Morgan Stanley’e göre, son yılların en gözde gündemi olan yapay zekâdaki hızlı büyüme, yakında işgücü piyasası üzerinde bazı büyük etkilere sahip olabilir.
Analist Brian Nowak, yapay zekâ teknolojisinin girdi maliyetlerini etkileyerek, görevleri otomatikleştirerek ve şirketlerin bilgi edinme, işleme ve analiz etme yöntemlerini değiştirerek önümüzdeki birkaç yıl içinde işgücü üzerinde 4,1 trilyon dolarlık bir ekonomik etkiye sahip olacağını öngörüyor.
Bu durumun işgücünün yaklaşık 44%’ünü etkileyeceğini tahmin eden Morgan Stanley, yapay zekâ etkisinin güncel etkisini 2,1 trilyon dolar olarak hesaplıyor ve bankaya göre bu düzey de şu an işgücünün 25%’ini etkiliyor.
👀 Nowak pazar günkü bir notta, “Üretici yapay zekânın (GenAI) otomatikleştirilebilecek iş süreçlerinin kapsamını genişlettiğini görüyoruz. Aynı zamanda, GenAI işlevselliğini destekleyen girdi maliyetleri hızla düşüyor ve yazılım üretimine güçlü bir genişletici etki sağlıyor. Sonuç olarak, GenAI işgücü piyasalarını etkileyecek ve genel bulut hizmetleri için artan harcamaları teşvik edecektir.” yorumunu yapıyor.
Morgan Stanley’in tahminleri, 2023’te yapay zekâ ile ilgili faaliyetleri olan hisseler için büyük bir rallinin ortasında geliyor. Bazı ilgili teknoloji hisseleri son haftalarda geri çekilmiş olsa da, birçok yatırımcı uzun vadede sektörün görünümü konusunda iyimserliğini koruyor.
Morgan Stanley, yapay zekânın benimsenmesinin bir sonucu olarak yazılım şirketleri için bazı destekler görüyor ve yazılım satıcılarının önümüzdeki üç yıl içinde 4,1 trilyon dolarlık işgücü etkisinin 5%’ini veya toplam 205 milyar dolarlık bir pazara hitap edebileceğini tahmin ediyor.
💰 Banka ayrıca, kurumsal iş yükleri arasında GenAI’ın benimsenmesinin önümüzdeki üç yıl içinde 20%’ye ulaşması durumunda, 150 milyar dolarlık bir küresel kurumsal harcama fırsatı ortaya çıkacağını öngörüyor.
Analist Keith Weiss “Geçen yılın sonlarında ChatGPT’nin lansmanından bu yana GenAI kullanımına ilişkin ilk tartışmaların çoğu tüketici fırsatına odaklanmış olsa da, GenAI’ın artık kurumsal yazılımlarla ne tür iş ve iş süreçlerinin otomatikleştirilebileceğinin kapsamını genişletme becerisinde belki de daha temel bir fırsat görüyoruz.” diyor.
Banka, bu dev yapay zekâ fırsatından yararlanacak bazı isimler de belirlemiş. Morgan Stanley’nin 4 trilyon dolarlık GenAI fırsatından faydalanmasını beklediği isimleri aşağıda inceleyebilirsin.
- Microsoft (MSFT)
- Adobe (ADBE)
- MongoDB (MDB)
- Palo Alto Networks (PANW)
- Five9 (FIVN)
- Alphabet (GOOGL)
- Nvidia (NVDA)
⭐ Listede OpenAI yatırımıyla yapay zekâ denince ismi sık sık anılan Microsoft, kendi GenAI ürünleri üzerinde çalışan Alphabet ve özellikle yarı iletken devi Nvidia’nın yer alması hiçbirimizi şaşırtmıyor.
Nvidia hisseleri, yatırımcıların grafik işlem birimlerinin birçok yapay zekâ modelini destekleme vaadine güvenmesiyle bu yıl üç kattan fazla arttı. Bankanın hedef fiyatı da NVDA’nın önümüzdeki 12 ay içinde yaklaşık 45% artabileceği anlamına geliyor.
📈 Analist Joe Moore, “Üst düzey eğitim GPU pazarındaki tedarikçi yoğunluğunun önümüzdeki birkaç yıl boyunca devam edeceğini ve NVDA’nın baskın konumunu koruyacağını düşünüyoruz. Ancak dağıtım ölçeklendikçe düşük maliyetlerle cazip performansı sağlayabilenler için önemli fırsatlar ortaya çıkacaktır.” diyor.
Alphabet için Morgan Stanley, yapay zekâ harcamalarının her 2%’sinin şirketin bulut platformunda 5%’lik bir artış sağlayabileceğini ve 2026 yılına kadar 3 milyar dolarlık ek gelir sağlayabileceğini tahmin ediyor.
Şirket, rakip yapay zekâ sohbet robotu için Microsoft ile mücadele ederken, GOOGL bu yıl 50%’den fazla artış gösterdi. Morgan’ın hedef fiyatı, Alphabet’in cuma günkü kapanışına göre 18% artış ima ediyor.
💻 Morgan Stanley, yazılım alanında Adobe’u da uzun vadeli bir yararlanıcı olarak vurgulayarak, GenAI’ın şirketin hisse başına kâr büyümesini hızlandırabileceğini belirtiyor.
Banka, “Adobe, GenAI işlevselliğini geniş bir abone tabanının mevcut iş akışlarına entegre etmek için iyi bir konuma sahip, bu da daha sıkı müşteri etkileşimi ve kullanıcılara sağlanan artan verimlilikten para kazanma fırsatı sağlıyor.” yorumunu yapıyor.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı