Yatırım, dikkat gerektirdiği kadar zaman da gerektiriyor. Eğer günbegün borsa takip edecek zamanınız yoksa veya bir nevi güvenli liman yatırımı yapmak istiyorsanız, temettü yatırımcılığı tam size göre olabilir.
Şirket kazançlarının belirli bir kısmının periyodik aralıklarla yatırımcılara dağıtıldığı veya ödendiği temettü hisseleri, parasını garanti oynamak isteyenlerin tercihleri arasında yer alıyor.
Temettü nedir biliyoruz. Peki, temettü aristokratları?
- Temettü aristokratları olarak adlandırılabilecek şirketler, genelde yatırımcısının temettü ödemelerini güven altına alanlar ve yüksek likiditeye sahip olanlar olarak sınıflandırılabilir.
- Eğer ben temettü büyümesinin önemini biliyor, temettüsünü büyüten şirketleri tanıyor ve zaten düzenli olarak ABD borsalarında temettü yatırımlarımı gerçekleştiriyorum diyorsanız, sizi yazımızın en sonunda yer alan temettü aristokratı hisselerini sıraladığımız tablomuzu incelemeye davet ediyoruz.
S&P 500’den seçilen ve son 25 yılda temettüsünü düzenli olarak büyütebilmiş 65 şirket, S&P Temettü Aristokratları endeksinde yer alır. Bu endekste yer almak için en önemli kriter, düzenli temettü büyümesidir. Şirket hisselerinin getirisinin ne kadar yüksek olduğu değildir.
- Buradaki ana fikir şu: Bir şirketin temettülerini düzenli olarak artırabilmesi aynı zamanda kârını da düzenli olarak arttığının göstergesidir. Çünkü temettü, esasında kâr payıdır.
‼️ Peki, temettü büyümesi neden önemli? Yatırımcıların hisse başına aldıkları temettü miktarı büyüdükçe, temettü verimi de büyümeye başlar.
- Örnek olarak; 10 dolarlık hisse fiyatına sahip bir şirketin, hisse başına 0,1 dolarlık temettü verdiğini düşünelim. Bu, 1% temettü verimine denk düşecektir. Bu temettü tutarı yıllar içinde büyüyerek hisse başına 0,5 dolara ulaştığında ise, temettü verimi de büyüyerek 5%’e ulaşacaktır.
- Öte yandan eğer bu hisseyi yeni alıyorsanız, şirket hisse başına 0,5 dolarda ödüyor olsa, hisse fiyatı da zamanla yükseldiği için temettü veriminiz 5% olmayacaktır.
- Bir şirkete daha önce yatırım yapan ve temettüsünü zaman içinde büyüten yatırımcıların aldıkları temettü oranı, yeni yatırımcılara oranla daha fazladır.
- Bu yüzden, hisselerin temettü verimlerinin yanında, temettülerinin büyüme oranları da çok önemlidir.
👑 Bazı Temettü Aristokratları
Temettü Aristokratları olarak da geçen bu endekste yer alan şirketler arasında; perakende zinciri Target (TGT), sağlık sektöründe bir oyuncu olan Abbott Laboratories (ABT) ve fast food devi McDonalds (MCD) gibi farklı sektörlerden şirketler var.
- Örneğin; geçen yıl boyunca çeyreklik dönem bazında net gelirini artıran Target’ın fiyat kazanç oranı 16,2.
- Şirket, 1,43% yıllık temettü geliriyle çeyrek bazda hisse başına yatırımcısına 0,68 dolar bir ödeme yapıyor. Bu miktar, son beş yıl içinde her yıl 6% büyüdü.
💎 Burası Önemli: Değer Tuzağından Kaçmak!
Her şeyin toz pembe olmadığı dünyamızda tabi ki temettülerin de bazı zorlukları var.
- Yatırımcıların temettü gelirine göre hisse seçiminde aldıkları risklerden biri de “değer tuzağı”. Düşük F/K (Fiyat/Kazanç) oranına ve yüksek temettüye sahip bazı hisseler yatırımcılar tarafından “ucuz” algılanıp, bir “değer yatırımı” olarak sınıflandırılabiliyor.
- Öte yandan, bu gibi bazı şirketler kötü bir yönetime, düşük büyüme oranlarına, sektör altı hisse performansına ve muğlak bir geleceğe sahip olabiliyor. Bu ise yatırımcılar için güzel ambalajlı bir “tuzak” anlamına geliyor.
Bu nokta da, düzenli bir temettü geliri inşa etmek, temettü emekliliğini hedefleyen yatırımcılar için daha faydalı bir yaklaşım olabilir. Beş yıl önce temettü getirileri ılımlı büyüme gösterirken, sonrasında sadık yatırımcıları için temettü ödemelerini yüksek oranda artıran birçok şirket var.
Temettü ödemelerini düzenli olarak artıran ve yatırımcısının yüzünü güldüren şirketlere bir örnek olarak da ABD’nin en büyük doğal gaz distribütörlerinden Atmos Energy Corporation (ATO) gösterilebilir.
- 2021’in üçüncü çeyreği itibariyle toplam değeri 14,1 milyar doların üstünde olmak üzere, toplamda 16 yatırım fonunun şirkete yatırım yaptığı biliniyor.
- Şirket, geçen yılın kasım ayında çeyreklik temettü ödemesini 0,63 dolardan 0,68 dolara yükseltti. Bu da 8,8%’lik bir artış demek.
Fakat bu noktada, istikrarlı bir şekilde artan temettü ödemelerinin her zaman iyi bir performansa işaret etmediğine dikkat çekmek gerekiyor. Son beş yılda Temettü Aristokratları endeksi şirketlerinin yalnızca üçte biri bunu başarabildi.
🧪 Gizli Formül: Yıllık Bileşik Temettü Büyümesi
Temettü Aristokratları endeksinden bileşik temettü büyümesinin önemini biraz daha açmak için T Rowe Price Group (TROW) örneğini ele alalım.
- TROW, 31 Aralık 2016’da 75,26 dolar fiyatındaydı. Aynı dönemde yıllık temettü verimi, 2,87% ile hisse başına 2,16 dolardaydı.
- Tam olarak beş yıl sonra T. Rowe Price’ın hisse fiyatı 196,64 dolara ve yıllık hisse başına temettü miktarı da 4,32 dolara kadar yükseldi.
- 2016 yılından bu yana TROW’un temettü verimi yüzdesel olarak 2,8%’de sabit kalırken, hisse başına ödediği temettü miktarını büyüttüğü için, hisseyi 2016’da almış ve elinde tutmuş birisi için bu getiri şu anda tam 5,74% oluyor!
- Yani T. Rowe Price temettüsünün bu dönemdeki yıllık bileşik büyüme oranı (CAGR) 14,9% oldu.
Yukarıdaki örneğe baktığımız zaman, temettü getirilerinin astronomik bir düzeyde olmadığını ve mevcut getirinin beş yıl öncekinden daha düşük olduğunu görebilirsiniz. Fakat beş yıl önce satın aldığınız T. Rowe Price hissesini tutsaydınız, satın aldığınız fiyatla karşılaştırınca temettü getirinizin çok daha yüksek olacağı ortada.
- Hisse senedi yatırımcıları genellikle yatırımlarından en iyi verimi alabilmek için sektör eğilimleri, şirketlerin büyüme oranlarına ve en nihayetinde hisse senedi fiyatlarındaki yükselişe odaklanıyor.
- Ama bu durum sizin için geçerli değilse, kendinize pasif bir gelir kaynağı sağlayarak temettü kazancı elde etmek istiyorsanız, eğilimleri öngörmek yerine biraz geriye bakmak işinize daha çok yarayabilir.
💰 2022’nin Temettü Aristokratları
Şimdi de istersen Temettü Aristokratları arasında yer alan, son beş yılda temettü oranında en yüksek yıllık bileşik büyüme oranı (CAGR) performansını yakalamış ve 2016 yılı sonunda temettü getirisi en az 2%’nin üzerinde bulunan ilk 12 şirkete bir göz atalım:
👉 Not: (Eğer bu yazımızı Midas uygulamasından okuyorsan, bahsettiğimiz şirketlerin hepsine sayfanın en üstünden ulaşabilir, Hisse Detay sayfalarına giderek şirketleri inceleyebilirsin.)
📁 Bu Yazıyı Hazırlarken Okuduğumuz Kaynaklar
Dividend Aristocrats – Yahoo Finance
Temettü Aristokratları – Investing
12 Dividend Aristocrats – Marketwatch
Bu sayfada yer alan haberler ve haberlerin içerdiği şirketler hakkındaki bilgiler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.
Detaylı bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı