Bültenler

1 Sektör 3 Şirket – Otomotiv

1 Sektör 3 Şirket – Otomotiv
Google News Icon Takip Et

Otomotiv sektörü; motorlu taşıtları geliştiren, tasarlayan, üreten ve pazarlayan iş sektörüdür. Sanayi faaliyetleri açısından gelişmiş ülkelerde önemli bir sektör olan otomotiv; özellikle Türkiye’de ihracat rakamlarına büyük katkı sağlamaktadır.

Ayrıca otomotiv sektörü başta demir-çelik ve petro-kimya olmak üzere pek çok sanayinin temel alıcısı konumunda bulunduğu için bu sektörlerdeki gelişmelerde de önemli rol oynamaktadır.

Otomotiv sektörü kendi içerisinde yarattığı istihdam ve pazar dışında finans, sigortacılık, akaryakıt, tamir ve bakım servisleri gibi pek çok alana da önemli ölçüde katkı sağlar.

Türkiye ihracatının sektörel bazda lideri olan otomotiv sektörü; son 15 yıldır ihracatta lider konumdadır.

  • Türkiye’de 9 farklı şehirde 12 farklı markanın motorlu taşıt fabrikası bulunmaktadır.
  • Otomotiv sektörü, 2020’de 25,5 milyar dolar değerinde ihracat ile Türkiye ihracatında en büyük payın sahibi olmuştur.
  • Otomotiv sektörü ihracatı, 2021 Ocak-Eylül arasında geçtiğimiz yılın ilk 9 ayına kıyasla %24 artarak 21,3 milyar dolara yükselmiştir.
  • Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik’in açıklamasına göre Ağustos 2021’de Türkiye, otomotiv ihracatında ay bazında tarihinin en yüksek seviyesini (2,4 milyar dolar) görmüştür.

🤔 Peki, N’apar Bu Şirketler?

Ford Otosan (FROTO)

1959 yılında Otosan A.Ş. olarak İstanbul’da kurulan şirket, 1997 yılında Ford Motor Company ve Koç Holding arasında hisselerin eşitlenmesi ile (%41-%41) Ford Otomotiv Sanayi A.Ş. olarak faaliyetlerine devam etmiştir. Ford Otosan motorlu kara taşıtları ve birincil ticari taşıtların imalat, montaj ve satışını gerçekleştirmektedir. Firma ayrıca binek otomobillerin ithalatını ve satışını yapmakla birlikte bu araçların yedek parçalarının imalatını, ithalatını ve satışını da yapar.

  • Piyasa Değeri: 53,34 milyar TL
  • Net Kâr (2020): 4,19 milyar TL
  • F/K: 7,47
  • Temettü Verimliliği: %4,65

Tofaş (TOASO)

1 Sektör 3 Şirket – Otomotiv

Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş., Fiat Auto S.p.A lisansları altında binek ve hafif ticari araç üretimi, ihracatı ve satışı faaliyetlerinde bulunmaktadır. 1968 yılında kurulan TOASO’da, Koç Holding (37,8) ve Fiat Auto S.p.A (%37,8) eşit hissedarlardır. Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Jeep, Ferrari ve Maserati markalarının satış ve satış sonrası operasyonlarını yürütmektedir. Yaklaşık 80 ülkeye ihracat yapan şirketin 7 bin civarı çalışanı bulunmaktadır.

  • Piyasa Değeri: 25 milyar TL
  • Net Kâr (2020): 1,78 milyar TL
  • F/K: 8,37
  • Temettü Verimliliği: %6,66

Otokar (OTKAR)

1 Sektör 3 Şirket – Otomotiv

1963 yılında kurulan şirket, 1976’da Koç Holding’in ortak olmasıyla faaliyetlerine devam etmektedir. Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş. askeri araç, kamyon, otobüs üretimi ve satışı ile uğraşmaktadır. Toplu ulaşıma yönelik otobüs üretiminin yanı sıra lojistik sektörü için de yarı römork, savunma sanayii için ise taktik tekerlekli ve zırhlı araç üretimi gerçekleştirmektedir. Türkiye genelinde 100’den fazla yetkili servisi bulunan şirket, satış sonrası hizmetleri de vermektedir.

  • Piyasa Değeri: 7,37 milyar TL
  • Net Kâr (2020): 618,27 milyon TL
  • F/K: 7,53
  • Temettü Verimliliği: %5,96

➡️ Otomotiv Üçlüsünü Karşılaştıralım

👉 Bunları Biliyor Musun?

F/K Nedir? 

Fiyat / Kazanç oranı anlamına gelen değer, şirket hisselerinin güncel fiyatlarının, son 4 çeyreklik hisse başına kârlarına (EPS) bölünmesiyle hesaplanır.

(Hisse Fiyatı / EPS = F/K)

Daha detaylı bilgi için:

Temettü Verimliliği Nedir?

Bir şirket temettü dağıttığında, dağıttığı net temettü miktarının hisse fiyatına oranı temettü verimini gösterir.

Daha detaylı bilgi için:

📖 Bu Yazıyı Hazırlarken Yararlandığımız Kaynaklar

Otomotiv sektörü 2020’yi 25,5 milyar dolar ihracatla kapattı

Otomotiv Sektörü Raporu (2020)

Otomotiv sektörü eylülde 2,5 milyar dolarlık ihracat yaptı

Rasyonet.com.tr

Bu sayfada yer alan haberler ve haberlerin içerdiği şirketler hakkındaki bilgiler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı