Merhaba sevgili Midaslılar!
Ben, Mehmet Akif Özen. Daha önce ilk bölümünü yayınlamış olduğumuz Temettü yatırımcılığı yazısının 2. bölümü ile karşınızdayım.
Eğer henüz okumadıysanız buraya tıklayarak yazımızın ilk bölümüne ulaşabilirsiniz.
Yazımızın ilk bölümünde şu konuları ele almıştım:
- Temettü kavramının tanımı
- Kullandığım temettü yatırım stratejisi
- Bu stratejiye uygun, bazı örnek hisseler
Bugün ise her ay temettü veren hisselerden ve temettü yatırımına yeni başlamak isteyenler için bazı püf noktalardan bahsetmek istiyorum.
Keyifli okumalar.
🎯 Sıfırdan, Temettü Yatırımına Yeni Başlamak
Temettü yatırımına yeni başlamak isteyenler her şeyden önce kendisine şu soruları sormalı: Yeterince sabırlı mıyım? Hissenin yükseliş ve düşüş yaşayan fiyatına baktıkça bekleyebilecek miyim?
Bu soruların önemli olmasının sebebi, temettü yatırımının kısa değil, uzun vadeli bir yatırım olması. Yapılan yatırımın karşılığı 3-4 sene sonra ortaya çıkmaya, insana keyif vermeye başlıyor.
Her şeyden önce insanız, duygularımız var ve bastırması çok zor. Bazen çok iyi seçtiğimiz hisselerin 20-30% kâr ettiğini görünce sattığımız veya biraz zarar ettiğini görünce panik yaptığımız olmuştur.
Burada tamamen kâr payına odaklanırsak bu duygulardan kurtulmuş oluruz. İhtiyaç olmayan para ile yatırıma yönelirsek daha iyi, yoksa paniklemeye yol açabilir.
“Benim için hiçbir sıkıntısı yok” diyorsanız psikolojik olarak hazırsınız demektir.
Eğer 3 kısa adımda Midas üzerinden dolarla temettü yatırımı nasıl olur, hangi hisseleri nasıl alabilirim diye merak ediyorsan bu rehberimize tıklayabilirsin! 👇
Bir sonraki aşamada ise seçeceğimiz hisselere dair incelememiz gereken birkaç detay var. Bu detayları ve ne anlama geldiklerini sizler için aşağıda derledim.
Temettü alışkanlığı var mı? Bu, hem bundan sonra da temettü verip vermeyeceğini hem de şirket yönetiminin nasıl bir yapıya sahip olduğunu gösterir. Eğer varsa, olumludur.
Ödeme oranı ortalaması; Kâr tahmininde kullanmak için şirketin, kârından ne kadarını dağıttığının bir ortalamasını alırız. Eğer dağıttıysa tabii.
- Örnek olarak, şirketin 100 milyon dolarlık kârının 10 milyon dolarını yatırımcılarına kâr payı olarak dağıtması, şirket temettüsünün ödeme oranının 10% olduğunu gösterir.
Şirket hakkında yapılan kâr tahminleri var mı? Biz yapabilir miyiz? Tahminleri ödeme oranıyla çarparsak ne kadar temettü vereceğini buluruz. Yapılan tahminler en azından mevcut dönem kadarsa, daha yüksekse veya almak istediğimiz temettü miktarını karşılıyorsa iyidir.
- Örnek olarak, şirketin 2 milyar dolar kâr etmesi bekleniyorsa ve bir önceki temettüsünün ödeme oranı 50% ise şirketin yatırımcılarına toplamda 1 milyar dolarlık temettü ödemesi yapabileceğini buluruz.
Temettü beklentisi; Bu, bazı şirketler için yüksek, bazıları için de düşük olabilir. Şirket, sektör lideri veya gerçekten kaliteli bir şirketse, hisse fiyatları biraz önden (pahalı) fiyatlanıyor olabilir. Tabi o zaman genelde temettü verimliliği düşük olur.
Bence, ABD piyasalarında buna benzer şirketleri 4% civarında veya daha yukarısında bir temettü verimi ile bulabilirsek kaçırmadan değerlendirmek lazım. Daha küçük şirketlerde veya bazı sektörlerde, duruma göre daha yüksek temettü verimliliği aramalıyız.
Her şey tamamsa bundan sonra bize artık uzunca bir süre beklemek kalıyor 🙂
Bu bekleme süresinde hisse fiyatları çok yükselirse, temettü hesabını yanlış yaptığımızı düşünürsek veya karşımıza daha iyi fırsatlar çıkarsa, hisseleri satabilir ve diğer şirket veya şirketlerin hisselerine geçebiliriz.
🔍 Kâr Payı Dağıtan Pazar Liderleri Listesi
🗓 Her Ay Temettü Almak Mümkün Mü?
Evet, her ay maaş alır gibi temettü almak mümkün. ABD piyasalarında bazı şirketler, aylık kâr payı veriyor. Bu, şirketler için bir gelenek haline getirilmiş. Sen de şirketlerden dolar olarak maaş almak istemez misin? Kim istemez ki!
Eğer bir ihtiyacını karşılamak için kullanmayacaksan gelen temettü ödemelerini tekrar hisse almak için kullanmak, bileşik getiri elde etmek, finans piyasalarında yapılacak en iyi hamlelerden biridir.
- Bileşik getiri ile temettünün bile temettüsünü alabilirsiniz.
👓 Peki, Nasıl Bulacağız Bu Şirketleri?
Açıkçası benim de bu işten sosyal medya paylaşımları sayesinde haberim oldu.
Yerli ve yabancı yatırımcılar sosyal medyada sürekli “bu ay şu kadar temettü aldım” gibi paylaşımlar yapıyordu. Biraz araştırdıktan sonra kimi şirketlerin aylık olarak temettü verdiğini keşfettim. Bu, bizim gibi Türk yatırımcıların yabancı olduğu bir kültür. Bizde genelde yılda bir defa topluca veriliyor, son yıllarda ise 3 veya 4 taksit şeklinde vermeye başladılar.
Bu paylaşımları gördükten sonra araştırmaya başladım. Bazı web sitelerinin bu bilgileri hemen önümüze serdiğini gördüm. Mesela Marketbeat’in “Aylık Temettü Verenler” diye bir sayfası var. Tıkladığımda karşıma şöyle bir liste çıkıyor.
Karşımıza çıkan bu liste epey kalabalık. Ayrıca yüksek oranlar mevcut olduğundan dolayı bunları biraz filtrelemek gerek.
Ben, sektör olarak bu listeden finans sektörünü çıkartmak istiyorum. Çünkü olası bir kriz ortamında en büyük darbeyi finans sektörü alabilir. Pandemi de hâlâ bitmedi. Bu yüzden pek rahat hissedemiyorum finans sektörü konusunda.
Sayfanın üst tarafında filtreleme yapmanın bir yolu var. Siz de kendinize göre filtrelemeler yapabilirsiniz.
Ben, sektör ve “sadece hisseler” filtrelemesi yapıyorum. Sadece hisseleri seçmek için, üstteki görselde de görebileceğiniz üzere, “Type” sekmesinde “Stock Only” seçeneğini işaretleyebilirsiniz.
Seçeceğiniz sektörleri de, yine bir üstteki görselde örneğini görebileceğiniz üzere, ilgili alandan işaretleyebilirsiniz.
Listenin son hali, alttaki görsel gibi olmalı.
Daha önce yaptığım bir araştırmada karşıma çıkan SJT’yi, sizlere de bir örnek olması açısından incelemek istiyorum.
🔹 SJT / San Juan Basin Royalty Trust – Enerji Sektörü
Yazının başında da söylediğim gibi hemen şirketin geçmişte verdiği temettülere ve temettü alışkanlığı var mı bunlara bi’ göz atalım.
Gördüğünüz gibi SJT, hiç aksatmadan kâr payı dağıtmış bir şirket. Bizim kriterlerimize göre bu bölümü başarıyla geçtiğine göre şimdi analistlerin kâr tahminlerine bakabiliriz.
Analistlerin tahminlerine göre ortalama:
- 2021 Hisse Başına Kâr (HBK): 0,6
- 2022 Hisse Başına Kâr (HBK): 1,34
- 2023 Hisse Başına Kâr (HBK): 2,05
- Temettü Verimliliği 10,7%
- Kümülatif 9,34
SJT, yılda 0,67 dolar temettü veriyor ve tahminlere baktığımızda bu kârın devam ettirebilir olduğunu görebiliyoruz. Yani, yaptığın yatırım tutarını, yaklaşık 6,5 yılda temettü ile sana geri ödüyor.
- Siz de diğer şirketleri bu yöntemi kullanarak inceleyebilir, eleyebilir veya portföyünüze eklemeyi düşünebilirsiniz.
🔹 ABBV / Abbvie Sağlık Sektörü
Analistlerin tahminlerine göre ortalama:
- 2021 Hisse Başına Kâr (HBK): 12,68
- 2022 Hisse Başına Kâr (HBK): 13,97
- 2023 Hisse Başına Kâr (HBK): 11,98
Yılda 6,985 dolar temettü veriyor ve tahminlere baktığımızda bu kârın devam ettirebilir olduğunu görüyoruz.
- Temettü Verimliliği: 5,2%
- Kümülatif: 19,35
Bileşik 13,76 yılda sadece temettü ile yatırılan parayı amorti eder.
🔹 LYB / LyondellBasell – Hammadde Sektörü
Analistlerin tahminlerine göre ortalama:
- 2021 Hisse Başına Kâr (HBK): 18,65
- 2022 Hisse Başına Kâr (HBK): 15,19
- 2023 Hisse Başına Kâr (HBK): 15,38
Yılda 7.595 dolar temettü veriyor ve tahminlere baktığımızda bu kârının devam ettirebilir.
- Temettü Verimliliği: 7,8%
- Kümülatif: 12,77
Bileşik 9,19 yılda sadece temettü ile yatırılan parayı amorti eder.
Günümüzde döviz kazancının ne kadar önemli olduğunu yatırım yaparak rahatlıkla görebiliyorsunuz. Bunun aylık ve mümkünse yüksek oranda olması daha iyi olur tabii. Az da olsa nakit akışının hem bizim hem de şirketler için çok önemli olduğunu düşünüyorum.
- Geçen sosyal medyada bir paylaşım görmüştüm, nakit olmadığı için depoda ürünleri bozulan gıda şirketinin batışını yazmıştı bir arkadaş. Borsalar, sürekli işlem yapanlar için oldukça riskli yerlerdir. Yatırım yapanlar için ise bir araçtır. Yatırımın da elbette riskleri mevcut. Bu riskleri düşürmeye yönelik uygun stratejiler bulmalı ve uygulamalıyız. Ben, temettü stratejileri uyguluyorum ve bu da bunlardan birisiydi.
Temettü yatırımcılığına dair tecrübelerim dahilinde bildiklerimi sizler için kapsamlı şekilde derlemeye çalıştım. Umarım aklınızdaki sorulara yanıt olabilmiş, temettü yatırımına başlamak ya da bir sonraki adımınızı nasıl atmanız gerektiği konusunda bir nebze yardımcı olabilmişimdir!
👉 Not: Eğer bu yazımızı Midas uygulamasından okuyorsan, bahsettiğimiz şirketlerin hepsine sayfanın en üstünden ulaşabilir, Hisse Detay sayfalarına giderek şirketleri inceleyebilirsin.
Merak ettiğiniz farklı konularda görüşmek üzere!
Mehmet Akif ÖZEN
(Bu yazıdaki değerler 05 Ocak piyasa kapanışları itibarıyla alınmıştır.)
Bu sayfada yer alan haberler ve haberlerin içerdiği şirketler hakkındaki bilgiler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.
Detaylı bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı