Yurt dışı menşeli bir firmanın Türkiye pazarında faaliyet göstermek için açtığı ofis, irtibat bürosu olarak adlandırılır. Bu bürolar bilgi ve destek alanında hizmet sağlar. İrtibat büroları yabancı markanın yerel pazarda faaliyet göstermesi ve sektörde yer edinmesi için önemlidir.
İrtibat ofislerinde ürün, hizmet satışı yapılmaz ya da herhangi bir ticari faaliyette bulunulmaz. Büroların amacı; marka, sektör ve müşteri kitlesi arasındaki bağı kurmaktır. Ülke piyasasına giriş yapmayı düşünen bir yabancı şirketin öncelikle İrtibat Bürosu Mevzuatı’na uygun ofis açması gerekir.
Türkiye’de İrtibat Bürosu Nasıl Açılır?
İrtibat büroları resmî izinle faaliyete geçen yerlerdir. Kalite kontrolü, denetim, teknik destek, haberleşme ve bilgi aktarımı amacıyla bir ofis açmayı planlıyorsanız T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile irtibata geçerek izin almanız gerekir. İrtibat bürosu kuruluşu için gerekli belgeler şunlardır:
- Büronun faaliyet kapsamına ilişkin yazı
- Ticari faaliyette bulunulmayacağına dair taahhütname
- Faaliyet belgesi
- Büro adına faaliyet yürütecek kişiye verilen yetki belgesi
Yukarıdaki belgelerin 1 ay içinde bakanlığa bağlı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’ne iletilmesi gerekir. Ofis için kullanılacak yerin kira sözleşme örneği ve vergi dairesi kayıt belgesi de aynı kuruma iletilir.
Yabancı Yatırımcının İlgisini Çekebilecek Cazip Hisseler
İrtibat Bürosunun Faaliyet Alanları Nelerdir?
Temsil ve ağırlama, irtibat bürolarının başlıca faaliyetlerinden biridir. Fuar ve diğer etkinliklere gösterilen katılım bu başlık altında değerlendirilir. Aynı zamanda, ticari ataşe ile düzenlenen etkinlikler de bu kapsamdadır. Şirket yemekleri, toplantılar ve diğer katılımlar büronun aktiviteleri arasındadır. Türkiye’deki fuarlara katılmayı planlayan bir yabancı firmanın önceden irtibat bürosu tescili ve kaydı yaptırması gerekebilir.
İrtibat büroları denetim ve kontrol alanında da faaliyet gösterir. Firmanın ülkede hizmet aldığı yerlerin denetlenmesi ve araştırılması bu kapsamda yer alır. Örneğin, Türkiye’de faaliyet gösteren yurt dışı kökenli bir restoran zinciri buradaki gıda tedarikçilerini araştırabilir. Söz konusu araştırmalara yönelik planlamalar, irtibat bürosu tarafından yapılır.
Müşteriye sağlanan teknik destek ve satış sonrası hizmetin kontrolü de irtibat bürolarının faaliyet alanlarının arasında yer alır. Bu ofisler son tüketiciye giden hizmetin denetlenmesi ve araştırılması konusunda yetkilidir. Teknik desteğin araştırılması ve satış sonrası hizmet prosedürlerinin belirlenmesi de ofislerin yetki kapsamındadır.
Haberleşme ve bilgi aktarımı irtibat bürolarının önemli faaliyetlerinden biridir. Pazarla ilgili araştırmalar bu faaliyet kapsamında yapılır. Ofis, sektörel araştırmalarının yöntemini ve kapsamını belirleme yetkisine sahiptir. Müşterilerle, hizmet alınan firmalarla ve kurumlarla kurulacak iletişim de irtibat bürosu tarafından belirlenir.
İrtibat Bürosu Açmanın Avantajları Nelerdir?
İrtibatı büroları vergi açısından avantajlıdır. Bu ofisler, aşağıda yer alan vergi kalemlerinden muaftır:
- KDV
- Kurumlar vergisi
- Gelir vergisi (Personel için)
- Damga vergisi
İrtibat büroları, düzenli olarak muhtasar beyanname vermekle yükümlüdür. Ancak bunun için herhangi bir ödeme yapma zorunluluğu yoktur. Bir irtibat bürosu açarak sektöre uygun bütçeyle giriş yapmak mümkündür. Yerel pazarda başarılı olmanın yolu piyasa dinamiklerini araştırmaktan ve müşteri kitlesini tanımaktan geçer. İrtibat büroları ile bu konuda etkin bir çalışma yürütmek ve sektörde başarı kazanmak mümkündür.