COVID-19’un küresel pandemi ilan edilmesinden sonra normal olarak bildiğimiz hayatın nasıl değiştiğine adım adım şahit olduk.
Pandeminin ekonomi üzerindeki etkilerini, sokağa çıkma kısıtlamaları sonrası kafe ve restoranların kapanmasıyla büyük bir darbe alan hizmet sektörü ve seyahat yasaklarıyla havalanamayan uçaklar sebebiyle durma noktasına gelen havayolu sektörü gibi örneklerle gördük.
Peki, ya otomobilden bilgisayarlara, küçük ev eşyalarından Bitcoin madenciliğine birçok alanı etkileyen yarı iletken sektöründe durum ne?
Çoğu sektörü çeşitli zorluklarla karşı karşıya bırakan pandemi aslına bakarsak yarı iletken sektörünü pek de kötü etkilemedi. Evet, yarı iletken çiplerin ağırlıklı olarak kullanıldığı sektörlerde -örneğin otomobil- bazı gerilemeler görüldü fakat bu durum yarı iletkenleri genel olarak pek de kötü etkilemedi.
Bu noktada, Gartner Araştırmalar Başkan Yardımcısı Andrew Norwood bir açıklama getiriyor:
“Tüketici pazarının bazı alanları, azalan faaliyet ve tüketici harcamaları sebebiyle ağır bir darbe aldı. Fakat sokağa çıkma kısıtlamaları ile beraber artan evden çalışma ve online ders çözümlerini güçlendirdi.”
Evden çalışma ve online ders programları ile tüketici elektroniğine karşı hızla artan taleple birlikte yarı iletken sektöründeki talep de arttı.
- Yarı iletken sektöründe gelirler, 2019’daki 12%’lik düşüşün ardından 2020’de yıllık bazda 7,3% artışla 449,8 milyon dolara ulaştı.
- Yükseliş burada da durmadı. Yarı İletken Endüstrisi Derneği (SIA) verileri, küresel yarı iletken çip satışlarının 2021’in kasım ayında 23,5% artışla 49,7 milyar dolara ulaştığını açıkladı.
Otoritelere göre ise yarı iletken sektörünün geleceğinde daha fazla büyüme var.
Deloitte’in yarı iletken sektörünün 2022’deki seyrine yönelik yayınladığı rapor, sektörün bu yıl 600 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor:
- “Yarı iletken çiplerin tüm sektörlerdeki öneminin daha da artmasını,
- Sektördeki sıkıntılar ve tedarik zinciri sorunlarının yılın ilk yarısında ana rolde olmaya devam etmesini,
- Çip programlaması ve hızla büyüyen pazarlara çipleri entegre etmek için gereken yazılım becerilerine yönelik yüksek talebin sektördeki sıkıntıları kötüleştirmesini,
- Ve son olarak sektördeki dijital dönüşümün hızlanarak devam etmesini bekliyoruz.”
Sektörü kabaca elden geçirdik. Peki, hisseleri?
Basitçe söylemek gerekirse, büyüme görmek isteyen herhangi bir yatırımcı yarı iletken sektörüne göz atmalı. Bu bizim değil, BofA Global Research analistlerinin görüşü.
Yarı iletken sektörünü hızla dijitalleşen küresel ekonominin “yeni petrolü” olarak tanımlayan BofA, “Eğilimlerin üzerindeki 4%’lük küresel GSYH büyümesi göz önüne alındığında, beklentilerin üzerindeki yarı iletken çip satışlarını da yönlendiren bir 2022 öngörüyoruz” diyor.
Tabi ki bu kadar değişkenin bulunduğu bir dünyada hiçbir şeyden emin olamayız. Fakat yarı iletken çip sektöründeki birkaç hisse senedi performansına göz atmanın bir zararı olmaz.
🔬 Yarı İletken Hisseleri
🖥 KLA Corporation (KLAC)
- Piyasa Değeri: 55,04 milyar dolar
- F/K Değeri: 19,00
- Yıllık Temettü Verimi: 1,06%
- 2021 HBK (Hisse Başına Kâr): 13,37 dolar
- İleriye Dönük 2022 ve 2023 HBK: 20,52 dolar / 24,35 dolar
Analistlere göre yarı iletken çip üretimi çözümleri sunan KLA’nın cazip bir hisse olmasının iki sebebi var: Güçlü temeller ve sektör görünümü!
Satış ve kazançlarında uzun bir süredir yükselen bir eğilim gösteren şirketin toplam gelirleri 2021’in ilk yarısında 8,24% artışla 2 milyar dolara ulaştı.
- KLA’nın kazancındaki bu artışın bir kısmı, şirketin 2021 yılındaki faaliyet kârındaki 36%’lık artıştan geliyor.
Şirketin büyümeyi destekleyici bu eylemleri, sağlam bir bilanço ve nakit akışıyla destekleniyor.
- KLA’nın 2021’in eylül ayında yaptığı gelir açıklamalarına göre elinde bulundurduğu toplam 2,6 milyar dolarlık nakit, şirketin önümüzdeki bir yıl için tüm yükümlülüklerini ve giderlerini finanse edebilecek.
Bu arada KLA, yatırımcısını da unutmuyor. Şirket, yılın ilk çeyreğinde toplam 163 milyon dolar, yani hisse başına 1,05 dolar temettü ödedi. Bu rakam, bir önceki çeyreğe göre 17%’lik bir artış demek.
Tabii ki bu finansal güç ve kazancın arkasında yarı iletkenlere yönelik dünya çapında artarak devam eden talep var.
Hükümetlerin, ekonomilerini Güney Koreli ve Tayvanlı çip devleri Samsung ve Taiwan Semiconductor’a (TSMC) bel bağlamaktan kurtarmak adına üretimi artırmak için harekete geçmesine ek olarak, günlük hayat her geçen gün dijitalleşiyor. Artık kapı zillerinden otomotiv sistemlerine kadar her şeye çipler yerleştiriyor.
Analistlere göre tüm bunlar, sektörün geleceğine yönelik umut verici gelişmeler olarak konumlanıyor.
KLA’nın Analist Karnesi:
💻 Marvell Technology (MRVL)
- Piyasa Değeri: 57,17 milyar dolar
- F/K Değeri: 43,71
- Yıllık Temettü Verimi: 0,35%
- 2021 HBK (Hisse Başına Kâr): 1,55 dolar
- İleriye Dönük 2022 ve 2023 HBK: 2,20 dolar / 2,83 dolar
Veri depolama, iletişim ve tüketici pazarları için yarı iletkenler üreten Marvell’ın, 2021’de finansal performansı oldukça güçlü bir ivme gösterdi. Buna ek olarak şirket, gelecek performansı adına oldukça önemli olduğunu düşündüğü bir takım şirket satın alımlarıyla da meşgul.
Önce finansal performansından bahsedelim. Aralık başında açıkladığı son bilançosuyla birlikte Marvell, altı çeyrek üst üste gelir artışı kaydetti. 2021’in son çeyreğinde ise brüt kârı 58% yükselerek 587 milyon dolara ulaştı.
- Öte yandan şirket, geçen yılın üçüncü çeyreğinde yaklaşık 62,5 milyon dolarlık net zarar açıkladı ve yıllık bazda da net zarar açıkladı.
- Aslına bakılırsa, Marvell’in kârları bir süredir sallantıda. Gelirlerindeki artışa rağmen şirketin 2022 mali yılında da zarar açıklaması bekleniyor.
Bu noktada, bu kadar volatilite yatırımcıya nasıl bir fayda sağlayacak diye düşünebilirsin.
Şöyle ele alalım: Marvell’deki kayıplar, kısmen araştırma ve geliştirmeye (AR-GE) yönelik yatırımlarıyla ilgili diyebiliriz. 2021’in ilk dokuz ayı boyunca Marvell, AR-GE’ye gelirlerinin yaklaşık üçte biri olmak üzere toplamda 1 milyar dolarlık yatırım yaptı.
- Bunu, aynı dönemde gelirlerinin “yalnızca” 19%’unu AR-GE’ye harcayan yarı iletken devi Intel (INTC) ile karşılaştırdığımızda, Marvell’ın farklılaştığı noktayı görebiliyoruz.
Marvell’in uzun vadeli planları arasında yer alan bulut bilişim de şirketin diğer yatırımları arasında. Şirketin bu yılki satın alımlarının ikisinin de (Inphi ve Innovium) üst düzey gelirlerle sonuçlanması bekleniyor.
- Daha da önemlisi, bu satın alımlar Marvell’in (diğer şirketlerin yanında) Amazon (AMZN) ve Microsoft (MSFT) gibi bulut sektörü devlerinin sahip olduğu devasa veri merkezlerine daha fazla yarı iletken satmasına yardımcı olması bekleniyor.
İşte tüm bunlar, Marvell hisselerine yönelik beklentilere de olumlu yansıyor. Geçen ay 27 analist, Marvell için 2022 kazanç tahminlerini yukarı yönlü olarak revize etti.
MRVL’nin Analist Karnesi:
📡 SiTime (SITM)
- Piyasa Değeri: 3,98 milyar dolar
- F/K Değeri: 129
- Yıllık Temettü Verimi: –
- 2021 HBK (Hisse Başına Kâr): 1,53 dolar
- İleriye Dönük 2022 ve 2023 HBK: 3,50 dolar / 4,46 dolar
SiTime, cep telefonlarından grafik ve kimlik kartlarına kadar elektronik ekipmanlarda kullanılmak üzere silikon bazlı zamanlama ürünleri üretiyor.
- Silikon bazlı zamanlama ürünleri nedir? Zamanlama cihazları için elektronik ekipmanların “kalbi” desek yeridir.
- Bu cihazların ana görevleri, verileri doğru zamanda ve hızda iletmek için zamanlama ve sürekli senkronizasyon sinyalleri sağlamaktır.
- Hemen hemen bütün elektronik ekipmanlarda bulunurlar.
Toplam 4 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olan şirket, bugün cihaz başına bir ile iki zamanlama çipi olduğunu ve bunun toplamda 40 milyar adet çipten oluşan devasa bir pazar oluşturduğunu tahmin ediyor.
- Bütün bunlara ek, silikon tabanlı zamanlama ürünlerinin artmasıyla ve tüketicilerle sektörlerin daha fazla elektronik cihaza sahip olmasıyla, bu sayının 2030’a kadar 3 katından fazla artışla 125 milyar adede yükselmesi bekleniyor.
Finans Zamanı: SiTime’ın geçen yılki finansal sonuçları ise zamanlama cihazlarındaki büyümeyi oldukça iyi yansıtıyor. Şirketin 2021 gelirleri; ilk çeyrekte 36 milyar dolarken, ikinci çeyrekte 45 milyar dolara, üçüncü çeyrekte 63 milyar dolara ve son çeyrekte de 75 milyar dolara kadar yükseldi. Bu da sırasıyla, 25%, 41% ve 20%’lik bir yükselişe denk geliyor.
Buna ek olarak, üçüncü çeyrekteki hisse başına kârı ise bir önceki yılda görülen 4 sentlik zarardan, 571%’lik yükselişle 66 sent kâra yükseldi.
SITM’ın Analist Karnesi:
📟 Kulicke and Soffa Industries (KLIC)
- Piyasa Değeri: 3,16 milyar dolar
- F/K Değeri: 7,08
- Yıllık Temettü Verimi: 1,17%
- 2021 HBK (Hisse Başına Kâr): 5,78 dolar
- İleriye Dönük 2022 ve 2023 HBK: 5,68 dolar / 5,41 dolar
Yarı iletken çip üretimi ekipmanı ve hizmetleri sunan Kulicke and Soffa Industries için 2021 hiç de fena bir yıl değildi.
Geçen yıl gelirlerini 144% artıran şirketin hisse başına kârı ise 600%’lük dev bir yükselişle 5,92 dolara yükseldi.
- Şirketin dördüncü çeyrek bilançosu ile birlikte 2021 sonuçlarına odaklandığımızda ise net performansın neden bu üst düzey büyümeyi geride bıraktığını görebiliriz: net ve faaliyet kârındaki marjları, sırasıyla 188% ve 200% arttı!
- Şirketin öz kaynak kârlılığı ise 2021 yılında 478% yükselerek 39,62%’ye ulaştı.
Tüm bu veriler, Kulicke and Soffa Industries’in oldukça iyi bir özetini oluşturuyor diyebiliriz. Öte yandan KLIC, 2021’de, bir önceki yıla kıyasla finansal verilerinde iyileşme görse de, şirketin 2022’ye yönelik satış ve kâr tahminlerini sabit bırakmasıyla analistler güçlü performansının devamının zor olabileceğini bildiriyor.
- Analistler bu durumun, yatırımcılar için şu anlama geldiğini bildiriyor: Kulicke and Soffa Industries hisseleri, “kısa günün kârı” motivasyonuyla ilerleyen yatırımcıların ihtiyaç duymayacağı bir hisseyken, en iyi yarı iletken hisselerine gözünü dikmiş, daha uzun vadeli planları olan yatırımcıları ödüllendirecek bir hisse.
Yarı iletkenlere yönelik talepteki küresel genişleme ve daha spesifik olarak otomotiv pazarındaki elektrikli araç eğilimi, sektör şirketlerinin marjlarındaki yükselişin nedenleri arasında.
Şu an belki de bir otomotivden çok bilgisayar diyebileceğimiz elektrikli araçlar, yarı iletkenlerle dolup taşıyor desek galiba yanlış olmaz. Yarı iletkenlere yönelik talepteki bu artış ise sektörün geleceğine yönelik oluşturulan büyüme öngörülerini bariz bir şekilde etkiliyor.
- Bu iki eğilim de şirketin sahip olduğu oldukça geniş bir müşteri tabanı ve otomotiv pazarındaki liderlik konumu ile KLIC’in işine yarıyor.
📖 Sözlük
Konsensüs Analist Notu: Farklı yatırım bankaları ve kurumlardan analistlerin ilgili hisse senedine dair yatırım görüşlerini ifade eder. Analistlerin ilgili hisse senedine dair verdikleri AL – TUT – SAT notları dışında, Yüksek Ağırlıklı – Düşük Ağırlıklı – Nötr gibi notları da bulunmaktadır.
Konsensüs Hedef Fiyat: Farklı yatırım bankaları ve kurumlardan analistlerin ilgili hisse senedinin fiyatına dair belirledikleri hedef fiyat seviyesini gösterir. Bu seviyelerin ortalama değerleri “Konsensüs Hedef Fiyat” seviyesini oluşturur. Her analistin, kurumun veya yatırım bankasının ilgili hisse senedine dair hedef fiyatları birbirlerinden çok farklı değerlerde olabilir.
Bu yazıda kullanılan analist görüşleri, hedef fiyat değerleri, ileriye dönük HBK (Hisse Başına Kâr) değerleri ve 2022-2023 temettü beklentileri EquityRT.com’dan alınmıştır. Analist görüşleri AL-TUT-SAT olarak 3 kategori de alınmıştır. Finansal veriler ise şirketlerin bilançoları, yatırımcı sunumları ve EquityRT.com sitesinden 30 Ocak 2021 tarihinde derlenmiştir.
📁 Bu Yazıyı Hazırlarken Okuduğumuz Kaynaklar
Semiconductor Industry Outlook – Deloitte
Global Semiconductor Sales – Semiconductor.org
Semiconductor Stocks – Kiplinger
Worldwide Semiconductor Revenue – Gartner.com
Bu sayfada yer alan haberler ve haberlerin içerdiği şirketler hakkındaki bilgiler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.
Detaylı bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı