Tesla S Modellerin karıştığı 11 kazaya yönelik olarak, ABD Ulaştırma Bakanlığı tarafından soruşturma açılmasına karar verildi.
Bağımsız bir denetçi tarafından Tesla’nın (TSLA) otopilot yazılımının halka açık yollardaki güvenliğinin kanıtlanmadığı öne sürülerek suçlanmasının ardından ABD Ulaştırma Bakanlığı, şirketin otopilot (sürücüsüz) teknolojisini içeren kazalarla ilgili bir soruşturma başlattı.
ABD Ulusal Karayolları Trafik Güvenliği İdaresi’nin pazartesi günü açtığı soruşturmada, Tesla S Model araçların dahil olduğu toplamda 17 yaralanma ve 1 kişinin ölümüne neden olan 11 kaza mercek altına alınacak. Soruşturmanın ana odak noktasında, gerçekleşen kazalardaki Tesla araçların otopilot veya trafiğe duyarlı seyir kontrol modunun aktif olması ve kazaların koniler ve oklar gibi görünür sürücü uyarı işaretleri olan alanlarda meydana gelmesi yer alıyor.
👀 Nasıl Etkiledi?
Haberin duyulmasının ardındından Tesla hisseleri bir gün içerisinde %5,68 değer kaybederek 717,17 dolardan, 676,40 dolar seviyesine kadar düştü. Kapanışa yakın hisse değer kazanarak 686,17 dolar seviyesini gördü ve günü %4,33 düşüşle tamamlamış oldu.
❗️ Neden Önemli?
Soruşturma, daha önceden de Bağımsız Ulusal Ulaştırma Güvenliği Kurulu tarafından yönetilmiş olup Tesla’nın otopilot yazılımının incelenmesi üzerine yoğunlaşmıştı. UUGK’nin aksine ABD Ulusal Karayolları Trafik Güvenliği İdaresi herhangi bir hata bulursa, Tesla’yı hatalı araçlarını geri çağırmaya zorlama ve tüm sektöre regülasyon yaptırımları uygulama gücüne sahip.
13 Ağustos tarihinde hazırlanan ve Pazartesi günü açıklanan soruşturmanın kapsamı, son yıllarda ABD’de satılan neredeyse tüm Tesla araçlarını, yani yaklaşık 765.000 aracı içine alıyor.
🏃🏻 Bir Adım Gerisi
Çin’in araç güvenliği regülatörü, geçtiğimiz haziran ayında Tesla’nın otopilot yazılımıyla ilgili bir sorun nedeniyle neredeyse 300.000 aracı gönüllü olarak geri çağırdığını, ancak şirketin daha sonrasında sorunu çözdüğünü duyurmuştu.