebiliriz. Bunun sebebi çok açık bir şekilde bankacılık krizinde alternatifleri krizle boğuşurken büyük, güvenilir bankalara olan talebin artmasıydı.

Banka kredileri, güçlü bir ekonominin tartışmasız en önemli bileşenidir. Bu nedenle yatırımcılar, bankacılık sektöründeki son güven krizinin ardından banka kredilerinin gidişatını yakından takip edecekler.

FactSet tarafından ankete katılan analistlere göre, JPMorgan’ın kârının 23% artarak 10,2 milyar dolara veya hisse başına 3,41 dolara yükselmesi bekleniyor. Geçen yıl FED’in hızlı faiz artırım yolunun bir sonucu olarak, net faiz gelirinin beklenen 36%’lık artışla 19,1 milyar dolara çıkması sayesinde, gelirin geçen yılın ilk çeyreğine kıyasla 30,7 milyar dolardan 36,2 milyar dolara yükseleceği tahmin ediliyor.

JPMorgan (JPM)’ın tüketici ve topluluk bankacılığı bölümünün, borç verme faaliyetinin geçen yıla göre daha yüksek bir tahminle, bankadaki sonuçların en büyük itici gücü olması bekleniyor. 

Wells Fargo (WFC)’nun önceki çeyrek açıkladığı kârı daha yüksek rezervler ve uzlaşma maliyetleri nedeniyle yarı yarıya azalırken bile yükselmişti. Bu çeyrek ise Refinitiv’e göre, bankanın hisse başına kazancının yaklaşık %30 artması bekleniyor.

Wells Fargo’nun net faiz gelirinin, FED’in faiz oranlarını agresif bir şekilde yükselterek enflasyonla mücadele etme çabasının bir sonucu olarak geçen yılın bu zamanlarına göre 29% artışla 13 milyar dolar olması bekleniyor. 

Piper Sandler analisti Scott Siefers, çarşamba günü bir araştırma notunda, “Gerçekçi olarak, en büyük bankalar, mevduatlarla dolup taşabileceklerini göz önünde bulundurarak, kredi vermeye devam etmek için daha küçük bankalara kıyasla daha iyi bir konumda olmalılar” dedi. Analist bankayı “NÖTR” notu ve 12 aylık ortalama 41 dolarlık fiyat hedefiyle değerlendiriyor.

Citigroup (C ) için beklentiler biraz daha olumsuz. Geçtiğimiz çeyrekte banka, kredi zararları için daha fazla para ayırdığından, yıllık 21%’lik bir düşüşü bildirdi. Bu çeyrekte ise Refinitiv’in anket yaptığı analistler, Citigroup gelirlerinin yıllık 10’%dan fazla düşmesini bekliyor.

Şimdiye kadar Citigroup, bankacılık krizinin ters rüzgarlarından kaçınabildi. Bu performans, Citigroup’un gelirinin büyük bölümünü geleneksel kredilendirme yerine hızla büyüyen Hazine ve Ticaret Çözümleri (TTS) grubunu barındıran Kurumsal Müşteriler Grubundan elde etmesinden kaynaklanmaktadır. 

Citigroup’un TTS segmenti, çok uluslu şirketler için işletme sermayesi ve ödeme hizmetleri sağlar. Sektörle ilgili bir değerlendirmeye ek olarak Wall Street, Citigroup’un CEO Fraser öncülüğündeki geri dönüş çabalarının devam edip etmediğine dair işaretler arayacaktır.

Özetle bankacılık krizini anlamaya çalışırken hangi banka hangi alanda faaliyet gösteriyor yorumu eşliğinde bir değerlendirme daha doğru sonuçlara ulaşmamızı sağlar.

Örnek vermek gerekirse; Morgan Stanley’nin hisse senedi işlemleri tarafında hassasiyetinin yüksek olduğunu, Goldman Sachs’ın ise tahvil işlemleri tarafında hassasiyetinin yüksek olduğunu düşünürsek ve ilk çeyrekte iyi bir hisse piyasası olduğu da hesaba katıldığında Morgan Stanley’nin hisse komisyon gelirlerinin iyi olabileceği beklenebilir. 

Tahvil tarafında ise oldukça volatil bir süreçten geçtik, bu da elbette işlemlerden doğan komisyon geliri olarak Goldman Sachs’a fayda sağlayabilir.

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı