Sermaye piyasalarında yapılan yatırım işlemlerinin, belirli kuruluşlar tarafından denetlenmesi gerekir. Türkiye’de ilgili piyasaları denetleyen ve işleyişi düzenleyen kurumlardan biri de SPK’dir. Açılımı Sermaye Piyasası Kurulu olan SPK, düzenleyici ve denetleyici bir kamu kurumudur. İdari ve mali özerkliği bulunan SPK, sermaye piyasası ile ilgili usul ve esasları belirleme yetkisine sahiptir.
Devlet organlarından biri olan SPK, 1981 yılında çıkan 2499 sayılı kanun ile kurulmuştur. Bu kurum, sermaye piyasalarında işlem ve yatırım yapan şirketlerin faaliyet alanlarıyla ilgili kuralları belirler. Şirketlere gerekli izinleri veren söz konusu yapılanma, gerektiğinde yaptırım uygulama yetkisini de elinde bulundurur. Ankara ve İstanbul olmak üzere 2 merkezden yönetilen Sermaye Piyasası Kurulu, Cumhurbaşkanlığına bağlıdır. Piyasaların işleyiş kurallarını belirleme noktasında faaliyet gösteren kuruluş; kanun, yönetmelik ve tebliğ unsurları üzerinde düzenlemeler yapar. Sermaye artırımı gibi piyasaları etkileyen pek çok işlem için SPK’den onay almak gerekir.
Sermaye Piyasası Kurulu Görevleri Nelerdir?
Sermaye Piyasası Kurulu, Türkiye’deki ilk düzenleyici ve denetleyici kurumlardan biridir. SPK, bu özelliğinden dolayı önemli kamu kurumları arasında yer alır. Sermaye piyasalarında bağımsız bir şekilde düzenlemeler yapan bu kurumun temel sorumluluğu tasarruf sahiplerinin haklarını korumaktadır. Sermaye Piyasası Kurulu görevleri ise şu şekilde sıralanır:
- Türkiye’deki tüm piyasaların hem etkili hem de adil bir şekilde çalışmasını sağlamak.
- Sermaye piyasasında güvenli ve kararlı bir ortam oluşturmak.
- Piyasalara yatırım yapan bireylerin ve tasarruf sahiplerinin her türlü hakkını korumak.
- Sermaye piyasasının düzenli işleyişi adına belirlenen kuralların titizlikle uygulanmasını sağlamak.
- Sermaye piyasasında yer alan ve fon kullanan şirketlerin kurallara uygun olarak en iyi şekilde yararlanmalarına yardımcı olmak.
SPK, kuruluş amacı doğrultusunda halkın birikimlerinin menkul kıymetlere yatırılması ve ekonomiye kazandırılması görevlerini üstlenir. Şeffaf ve güvenilir bir piyasa ortamı oluşturmakla yetkilendirilen SPK, gerekli düzenlemeleri sağlayarak yetkileri çerçevesinde tasarruf sahiplerini korur.
Yabancı Yatırımcının İlgisini Çekebilecek Cazip Hisseler
Sermaye Piyasası Kurulu Lisanslama Sınavlarına Nereden Başvuru Yapılabilir?
Sermaye Piyasası Kurulu sınavı; ilgili alanda ihtisas personeli, değerleme uzmanı, yönetici gibi pozisyonlarda çalışmak isteyen bireylerin tabi olduğu bir uygulamadır. Sınavın temel amacı ise bireylerin mesleki yeterliliklerini ve tecrübelerini kanıtlamasıdır. Sınavı başarıyla geçen kişiler, bilgi ve deneyimlerini kanıtlayan lisans belgesi alma hakkı kazanır. Sermaye Piyasası Kurulu lisanslama sınavı, çalışma pozisyonuna bağlı olarak farklı konuları kapsar. Adaylar, sınav başvuru işlemlerini SPL’den yani Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu üzerinden yapabilir.
SPK lisanslama sınavı için başvuru işlemleri sadece birkaç adımda tamamlanır. SPL’de yer alan ‘’Başvuru Sistemi’’ne giriş yaptıktan sonra ‘’Kâğıt Sınavlar’’ sekmesinde ‘’Kâğıt Sınava Başvur’’ butonuna tıklanır. Aday, elektronik taahhütnameyi onayladıktan sonra şehir, sınav türü ve konusu seçim işlemini yapar. Ödeme işleminin ardından sınav başvuru işlemi tamamlanmış olur.
SPK Lisanslama Sınavlarına Başvuru Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sermaye Piyasası Kurulu başvuru işlemleri birkaç basit adımda tamamlansa da bazı noktalara dikkat etmek önem teşkil eder. Lisanslama sınavlarına katılmak isteyen adayların öncelikli olarak ‘’SPL Başvuru Sistemi’’ne üye olması gerekir. Üye kaydı yapılmadan başvuru işlemini tamamlamak mümkün değildir. Başvuru sırasında dikkat edilmesi gereken diğer hususlar ise şunlardır:
- T.C. Kimlik Kartı veya nüfus cüzdanı fotokopisi, mezuniyet belgesi ve beyan formu gibi evrakın eksiksiz bir şekilde SPL’ye sunulması gerekir.
- Başvuru sırasında ilgilenilen pozisyona göre sınav türü ve konusu seçilmelidir.
- Başvurunun kabulü için sınav ücretinin yatırılmış olmasına dikkat edilmelidir.
SPK lisanslama sınavları, her yıl kuruluşun resmî internet sitesi üzerinden duyurulur. Sınava giren adayların, alanlarına ve başvuruda bulunmak istedikleri pozisyonlara göre belirli bir puan alması gerekir. Lisanslama sınavlarında başarılı sayılmak için her bir konudan 100 üzerinden en az 50 puan alınmalıdır. Ayrıca tüm sınav konularından alınan notların ortalamasının da en az 60 olması da zorunludur.