Ekonomi ve Finans Haberleri

2 Yıllık Hazine Tahvili Getirisi 17 Yılın Zirvesinde

2 Yıllık Hazine Tahvili Getirisi 17 Yılın Zirvesinde
Google News Icon Takip Et

Dün beklentilerin üzerinde gelen ABD perakende satış verilerinin, küresel tahvil piyasasına yeni bir soluk getirmesiyle kısa vadeli Hazine tahvili getirileri son 17 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Faiz beklentileriyle hareket eden 2 yıllık Hazine getirisi 0,09 puanlık artışla 2006’dan bu yana en yüksek seviyesi olan 5,20%’ye yükseldi. Dünya genelinde finansal varlıklar için bir gösterge olan 10 yıllık Hazine getirisi de “daha uzun süre daha yüksek” faiz oranlarına ilişkin endişelerin küresel borç piyasalarını sarsmasıyla 4,85% ile son 16 yılın en yüksek seviyesine yaklaştı.

Perakende satışlar verisi ABD’li tüketicilerin direncine dair son işaretlerin, yatırımcıların FED’in enflasyonla mücadelesinde borçlanma maliyetlerini daha da artırabileceği yönündeki endişelerini körüklemesinin ardından geldi.

🤔 Getirilerdeki Artışlar Hisseler için Ne Anlama Geliyor?

2 Yıllık Hazine Tahvili Getirisi 17 Yılın Zirvesinde

Teoride, yükselen tahvil getirileri hisse fiyatları için negatif bir durumdur çünkü yüksek getiriler, hisse yatırımlarını cazip olmaktan çıkarır. Başka bir deyişle, daha yüksek tahvil getirileri, tahvillere yatırım yapmayı hisselere kıyasla daha cazip hale getirir.

Burada bir konunun altını çizmek gerekiyor. Yatırımcılar, yalnızca artan tahvil getirilerine bakmazlar. Aynı zamanda getirileri yükselten nedene de bakarlar. Ve çoğu zaman bunun iki nedeni vardır: büyüme ve enflasyon.

Tahvil getirileri, bir ekonominin büyümesini ve enflasyonunu yansıtır. Büyüme güçlü olduğunda getiriler de yükselir. Bu da ekonominin toparlandığını ya da iyileştiğini gösterir.

🎯 Ancak yine, enflasyon yükseldiğinde getiriler de yükselir. Bu iki olay da hisseleri farklı şekilde etkiler:

  • Büyüme kaynaklı: Ekonomik büyüme güçlü olduğunda, nakit akışları ve geleceğe yönelik bilanço tahminleri iyileşir. Bu iyileşmeler, yüksek tahvil getirilerin neden olduğu iskonto faktöründeki artışın olumsuz etkisini telafi eder. Dolayısıyla hisse senetlerinin genel etkisi pozitiftir.
  • Enflasyon kaynaklı: Tahvil fiyatları faiz oranlarıyla ters orantılıdır. Enflasyon, faiz oranlarının yükselmesine yol açarak, mevcut tahvillerin fiyatlarının düşmesine yol açar. Enflasyon yüksek olduğunda tahvillerin cazibesi düşer, enflasyon düşük olduğunda ise artar. Ancak tüm tahviller faiz oranlarından aynı şekilde etkilenmez. Daha uzun vadeli tahviller, faiz oranlarındaki değişikliklere daha duyarlıdır ve bu nedenle enflasyondan daha fazla etkilenir. Tahvil getirileri yükseldiğinde ve büyüme yeterince güçlü olmadığında, yüksek iskonto faktörünün etkisini telafi edecek bir faktör yoktur. Bu da hisse fiyatlarını olumsuz etkiler. 

Resesyon Sinyali! 

Genelde uzun vadeli tahvil faizleri, gelecekteki belirsizlikler ve riskler nedeniyle, kısa vadeli tahvil faizlerinden yüksek olur. Ancak bunun tersine döndüğü durumlarda, güncelde de olduğu gibi, kısa vadeli faizler uzun vadeli faizlerin üzerine çıktığında, getiri eğrisi terse döner. Terse dönen verim eğrisi ise tarihsel perspektifte ABD’de resesyon sinyalinin en önemli göstergelerindendir.

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: The Financial Times, CNBC