Analist Notları

Analist Notu: Apple Yeni Bir Devir mi Açıyor?

Analist Notu: Apple Yeni Bir Devir mi Açıyor?
Google News Icon Takip Et

Apple dün akşam, her yıl gerçekleştirilen ve yeni geliştirmeleri tanıttığı WWDC etkinliğinde, merakla beklenen sanal gerçeklik gözlüğünü kullanıcılara sundu. Vision Pro adı verilen bu cihaz, Steve Jobs’un iPhone’u tanıtmasından sonra en büyük yenilik olarak görülüyor. 

Apple Vision Pro, artırılmış ve sanal gerçekliğin günlük işlere entegre edilmesini sağlarken, gerçek dünya ile sanal dünya arasında bir köprü görevi görmeyi amaçlıyor. Ürün, önümüzdeki sene, biraz tepkilere sebep olan 3.499 dolar fiyat etiketiyle piyasaya sürülecek. 

  • Meta’nın sanal gerçeklik headset’i Quest 2’nin yaklaşık 12 katı fazla bir fiyatla açıklanan Vision Pro, sosyal medyada Apple kullanıcılarının tepkisini çekip mizahına konu oldu.

Dünyanın en büyük teknoloji devinin sanal gerçeklik dünyasına adım atması, bu alandaki gelişmelerin önümüzdeki dönem hızlanacağının bir göstergesi. Apple, her ne olursa olsun, şu döneme kadar tüm teknolojik cihazlarıyla adeta bir ikon haline geldi.

Analist Notu: Apple Yeni Bir Devir mi Açıyor?

Yaptığı her gelişme ve çıkardığı her yeni ürünle, teknoloji dünyasını adeta inovasyona sürükleyen bir güce sahip olan şirket, bunu Vision Pro ile yeniden yapacak gibi gözüküyor.

🥽 Vision Pro Tam Olarak Ne Sunuyor?

Apple aslında ilk etapta sanal gerçeklik gözlüğünün en çok satan ürünlerinden biri olmasını beklemiyor. 

  • Nasıl ki iPhone ve Mac, kişisel teknolojik cihazlar alanında bir devrim yarattıysa, Vision Pro’nun da bu alanda zamanla etkisinin artacağını ve yalnızca birkaç cihaza bağlı kalınan sınırlı teknolojik çağdan, çevrenin de dahil edildiği uzamsal bir teknolojik çağa geçmeyi sağlayacağı tahmin ediliyor.

Hazırlanan şu tanıtım filminde de görüldüğü üzere, Vision Pro, sanal gerçeklik ile artırılmış gerçekliği birbirine entegre ediyor. 

  • Video oyunları, spor karşılaşmaları veya filmlerin üç boyut özelliği sayesinde, sanki görüntünün içindeymiş hissiyatı yaratılabilecek.
  • Pandemi ile birlikte yaygınlaşan uzaktan çalışma veya görüntülü görüşme tecrübesi, çok daha etkili, kolay ve verimliliği artıracak hale gelebilecek.
  • Kullanıcının yarattığı bir persona ile sanal gerçeklik dünyasında farklı alanlarda boy gösterilebilecek.

En büyük etkinin çalışma alanlarını teknoloji ile birleştirme üzerine olacağı tahmin ediliyor. Bilgisayarda yapılan tüm işlerin çevreyi de dahil ederek bir sanal gerçeklik dünyası üzerinde gerçekleşmesi, bundan 10-15 yıl önce gelecekten fantastik bir sahne gibi gözükürken şu an Vision Pro ile gerçekleşmek üzere.

Analist Notu: Apple Yeni Bir Devir mi Açıyor?

Bir ek not olarak da diğer teknoloji şirketlerinin aksine Apple, yapay zekâya odaklanmak yerine daha çok sanal ve artırılmış gerçekliğe odaklanıyor. 

  • Bazı teknoloji analistleri tarafından dünkü konferansta bir yapay zekâ gelişmesinin de tanıtılması bekleniyordu ancak şirket bu beklentilere klavye özelliğinde kelime tahminini yapay zekâ yardımıyla geliştirmek gibi daha minimal bir özellikle cevap verdi.

📲 WWDC 2023’te Öne Çıkan Diğer Gelişmeler

Dün tanıtılan Vision Pro, herkesin dilinde olup son derece ilgi çekmiş olsa da değinilmesi gereken farklı gelişmeler de oldu:

  • iPhone cihazların işletim sistemi olan iOS’un yeni sürümü iOS 17 tanıtıldı. iOS 17 ile telefon, mesajlaşma, cüzdan ve sağlık gibi uygulamalarda güncelleme yapılırken kullanıcı deneyimi daha pürüzsüz ve üretken hâle geldi.
  • Apple’ın cihazlarında kullandığı ve bugüne kadarki en güçlü çipi M2’nin Ultra ismiyle daha yeni ve kabiliyetli bir modeli tanıtıldı.
  • 15 inç boyuta sahip yeni bir MacBook Pro ve farklı Mac modelleri de dikkat çekti.

💻 Neden Devrim Diyoruz?

Daha önce Google’ın, Google Glass isminde bir sanal ve artırılmış gerçeklik gözlüğü denemesi olmuştu ancak 2013 yılının teknolojik altyapısı bu ürünün yaygınlaşmasını engelledi.

Sonralarda farklı şirketler farklı headset’ler piyasa sürdü ancak en çok öne çıkan Meta’nın 2020 yılında piyasaya sürdüğü Quest 2’ydi. 

  • Quest 2 aslında teknoloji severler tarafından yakınen takip edildi ve ilk çıktığı dönemde büyük ilgi gördü.
  • Ancak diğer artırılmış gerçeklik gözlükleri gibi Quest 2’nin de bir problemi vardı: İçerik eksikliği!
Analist Notu: Apple Yeni Bir Devir mi Açıyor?

İşte Apple’ın devrim yaratabileceği nokta, bu teknolojinin kullanımını yaygınlaştırabilecek potansiyele sahip olması. Diğer gözlüklerde yazılımsal anlamda bir içerik sıkıntısı yaşanıyordu, yeterli ve verimli sayıda uygulama alanı yoktu. Kullanıcılar da günlük hayatlarına entegre edemedikleri bir ürünü kullanmayı çok tercih etmiyor.

Apple’ın yeni geliştirmelerini tüm ürünlerine entegre halde sunabiliyor olması, rakiplerine karşı bir rekabet üstünlüğü kazanmasını sağlıyor.

  • Kullanıcının tüm Apple ürünlerini aynı kişiselleştirme seviyesinde kullanıyor olması hem markaya duyulan aidiyet hissini artırıyor hem de kullanım kolaylığı sağlıyor.

Bu sebeple, Vision Pro’nun tüm cihazlarla entegre şekilde çalışacak olması günlük kullanım kolaylığını ve ihtiyacını artıracaktır. Bu da cihazın yaygınlaşmasını kolaylaştıran en büyük özellik olarak öne çıkıyor. 

  • Zoom gibi büyük geliştiriciler şimdiden uygulamalarını Apple Vision Pro’ya entegre etmek için çalışmalara başlamış durumda.

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

Bu analist notu hazırlanırken faydalanılan kaynaklar: Financial Times