Altın tipik olarak, zorlu ekonomik koşullar sırasında istikrar sunan bir güvenli liman yatırımıdır. ABD’de üç bölgesel bankanın iflası ve Credit Suisse’in geçirdiği sancılı süreç geçen hafta altının 6,5% yükselmesini ve son bir yılda ilk kez 2 bin doların üzerine çıkmasını sağladı.
Goldman Sachs analistleri, “Ekonomiyi durgunluğa itecek bir büyüme şokuyla birlikte altının yükselme ihtimali, artan resesyon riskinin ve korkunun olduğu bir ekonomide “yumuşak iniş” veya daha fazla FED şahinliğiyle birlikte altının değer kaybetme ihtimalinden çok daha fazla” değerlendirmesinde bulunurken önümüzdeki 12 ay için ons başına 2050 dolarlık yeni bir sabit hedef seviyesi belirlediler.
Saxo Capital Markets Piyasa Stratejisti Charu Chanana, faiz kararı öncesi paylaştığı notunda değerli metalin kısa ve orta vadede yükseliş trendini sürdürebileceğini ve 2074 dolar seviyesini tekrar test edebileceğini belirtti.
Peki, altın fiyatlarına ilişkin beklentiler yükselmişken dilersen altın yatırımı çeşitlerine birlikte bakalım.
Altın Sertifikası nedir? Altın sertifikası, her bir adedi 99,5% saflıkta (24 ayar) 0,01 gram altına karşılık gelen ve belirli kurallar çerçevesinde fiziki altına dönüştürülebilen sertifikalardır.
Altına dayalı Darphane Sertifikaları, Borsa İstanbul Pay Piyasası bünyesindeki Emtia Pazarında ALTIN.S1 koduyla işlem görmektedir. Pay Piyasasında işlem yapmaya yetkili kuruluşlar aracılığıyla kolaylıkla alınıp satılabilmektedir.
Üstelik darphane sertifikalarından elde edilecek kazançlara uygulanacak tevkifat (stopaj) oranı 0%’dır. Yani herhangi bir vergi ödemene gerek yoktur.
Altın sertifikası ile ilgili daha detaylı bilgi için buraya bakabilirsin.
ABD Borsalarında Altın Yatırımı Yapabileceğin Hisseler Hangileri?
Altın sektöründe faaliyet gösteren şirketlere ilişkin hisseler, yatırımcıların altın sektörüne yatırım yapmasının ve altının fiyat hareketlerinden potansiyel olarak faydalanmasının yollarından biridir.
Altın hisseleri; altın madenciliği yapan, rafine eden veya dağıtan şirketlerin hisselerini ifade eder. Aşağıda ABD borsalarında öne çıkan altın şirketlerini ve bu şirketlerin güçlü özelliklerini senin için derledik.
Newmont Corporation (NEM):
✅ Şirketin güçlü esnekliğine işaret eden 11,6%’lık kaldıraçlı serbest nakit akışı marjı ve 3,2 milyar dolarlık devasa nakit bakiyesi bulunmaktadır.
✅ Ek olarak, 96 milyon doğrulanmış ons rezerviyle Newmont, on yıl boyunca muazzam nakit akışı görünürlüğüne sahiptir.
Kinross Gold (KGC):
✅ Dördüncü çeyrekte altın üretiminde 75%’lik bir artış bildirdi. Ayrıca üretimin 2023 yılında 2,1 milyon ons olması bekleniyor.
✅ Şirket, 3,1%’lik temettü getirisi ve birkaç yılın en düşük seviyelerindeki hisse fiyatlarıyla avantajlı konuma sahip.
Barrick Gold (GOLD):
✅ Şirket, son beş yılda yaklaşık 50% FAVÖK marjı oluşturarak sektördeki en kârlı işletmelerden biri oldu. Ayrıca, zorlu bir 2022’ye rağmen kârlılık ölçütleri çoğunlukla tarihsel ortalamalarıyla aynı çizgideydi.
✅ Dördüncü çeyrek sonuçları, altın üretiminde 13%’lük bir artışa işaret etti.
✅ Şirket için bir başka büyük fırsat ise toplam gelirlere 18% katkıda bulunan bakır madenciliği bölümünden geliyor. Bu sayı, geliştirilmekte olan çok sayıda uzun vadeli proje nedeniyle önümüzdeki birkaç yıl içinde önemli ölçüde artabilir.
Agnico Eagle Mines (AEM):
✅ Zorlu bir maliyet ve iş gücü ortamına rağmen geçen yıl güçlü bir altın üreticisiydi.
✅ Üstün maliyet kontrolü ile 5 yıllık ortalamalarını aşan rekor marjlarla ilerledi.
✅ Ayrıca maden kaynaklarını büyütmek için genişleme projelerini ilerletmiş ve en kazançlı madencilik yetki alanlarındaki konumunu sağlamlaştırmayı hedeflemiştir.
✅ Enflasyonist baskılara karşı koruma sağlayan 3,3%’lük bir verimle 7 yıl boyunca artırdığı sağlam temettü profili de şirket için etkileyici unsurlardan…
Gold Fields (GFI):
✅ Yük azaltımına rağmen Wits Basin madenindeki güçlü performansı oldukça iyiye işaret ediyor. Şirket, geçen yıl üretim seviyeleri ve serbest nakit akışlarının sırasıyla 12% ve 33% artmasıyla sağlam sonuçlar vererek gücünü korudu.
✅ Ayrıca Avustralya segmentindeki üretim, hava gecikmelerine rağmen önceki yıla göre 4% arttı.
✅ Şili’deki açık döküm altın-gümüş projesinin de gecikmelere rağmen bu yıl üretime başlaması bekleniyor.
Franco-Nevada (FNV):
✅ En son raporuna göre FNV, 2,2 milyar dolarlık kullanılabilir sermayeye, sıfır borca ve 1 milyar dolarlık operasyonel nakit akışına sahiptir. Disiplinli sermaye yönetimi ve düşük riskli iş modeli ile FNV hissesi, öngörülebilir gelecekte güçlü gözükmektedir.
✅ Ayrıca, kaldıraçlı serbest nakit akışının 50%’nin üzerinde olması geçtiğimiz yıl boyunca sektördeki negatif görünüm dikkate alındığında oldukça önemlidir.
Compania de Minas Buenaventura (BVN):
✅ Peru’da yüksek kaliteli bir değerli metal işi yürütmektedir. Peru’nun madencilik sektörü, ekonomisi için her zaman çok önemli olmuştur. İkinci en büyük bakır üreticisi ve büyük bir gümüş, çinko ve diğer mineral üreticisidir.
✅ Ayrıca, zengin maden kaynakları, uygun hükümet politikaları, vasıflı bir iş gücü ve güçlü bir küçük ölçekli madencilik ortamı da dahil olmak üzere sağlam bir ekosisteme sahiptir.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı