Borsa İstanbul’da kimi zaman çok yüksek meblağlarda ardı ardına yapılan alım ve satım işlemleri hisselerdeki oynaklığı (volatilite) artırarak, yatırımcıların zarar etmesine neden olabiliyor.
Borsa İstanbul bu sorunun önüne geçebilmek adına bazı zamanlarda hisse senetleri özelinde “brüt takas uygulaması”na gider.
Brüt takas uygulaması, alınan hissenin aynı gün içerisinde satılmasını engeller. Bu uygulamaya tabi hisseler en erken 1 iş günü (T+1) sonra satılabilir. Yani aynı gün içerisinde brüt takasta bulunan hissede al-sat yapılamaz.
Satışı yapılan hissenin tutarı ile aynı gün içerisinde brüt takasa tabi olan bir hisse senedi en erken bir gün sonra (T+1) alınabilir hâle gelir. Diğer yandan bu tutar ile brüt takasa tabi olmayan bir hisse senedini aynı gün içerisinde alabilirsin.
Bir hissede “Brüt Takas” tedbiri uygulanıp uygulanmadığını nasıl anlarım?
İlgilendiğin hissede herhangi bir tedbir varsa, Hisse Detay sayfasında sağ üstte “Tedbirli” ikonunu görürsün.
“Kullanılan hisse işlem görselleri; hisse adı, fiyatı ve grafikleri de dahil temsilidir, yatırım tavsiyesi değildir.”
Bu hisselerde “Al” veya “Sat” butonuna tıkladığında, tedbir türüne ve zaman aralığına ilişkin bir bilgilendirme ekranı ile karşılaşırsın:
“Kullanılan hisse işlem görselleri; hisse adı, fiyatı ve grafikleri de dahil temsilidir, yatırım tavsiyesi değildir.”
Borsa İstanbul’da “Brüt Takas” tedbiri uygulanan hisseler dışında işlem gördüğü pazarın özelliği sebebiyle brüt takas kuralları uygulanan hisseler de vardır. Ancak bu hisselerde “tedbirli” ikonunu göremezsin.
Bu hisselerde “brüt takas” uygulamasının nedeni aşağıdaki pazarlardan birinde işlem görmesidir:
- Alt Pazar
- Yakın İzleme Pazarı
- Piyasa Öncesi İşlem Platformu
Borsa İstanbul’un ilgili duyurusuna buradan ulaşabilirsin.
Bu hisselerde “Al” veya “Sat” butonuna tıkladığında bir bilgilendirme ekranı ile karşılaşırsın: