“Kâr Al, Zarar Durdur” Emri Nedir? Nasıl Çalışır?

Orta Seviye • Ders 11 • 4 dakika

“Kâr Al, Zarar Durdur” Emri Nedir? Nasıl Çalışır?

Borsadaki “Kâr Al, Zarar Durdur” emrini bir araba yolculuğuna benzetebilirsin.

Bu durumda “Kâr Almak”, varmak istediğin hedefe ulaştığında seni otomatik olarak durduran bir GPS navigasyon sistemine benzer. Yani belirlediğin kâr hedefine ulaştığında, sistem seni orada durdurur ve başarılı bir yolculuğun keyfini çıkarmanı sağlar.

Öte yandan “Zarar Durdurmak”, ani bir tehlike veya beklenmedik bir durumda seni güvenli bir şekilde durduran acil durum fren sistemine benzetilebilir. Bu, yatırımının beklenmedik bir şekilde değer kaybetmesi durumunda, belirli bir noktada zararını sınırlar ve seni daha büyük kayıplardan korur.

Bu benzetmeyle “Kâr Al, Zarar Durdur” emri, finansal yolculuğunda hem başarıya ulaşmanı hem de riskleri yönetmeni sağlayan güvenlik ve rahatlık aracı olarak düşünülebilir. “Kâr Al, Zarar Durdur” emirlerini birlikte verebileceğin gibi ayrı ayrı da verebilirsin.

“Kâr Al” Emri Nedir?

“Kâr Al” emri, hisse hedeflediğin tutar ya da oranda yükseldiğinde belirlediğin sayıda hisseyi kârla satmak için kullanabileceğin bir limit emir türüdür. Hissenin anlık piyasa fiyatını baz alarak oran veya tutar belirleyebilirsin. 

“Kâr Al, Zarar Durdur” Emri Nedir? Nasıl Çalışır?

Bir örnekle açıklamak gerekirse, hisse fiyatı 50 dolar olan bir hisseden 10 lot aldığını varsayalım. Bu hissenin fiyatının yükseleceğini düşünüyorsun ve bu yükselişin 10% seviyesine ulaşabileceği yönünde bir kanaatin var. Tabii böyle bir yükselişin ardından düşüş yönlü bir hareketin de gelme ihtimaline karşı kârının bir kısmını ya da tamamını alacak şekilde bir pozisyona geçmek istiyorsun.

Bu yükseliş 10% seviyesine geldiğinde 5 adedini satmak istiyorsan “Kâr Al” seviyene direkt 10% olarak oran yazabilirsin. Emrin, hisse fiyatı 55 dolara ulaştığında yani 10% kâr elde ettiğinde gerçekleşir. Yani 5 adet hisseni toplam 25 dolar kârla satmış olursun.

“Zarar Durdur” Emri Nedir?

“Zarar Durdur” emri, mevcut bir pozisyonda zararı sınırlamak veya kalan kârı korumak için kullanılır. “Zarar Durdur” emirlerini de oran ya da tutar olarak girebilirsin.

“Kâr Al, Zarar Durdur” Emri Nedir? Nasıl Çalışır?

Diyelim ki 50 dolarlık bir hisse senedinden 10 lot aldın ve fiyatının düşmesi durumunda en fazla 5% zararla hisselerini satmak istiyorsun. Bu durumda, alım fiyatının 5% altında bir “Zarar Durdur” emri verebilirsin. Hisse fiyatı 47,5 dolar olduğunda “Zarar Durdur” emrin piyasa emri olarak işleme alınır.

Diğer yandan “Kâr Al, Zarar Durdur” emrinin gerçekleşme garantisi yoktur, emrin gerçekleşmesi piyasa koşullarına bağlıdır.

“Kâr Al, Zarar Durdur” Emrini Nasıl Verebilirim?

Amerikan Borsalarında portföyünde bulunan bir hissenin detay sayfasına gelerek SAT butonuna tıklayıp sağ üstten “Kâr Al, Zarar Durdur” emrini kolayca verebilirsin.

Hedeflediğin “kâr alma” veya “zarar durdurma” noktasını dilersen oran dilersen de tutar olarak belirleyebilirsin.

“Kâr Al, Zarar Durdur” Emri Nedir? Nasıl Çalışır?

Bilmende Fayda Var

  • Aynı anda hem “Kâr Al” hem de “Zarar Durdur” emri verilebilir.
  • “Kâr Al, Zarar Durdur” emrinde kâr ve zarar oranları, emri verdiğin andaki piyasa fiyatından hesaplanır.
  • Uzatılmış işlem saatlerinde verilen emirlerde uzatılmış işlem saatlerindeki anlık hisse fiyatı üzerinden, piyasa kapalıyken verilen emirlerde ise piyasa kapanış fiyatı üzerinden kâr/zarar hesaplanır.
  • “Kâr Al, Zarar Durdur” emri sadece ‘Piyasa Saatlerinde’ gerçekleşir.
  • Tüm “Kâr Al, Zarar Durdur” emirlerinin geçerlilik süresi ‘İptal Edilene Kadar’ olarak belirlenmiştir ancak dilersen bunu ‘Piyasa Saatleri’ olarak değiştirebilirsin.

Sonuç

“Kâr Al, Zarar Durdur” emri, kârı kilitlemek ve aşırı zararları en aza indirmek isteyen yatırımcılara avantajlar sunan yaygın, basit ve etkili bir araçtır.

Bu emirler, özellikle birlikte kullanıldıklarında toplam riski sınırlar.

“Kâr Al” ve “Zarar Durdur” emirleri, yatırımcıların gün boyu yatırımlarını takip etmelerine gerek kalmadan planladıkları kâr hedefine ulaştıklarında ya da hisse fiyatı “zarar durdur” seviyesine geldiğinde satış gerçekleştirmelerine olanak sağlar. Böylece yatırımcı hem stratejik davranmış olur hem de duygusal davranmaktan kaçınır.

Özetle, her iki emir de yatırım sigortası araçları olarak düşünülebilir. En kötü durumlarda, bir “Zarar Durdur” emri beklenmedik aşırı zararları önleyebilirken, bir “Kâr Al” emri, halihazırda fiyat hedefine ulaştığında yatırımcıyı sonraki düşüşlerden koruyabilir.