Borsa Haberleri

27 Yıl Sonra Bir İlk: Türkiye’ye Yabancı Otomotiv Yatırımı!

27 Yıl Sonra Bir İlk: Türkiye’ye Yabancı Otomotiv Yatırımı!
Google News Icon Takip Et

Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi olan BYD ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında 1 milyar dolarlık yatırım anlaşması imzalandı.

İmzalanan anlaşmaya göre Çinli BYD firması, Türkiye’de yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yaparak, yıllık 150 bin araç kapasiteli olacak şekilde, elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi ile Ar-Ge merkezi kuracak.

27 Yıl Sonra Bir İlk

Türkiye, söz konusu yatırım ile 27 yıl sonra ilk kez yabancı otomotiv yatırımına hazırlanıyor. Ek olarak yapılacak yatırımın 2026 sonunda üretime başlaması hedeflenirken, tesiste 5 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanması planlanıyor.

BYD tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’de yapacakları yatırımın, markanın yerel üretim yeteneklerini geliştireceği ve lojistik verimliliğini artıracağına vurgu yapılarak “Bölgede yeni enerji araçlarına yönelik artan talebi karşılayarak Avrupa’daki tüketicilere ulaşmayı hedefliyoruz” denildi.

BYD Türkiye’de Hangi Modelleri Üretecek?

BYD’nin Avrupa’ya açılma stratejisi kapsamında elektrikli otomobillerini Macaristan’da, şarj edilebilir hibrit motorlu otomobillerini ise Türkiye’de üretmesi bekleniyor. Meclis’e sunulan yeni ÖTV yasa teklifi ise; 1.5 litre hacmindeki benzinli motoru, 80 kilometre elektrikli sürüş menzili ve 20.5 g/km CO2 emisyonu bulunan Seal U DM-i modelinin Türkiye’de üretilebileceğini işaret ediyor.

Vergi Muafiyeti Getirilmişti

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yer alan kararla birlikte yatırım teşvik belgesi kapsamındaki Çin menşeli oto ithalatı, 7 Haziran’da getirilen ve sonraki kararla “ek mali yükümlülük” olarak nitelenen 40% vergi ve 10% gümrük vergisinden muaf tutulmuştu.

Borsadaki Otomotiv Hisseleri Nasıl Etkilenir?

Çinli firmanın Türkiye’ye yatırım yapmasıyla birlikte, borsada otomotiv sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin  artan rekabet ortamından kaynaklı olarak, elektrikli araç teknolojilerine daha fazla yatırım harcaması ayırması beklenebilir. Özetle bu hamlenin sektörde rekabeti ve eş zamanlı kaliteyi artırması beklenebilir.

Öte yandan BYD’nin düşük fiyatlı araçları, sektörün önde gelen isimleri olan Doğuş Otomotiv (DOAS), Tofaş (TOASO) ve Ford (FROTO) gibi şirketlerin de fiyatlarını aşağı çekmesine sebep olabilir yahut satışlarını düşürebilir. Bu durum şirketlerin kârlılıkları üzerinde olumsuz etki yaratması sonucunu doğurabilir.

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynaklar: Bloomberg HT