Başta yapay zekâ platformları ve ilgili faaliyetlerin hız kazanmasıyla talebin arttığı çip sektöründe görünüşe göre rekabet de artıyor.
ABD’nin önde gelen çip şirketlerinden Advanced Micro Devices (AMD) dünkü yatırımcı günü etkinliğinde yeni yapay zekâ çipi MI300X’i tanıttı.
Şirketin yeni çipi, piyasa değeri yüksek (mega-cap) teknoloji devlerinin de beğenisini toplarken, çip sektörünün en değerli şirketi Nvidia (NVDA) için de rekabette yeni bir kapı araladı.
🚀 “Pazar 2027’de 400 Milyar Dolara Ulaşacak”
“Bu yıl bize yapay zekânın sadece yeni ve havalı bir şey olmadığını, aslında bilgi işlemin geleceği olduğunu gösterdi.” diyen CEO Lisa Su, yapay zekâyı internetin doğuşuna benzer bir değişim olarak tanımladı.
Su ayrıca yapay zeka hesaplamalarının çoğunun gerçekleştiği veri merkezlerindeki yapay zekâ çipleri pazarının 2027 yılına kadar 400 milyar dolara çıkabileceğini söyledi.
Bu rakam, ağustos ayında yapay zekâ çipi gelirinin bu yıl yaklaşık 53 milyar dolardan 2027 yılında yaklaşık 119 milyar dolara ulaşacağını öngören araştırma şirketi Gartner’ınki de dahil olmak üzere diğer sektör tahminlerinin çok üzerinde.
AMD, yeni çipleriyle donatılmış sistemlerin karmaşık yapay zekâ araçları oluşturmada Nvidia’nın en üst düzey H100 tabanlı sistemleri kadar iyi olduğunu, hatta büyük dil sistemlerinden yanıt üretmede daha hızlı olduğunu iddia etti. Şirket, sunduğu büyük miktarda bilgisayar belleğinin, daha büyük yapay zekâ sistemlerini yönetmesine olanak sağladığını belirtti.
🤝 Teknoloji Devleri Çipler İçin AMD’yi Seçiyor
CEO Lisa Su bir basın brifinginde de AMD’nin gelecek yıl için 2 milyar dolar değerinin “çok üzerinde”önemli bir yapay zekâ çipi arzına sahip olduğunu söyledi. Su, “Yani sahip olduğumuz çok fazla arz var ve 2 milyar doların da çok üzerinde çok sayıda müşterimiz var.” dedi.
Görünüşe göre bu müşteriler arasında teknoloji devleri de yer alıyor. Meta Platforms (META), OpenAI ve Microsoft (MSFT) AMD’nin yatırımcı etkinliğinde şirketin en yeni yapay zekâ çipi Instinct MI300X’i kullanacaklarını açıkladı.
Bu, teknoloji şirketlerinin ChatGPT gibi yapay zekâ programlarını oluşturmak ve dağıtmak için gerekli olan pahalı Nvidia grafik işlemcilerine alternatifler aradıklarının şimdiye kadarki en büyük işareti.
Meta ve Microsoft’un yanı sıra Oracle (ORCL) da bulut segmentinin AMD çiplerini tercih edeceğini belirtti.
AMD yeni çiplerine şimdiden güçlü bir tepki bekliyor. Şirket son bilançosunda, OpenAI’ın ChatGPT’si veya Google’ın Bard’ı gibi gelişmiş yapay zekâ sistemlerini üretmek için gerekli olan bilgi işlem gücüne yönelik dev talep nedeniyle, dördüncü çeyrekte yapay zekâ çiplerinden 400 milyon dolar gelir beklediğini söyledi.
AMD’nin en büyük rakibi Nvidia’nın yapay zekâ çipleri pazarında baskın bir oyuncu olduğunu bilmeyen yok. Şirket, son çeyrekte yapay zekâ çiplerini barındıran segmentinde, bir önceki yılın aynı döneminde 3,8 milyar dolar olan satışlarının yaklaşık 14,5 milyar dolara yükseldiğini bildirdi.
Satışlardaki bu keskin sıçrama Nvidia’nın hisselerinin yükselmesine neden oldu ve şirket haziran ayında 1 trilyon dolardan fazla değere sahip bir avuç çip şirketinden biri haline geldi.
AMD, yapay zeka talebinden yararlanmaya ve Nvidia’ya meydan okumaya çalışan bir dizi yeni girişim ve büyük teknoloji şirketi arasında yer alıyor.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: The Wall Street Journal, CNBC