Kişisel Finans • Ders 7 • 7 dakika
Pasif Gelir Nedir? Pasif Gelir Kaynakları
Bir gün içerisinde tam 24 saatimiz var. Hiç kimsenin 1 saniyeden daha fazla zamanı yok.
Uyanıyoruz, rutin işlerimizi yapıyoruz tekrar uyuyoruz. Zamanın paradan daha değerli olduğu böyle bir çağda, harcadığımız her bir zamanın haliyle bir maliyeti de var: Kazancımız! Hele ki ekmek aslanın artık midesindeyken bazen kendimize ayıracak tek bir vaktimiz dahi olmuyor.
Peki, ya uyurken bile para kazanacak bir pasif gelir modelimiz olsaydı?
Bu yazıda neler okuyacağız?
- Pasif gelir nedir?
- Neden önemlidir?
- Pasif gelir kaynakları nelerdir?
“Para kazanmak ya da para kazanmak, işte bütün mesele bu!” Gelir, birikim, tasarruf, yatırım başta olmak üzere finansal sağlık göstergelerinin bir hayli önemli olduğu günümüzde para kazanmanın pek çok farklı yolu bulunuyor. Bunlardan en çok ilgi çekeni ise kuşkusuz pasif gelir.
“Uykumda bile para mı kazanacağım? Nasıl yani?” diye soruyorsan anlatmaya başlıyoruz.
Pasif Gelir Nedir?
Pasif gelir, kısaca çok az bir çabayla ya da hiç çaba harcamadan para kazanmaktır. Ancak ‘pasif’ denmesi seni yanıltmasın! Bu, hiçbir zaman emek harcanmayacağı anlamına gelmez. Çünkü pasif gelir akışını oluşturmak için başlangıçta gerçekten ‘aktif’ olmak gerekir.
Zaman, fikir, emek ve bazı durumlarda para yatırımı yapmak gerekir. Ayrıca işleri yolunda tutmak için bir süre yakından takibe ihtiyaç duyulduğunu da unutmayalım.
Fakat bir kez bu çaba ortaya konduğunda tabiri caizse gerisi çorap söküğü gibi gelebilir ve daha fazla efora gerek olmadan para akışı sağlanabilir. “Peki, o iş nedir?” diye sorduğunu duyar gibiyiz.
Pasif gelir nasıl elde edilir öğrenmek istiyorsan, sıradaki sorumuza geçelim.
Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?
Pasif gelir kaynakları; belirli finansal enstrümanlara yapılan yatırımlardan, yatırım hesaplarından, bir gayrimenkulden veya ortaklıklardan elde edilebilir. Ya da bir kişi ilgi alanları, yetenekleri üzerinden de bunu sağlayabilir.
Detaylandıracak olursak şu iki kavram öne çıkar:
- Paran üzerinden para kazanmak: Burada faiz, kâr veya kira getirisini düşünebiliriz. Zaman içinde getiri sağlayacak şekilde emlak yatırımı yapmak, birikim hesabı açmak, temettü, yani kâr payı şeklinde istikrarlı ödeme yapan şirketlerin hisse senetlerine yatırım yapmak pasif gelir kapsamına girer. Kısaca para bizim için, bizim yerimize çalışır. Başka bir deyişle yatırımlarımız biz uyurken bile para kazandırır.
Temettü, diğer adıyla kâr payı, bir şirketin ürettiği dönemlik kârının bir kısmını yatırımcılarına, yani o şirketin hissesini alan kişilere dağıtmasıdır.
❗️ Her şirket temettü dağıtmaz! Bu karar, şirketin stratejisi ile ortaya çıkar. Örneğin; Amazon (AMZN) kurulduğu günden bu yana hiç temettü dağıtmadı. Dolayısıyla, temettü alabilmen için yatırım yaptığın şirketin temettü dağıtma kararı alması gereklidir.
Bir şirketin hissesine sahip olduğunda, aynı zamanda o şirketin ortağı olursun. Şirket kâr dağıtmaya karar verirse, sen de sahip olduğun hisse oranında bu kârdan faydalanırsın.
- Örneğin; Broadcom (AVGO), 2022 yılında hisse başına toplam 16,40 (4,10×4) dolar temettü dağıttı. Yani 10 adet Broadcom (AVGO) hissen olsaydı, 164 dolar temettü alırdın.
Ayrıca Temettü nedir ve düzenli temettü veren hisseler içeriğimize de bakabilirsiniz.
- Yeteneklerin üzerinden para kazanmak: Hobilerin ya da ilgi alanı ve yeteneklerimize göre yaptığımız işlerin artık çaba harcamadan bize kazanç olarak döndüğünü düşünelim. Mesela yazdığımız blog, artık trafik alıyordur veya çektiğimiz fotoğrafları internetten satabiliyoruzdur. Yani yazılı-görsel-işitsel içerikler üretmek, uzmanlık alanıyla ilgili online kurslar oluşturmak, kitap yazmak, bir mobil app geliştirmek ve kendi web sitene reklam almak da pasif gelire girer. Burada önemli olan, bunları bir kez geliştirmek için zaman harcamak ve ardından bu varlığı satarak kazanca dönüştürmektir.
Örnek: Istanbul City NFT’si
Pasif gelir modellerinden biri de anlık olarak çektiğiniz fotoğraflar olabilir! Geçtiğimiz kış kârlı bir İstanbul akşamında sosyal medya kullanıcısının “İstanbul City anlık” sözleriyle paylaştığı görüntünün ardından, çok sayıda kullanıcı bu görüntünün bir NFT olmasını istedi. Talepler üzerine kullanıcı da orijinal fotoğrafı NFT olarak OpenSea’de satışa sundu. Eser, 0,34 ETH değeriyle (o zaman yaklaşık 860 dolar) alıcı buldu.
- Açılımı Non-Fungible Token (NFT) olan en kısa tanımı ile başka bir eşi daha bulunmayan dijital varlıklar diyebileceğimiz NFT’ler blockchain teknolojisi kullanılarak üretilirler. NFT’lerin eşsiz olması sebebiyle satılan ürünler de tıpkı “Istanbul Cıty” gibi koleksiyon ürünü olarak kabul edilmekte ve değerleri çok yüksek olabilmektedir. 2017 senesinden beri NFT’lere 174 milyon dolardan fazla para harcanmıştır.
Pasif gelir kaynakları konusunda da bilgi sahibi olduğumuza göre sıradaki soru gelsin!
Pasif Gelir Neden Önemlidir? Avantajları Nelerdir?
Otomatik gelir elde etmek elbette her zaman iyidir ancak pasif gelir bunun çok daha ötesinde kayda değer artılar sunar. Senin için şöyle özetleyelim:
- Zamanı hiçbir şeyle satın alamayız veya geriye saramayız! Pasif gelir, tam zamanlı bir işte ya da ek işte olduğu gibi günün çoğunu mesaide geçirmeden para kazanmaya olanak sağlar. Zamanı istediğin şeyler için kullanma özgürlüğü verir.
- Maddi yükümlülükleri yerine getirmek için yaşadığımız baskıyı hafifletir. İşe, maaşa olan bağımlılığı azaltır. Böylece kararlarında daha rahat, güvenli ve özgür olursun.
- Sağlık problemi, beklenmedik kazalar-arızalar, ani istifa veya işten çıkarılma gibi hayatın kötü sürprizlerine karşı destek sağlar. Bu tarz olaylarla karşılaştığında hareket alanın olur, ayrıca maddi etkileri hafifletir.
- Hayat standartlarını geliştirir. Zaman baskısı ya da maddi yetersizlik nedeniyle bir türlü yapamadığın aktiviteleri, alamadığın ürün veya hizmetleri bir düşün. Pasif gelir bunları gerçekleştirmeni kolaylaştırır.
- Konumdan bağımsız olmanı da kolaylaştırır. Pasif gelirin sayesinde dünyanın dilediğin yerinde yaşayabilir ve çalışmaya devam edebilirsin.
- Finansal istikrar kazandırır, geleceğe dair daha güvenli adımlar atmana imkân tanır. Amaçlarına ulaşmanı kolaylaştırır.
Gördüğümüz üzere bir kez başarıldığında pasif gelir büyük bir özgürlük sağlar. “Pasif gelir elde etmenin yollarından biri borsa yatırımları” demiştik ya hani, sen de yatırımın özgür hali Midas ile bu yolda ilk adımını atabilirsin!
Peki bu yazıda hangi sorulara cevap bulduk?
- Pasif gelir nedir?
- Pasif gelir nasıl elde edilir?
- Pasif gelir kaynakları nelerdir?
- Ne gibi avantajlar sağlar?
Bu konuyu Midas+ YouTube kanalımızdan da öğrenebilirsin;
Bu içerik, içeriğin yayınlandığı günkü veriler baz alınarak hazırlanmıştır. İçerikte geçen hedef fiyat tahminleri, uzman ve analist yorumları bu içeriğin yayınlandığı tarihte geçerlidir. Bu tahmin ve yorumlar zaman içinde değişkenlik gösterebilmektedir. Bu sayfada yer alan haberler ve haberlerin içerdiği şirketler hakkındaki bilgiler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Kullanılan hisse işlem görselleri; hisse adı, fiyatı ve grafikleri de dahil temsilidir, yatırım tavsiyesi değildir.
Detaylı bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı