Piyasalarda gerçekleştirilen işlemlerde yatırımcılar her zaman kâr elde etmeyi hedefler. Emir; piyasalarda alış ve satış yaparken o an için geçerli en iyi fiyatta işlem yapılmasını öngörmeyi ifade eder. Piyasalarda işlem yapmaya ilgi duyan bireyler ‘’Özel limit fiyatlı emir nedir?’’ sorusunun cevabını merak eder. Özel limit fiyatlı emir, diğer adıyla OLFE, yatırım miktarının sadece fiyat girilerek sisteme aktarılması işlemidir.
Özel limit fiyatlı emir işlemi sırasında para miktarı ‘’Sıfır-0’’ olarak sisteme girilir. Emir için belirtilen maksimum işlem değeri ise ‘’TL’’ şeklinde yazılır. Sistem, yatırımcının belirttiği tutarı aşmamak kaydıyla girilen limit seviyesinde en iyi fiyatlı emirlerden itibaren alış ve satışın tamamlanmasına izin verir.
Özel Limit Fiyatlı Emirlerin Özellikleri Nelerdir?
Özel limit fiyatlı emir, her bir hisse senedi için ayrı ayrı belirlenir. Yatırımcının sisteme belirttiği fiyat dikkate alındığı için işlem hacmi güvenli bir şekilde sınırlandırılmış olur. Özel limit fiyatlı emir özellikleri arasında ödenmiş sermayenin en fazla %10’una kadar işlem yapılabilmesi yer alır. Bu tip emirler kısmi olarak eşleştirme işlemine uygun değildir. Özel emir işlemlerinin bir diğer özelliği de sisteme girildikten sonra eşleştirilmediği takdirde iptal edilebilir olmasıdır. Belirtilen fiyattan işlem yapılmadığı durumlarda kullanıcılar emri iptal ederek yeni işlem yapabilir.
Norveç Varlık Fonu'ndan Türk Şirketlerine 1,3 Milyar Dolar Yatırım!
Özel Limit Fiyatlı Emir Nasıl Yapılır?
Piyasalarda yatırım yapmak isteyen bireyler ‘’Özel limit fiyatlı emir nasıl yapılır?’’ konusunu merak eder. Bu işlem için öncelikle yatırım kuruluşu seçilir. Ardından emrin nominal tutarı ve fiyat/getiri aracı belirtilerek sermaye piyasasına iletilir. Sisteme iletilen bu özel emir, sadece yatırım yapılacak kuruluş tarafından görülür. Yatırımcıların verdiği OLFE işlemine uygun limitler ile yatırım araçlarının piyasa fiyatları eşleştiğinde işlem gerçekleşir.
Özel Limit Fiyatlı Emirlerin Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?
Özel limit fiyatlı emir geçerlilik süresi, alış veya satış işlemi yapan yatırımcının sisteme bildirmesi ile başlar. Emir geçerlilik süresi ise günlük, iptale kadar geçerli, tarihli, gerçekleşmezse iptal et ve kalanı iptal et şeklinde farklı kategorilere ayrılır. Bu noktada günlük emir; sisteme miktarın girildiği gün içerisinde geçerlidir. Gün sonuna kadar emir eşleşmesi olmazsa piyasa sistemi tarafından emrin otomatik iptali gerçekleşir.
Özel limit fiyatlı emir, sisteme bildirildiği saatten itibaren geçerliliğini sürdürür. İptale kadar geçerli emir seçeneği işaretlendiğinde ise eşleşmenin olmadığı durumlarda sistem tarafından işlem otomatik olarak sonlandırılır. Tarihli emir de yatırımcının belirttiği süre içerisinde aktiftir. Eğer belirtilen tarihe kadar eşleşmez olmazsa gün sonunda işlem yine iptal edilir. Kısacası emir için bir tarih veya limit belirleyerek geçerlilik süresini kendiniz seçebilirsiniz.