Bilindik, çok kullanıcılı borsa sitelerinde ve finans hakkında paylaşım yapan sosyal medya hesaplarında “YTD” kelimesi sıklıkla görülür. Bilgi içerikli cümlelerin sonuna eklenen YTD açılımı “Yatırım tavsiyesi değildir.” anlamına gelir. Kelimelerin baş harflerinden oluşan bu kısaltma, şimdilerde hemen hemen tüm borsa sitelerinin kullandığı bir terim hâline gelmiştir. Borsada YTD, bir haber ve bilgi paylaştıktan sonra bunun kişisel görüşler üzerine kurulu olduğunu ifade etmek için kullanılır. Söz konusu yoruma göre yatırım yapıp zarar etme durumunda borsa sitelerinin sorumluluk altına girmesini engeller.
Yatırım Tavsiyesi Değildir Uyarısı Neden Kullanılır?
Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilen yatırım kurumları ve SPK lisanslı kişiler, yorum veya analizlerinin sonuna bir uyarı koyar. Analizlerin sonuna eklenen yatırım tavsiyesi değildir yazısıyla kişilerin birikimleri hakkındaki kararlarını etkilememek amaçlanır. Yatırımcıların düşüncelerini etkilemek, kişi veya kurumları büyük bir yükümlülük altına sokar. Böyle bir durumla karşılaşmamak için SPK, uyarı metnini analizin sonunda bulundurmayı zorunlu hâle getirir.
Bir yatırımcı olarak hisse senedi almayı düşünüyorsanız bununla ilgili okuduğunuz analiz ve yorumlarda YTD kısaltmasını sıklıkla görürsünüz. Burada size yapılan uyarı, aslında paylaşılan yorumların yatırım danışmanlığı adı altında yapılmadığı ve öznel fikirler içerdiğidir. Yatırım danışmanlığı hizmeti ise kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak yapıldığı için şahsa özel olarak verilir. Dolayısıyla hisse senedi yatırımı yaparken birtakım çekinceleriniz varsa bu özel hizmetten yararlanmanız birikimleriniz için çok daha doğru bir hamle olur.
Güçlü Sektörlerin Rasyolarına Göre Cazip Hisseleri
YTD Uyarısı Yazılmazsa Ne Olur?
YTD uyarısını yapılmadığında neler olabileceği bir örnek üzerinden çok daha rahat anlaşılabilir. Örneğin, bir kişi sonuna yatırım tavsiyesi değildir cümlesini eklemeden hisse senedi konusundaki fikirlerini, yorumlarını ve analizlerini paylaştı. Bazı yatırımcılar da bu yorumları mantıklı bularak birikimlerini analist aracılığıyla şekillendirdi. İlerleyen dönemlerde ilgili hisseler düşmeye başlarsa bu yatırımcıların zarar edeceği anlamına gelir. Bu noktada yatırımcılar tarafından yapılan analizlerin ekran görüntüsü alınarak SPK’ye başvurulur. SPK tarafından konu incelendikten sonra yatırım yorumlarını paylaşan kişiye işlem yasağı getirilir. Ayrıca 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezası verilir.
Örnekte de görüldüğü üzere yorumlarını paylaşan kişi, yazısının sonuna yatırım tavsiyesi değildir uyarısı koysaydı bu yükümlülük altından kalkacak ve suç işlememiş sayılacaktı. SPK tarafından herhangi bir izniniz bulunmuyorsa yatırım tavsiyesi vermemeli ve yetkisi bulunmayanların da yorumlarına nesnel çerçeveden yaklaşmalısınız. Geleceğiniz için birikimlerinizi değerlendirmek ve planlarınızı netleştirmek istiyor fakat nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız Midas borsa yatırım rehberine göz atabilirsiniz. Yatırımcılar için hazırlanan bu rehber sayesinde birikimlerinizi harekete geçirmek için daha doğru adımlar atabilmeniz mümkündür.