ABD borsalarında yılın son çeyreğine ilişkin bilançolar 12 Ocak’ta finansal sektör öncülüğünde başlıyor!
Peki, yatırımcılar bu bilançolardan ne beklemeli? Hangi sektörler daha iyi finansal sonuç açıklayabilir? Hisse performansları bize ne söyler?
📝 Hepsini senin için derledik! 👇
🔍 Hisse Başına Kâr Görünümü
FactSet’in raporuna göre hisse başına kâr (HBK) tarafını ele aldığımızda, S&P 500 için 2023’ün 4. çeyreğinde tahmini yıllık kâr büyüme oranı 1,3% olarak belirtiliyor. Bu oran, endekste üst üste ikinci çeyreklik yıllık kâr büyümesini işaret ediyor.
3. çeyreğin sona erdiği 30 Eylül’de S&P 500 için 4. çeyrek yıllık kâr büyüme oranı tahmini 8% seviyesindeydi. S&P 500’de işlem gören 11 sektörden 9’unun, HBK tahminlerindeki aşağı yönlü revizyonlar yüzünden güncelde daha düşük kârlar raporlanması bekleniyor. 📉
🚨 Yılın son çeyreği için 72 şirket negatif HBK beklediğini açıklarken 39 şirket pozitif HBK beklediğini açıkladı. Diğer yandan şimdiye kadar 4. çeyrek bilançosunu paylaşan 21 şirketin 19’u pozitif sürpriz bildirdi.
Güncelde S&P 500 için ileri F/K oranı (12 aylık) 19,2 seviyesinde bulunuyor. Bu oran, 5 yıllık ortalama olan 18,9 ve 10 yıllık ortalamadan olan 17,6’dan daha yüksek.
Hangi Sektörler Öne Çıkıyor?
🔋 Enerji: Analistler, 43,8% ile sektörler arasında en yüksek yıllık kâr büyümesinin enerji hisselerinden gelmesini bekliyor.
🏥 Sağlık: Sağlık sektörünün 8,5%’lik yıllık kâr büyümesi ile güçlü finansallar paylaşması bekleniyor.
💻 Teknoloji: Analistlere göre teknoloji sektörü, 4,5%’lik yıllık kâr büyümesi ile ılımlı bir büyüme gösterebilir.
🏦 Finans: Bankacılık-finans sektöründe 5,3%’lük yıllık kâr düşüşü bekleniyor. Dolayısıyla tahminlere göre finans sektörü genel büyümenin altında kalıyor.
🔍 Biraz Daha Yakından Bakalım
💵 Finans
Finans sektörü altında işlem gören Holdingler’in 30%, Ödeme Hizmetleri’nin 2% kâr büyümesi paylaşması bekleniyor. Bankaların ise -21% ile yıllık kârda düşüş göstermesi bekleniyor. Büyük bankaların dışında kalan bölgesel bankaların yıllık kârda 18% düşüş yaşaması bekleniyor. Fidelity National Information Services (FIS), Goldman Sachs (GS), Citigroup (C) ve Bank of America (BAC), bu sektördeki kâr düşüşüne en büyük katkıda bulunan şirketler arasında.
👉 Piyasa değerine göre sıralanan bankacılık hisselerinde JPM, BAC ve WFC düşük borçluluk ve güçlü nakit akışı ile dikkat çekiyor.
📲 İletişim Hizmetleri
İletişim sektörünün 41,6% ile tüm sektörler arasında en yüksek yıllık kâr büyüme oranını bildirmesi bekleniyor. Özellikle Facebook’un çatı şirketi Meta Platforms (META), sektördeki kâr büyümesine en büyük katkıda bulunması beklenen şirket olarak gösteriliyor. Meta’nın kâr büyümesi hariç tutulduğunda, sektörün tahmini kâr büyüme oranı 25%’e düşüyor.
👉 Piyasa değerine göre sıralanan iletişim hisselerinde GOOGL ve META düşük borçluluk ve güçlü kârlılık ile dikkat çekiyor.
⚡ Enerji
43,8% ile tüm sektörler arasında en yüksek yıllık kâr büyümesi beklenen enerji sektörünün gelirlerde 6,0% azalışla tüm sektörler arasında en büyük düşüşü bildirmesi bekleniyor. Petrol ve Gaz Ekipman & Hizmetleri şirketleri hariç, diğer alt sektörlerin gelirlerinde de azalma bekleniyor.
👉 Piyasa değerine göre sıralanan enerji hisselerinde XOM ve CVX düşük borçluluk ve güçlü nakit akışı sunarken PBR kârlılık rasyoları ile öne çıkıyor.
📋 Sigortacılık
Mülkiyet ve Zorunlu Sigorta şirketlerinin 48%, Reasürans şirketlerinin 30% ve Çok Hatlı Sigorta şirketlerinin 17% ile çift haneli kâr büyümesi paylaşması tahmin ediliyor. Yükselen faiz oranları ve artan fiyatlar, bu alt sektörlere olumlu yansıyabilir.
👉 Piyasa değerine göre sıralanan sigortacılık hisselerinde PUK ve UNM düşük borçluluk ile öne çıkarken MMC güçlü kârlılık rasyoları sunuyor.
🪨 Materyaller
Materyaller sektörünün -5,6% ile yıllık gelirlerde ikinci en yüksek azalış bildiren sektör olması ve kârlarda önemli düşüşler yaşaması bekleniyor. Metal & Madencilik, Kimyasallar ve Ambalaj & Kaplama şirketlerinin en büyük kâr düşüşlerini yaşaması beklenirken İnşaat Malzemeleri şirketlerinin pozitif ayrışması öngörülüyor.
👉 Piyasa değerine göre sıralanan materyaller hisselerinde genel olarak düşük borçluluk dikkat çekerken BHP ve SCCO rakiplerine kıyasla daha güçlü rasyolar sunuyor.
🛒 Tüketim
Perakende ve Oteller Restoranlar & Eğlence şirketlerinin bu sektördeki kâr büyümesine en büyük katkıyı sağlaması bekleniyor. Öte yandan Otomotiv şirketleri kâr büyümesinde en büyük engeli oluşturuyor.
👉 Piyasa değerine göre sıralanan perakende hisselerinde COST ve WMT düşük borçluluk sunarken KR ve TGT güçlü nakit akışı ile öne çıkıyor. SYY ise ortalama üstü özkaynak kârlılığına sahip.
⚕️ Sağlık
Sağlık sektörü, -20,3% ile kârlarda tüm sektörler arasında en büyük azalış beklenen sektör konumunda bulunuyor. Moderna (MRNA), Catalent (CTLT), Pfizer (PFE), Illumina (ILMN) ve Merck (MRK), bu sektördeki kâr düşüşüne en büyük katkıda bulunan şirketler arasında yer alıyor.
👉 Piyasa değerine göre sıralanan sağlık hisselerinde ABBV ve AMGN yüksek borçluluk ile dikkat çekiyor. NVS ve GILD ise ortalama üstü rasyolar sunuyor.
📊 Hisse Performansları Nasıl Değerlendirilebilir?
Morningstar’ın değerlendirme raporuna göre 2023’ün sonunda ABD hisse senedi piyasasının adil değerle işlem gördüğü belirtiliyor. 700’den fazla hisse senedi üzerinden yapılan bir bileşik değerlendirme sonucu, piyasa/adil değer tahmini 1,00 olarak belirlenmiş. Bu da piyasanın adil değer tahminlerine eşit olduğunu gösteriyor.
Morningstar analistlerine göre iletişim ve gayrimenkul sektörleri, en az değerlenmiş sektörler olarak öne çıkıyor. Teknoloji sektörünün ise değerlenmiş durumda olduğu ve bu sektördeki fırsatların azaldığı raporlanıyor. Dördüncü çeyrekte geri çekilme yaşamasının ardından enerji sektöründe, özellikle petrol keşfi ve üretimi alanında değerlenmemiş hisselerin sayısında artış görüldüğü ifade ediliyor. Ayrıca paketlenmiş gıda üreticileri arasında da cazip değerlemeler bulunuyor.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: FactSet, Morningstar, StockRover