Finansal varlıkları güvence altında tutmanın çeşitli yolları vardır. Bu değerlerin sadece fiziksel ortamlarda idare edilmesine gerek yoktur. Aksine bu durum, kişilere ekstra bir iş yükü olabileceği için varlıkların farklı ortamlarda kontrollerini sağlayan uygulamalar geliştirilir. Hesaben saklama kavramı bu yöntemlerden biridir.
Her alanda elektronik gelişmelerden faydalanıldığı gibi finans sektöründe de teknolojinin avantajlarını görmek mümkündür. Hesaben saklama nedir sorusuna verilebilecek en açıklayıcı cevap finansal varlıkların elektronik ortamlarda korunmasıdır. Bu sayede ortaya çıkabilecek ekstra iş yükü ortadan kaldırılabilir.
Hesaben Saklamanın Özellikleri Nelerdir?
Hesaben saklama işlemi kendine özgü bir yapıya sahiptir. Finans dünyasındaki sayılı elektronik işlem arasında yer almasıyla dikkat çeken bir uygulamadır. Hesaben saklamanın en önemli özelliklerinden biri, varlıkların asıl sahibi adına idare edilmesidir. Bu işlemde bir vekalet ilişkisi bulunmaz. Takas ve ödeme işlemlerin tamamında varlıkların sahibinin söz hakkı bulunur. Gerekli adımlar, asilin verdiği onay ve talimatlar doğrultusunda atılır. Bu hâli ile güvenilir özelliklere sahip bir uygulamadır.
Hesaben saklama, zorunlu bir yöntem değildir. Finansal varlıklarını fiziki olarak idare etmek isteyen kişilerin hesaben saklama yöntemini tercih etmemesi mümkündür. Hesaben saklama hizmetine konu olan ürün sayısı da oldukça fazladır. Bu çeşitlilikle uygulamanın kullanım alanı genişletilir. Böylelikle hesaben saklama yönteminden çok daha fazla şahıs ve tüzel kişilik faydalanabilir.
Norveç Varlık Fonu'ndan Türk Şirketlerine 1,3 Milyar Dolar Yatırım!
Kimler Hesaben Saklamayı Kullanmalıdır?
Hesaben saklama nedir sorusunun cevabı ve uygulamanın genel özellikleri oldukça açıktır. Hesaben saklama hakkında merak edilen konulardan biri ise bu işlemleri kimlerin kullanabileceği hususudur. Finans varlıklarını elektronik ortamda koruma uygulamaları; bankalar ve hazine tarafından ticari şirketlere, kuruluşlara verilebilen hizmetlerdendir. Ayrıca şahısların da menkul kıymetlerini hesaben saklama yöntemiyle kontrol etmesi mümkündür. Kişiler, kendilerine verilen makbuz karşılığında varlıklarını elektronik ortamda koruma ve idare altına alabilir.
Hesaben saklama işlemleri satın alınan hazine bonosu ve devlet tahvilleri için kullanılabilir. Bu varlıkların dileyen kullanıcılara fiziki formda verilmesi de mümkündür. Kişilerin açık bir seçim hakkı bulunur. Ayrıca nakit, döviz, mevduat gibi yaygın finansal varlıklarla kıymetli madenler, opsiyonlar, vadeli işlemler gibi getirilerin de hesaben saklanması mümkündür.
Hesaben Saklamayı Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Hesaben saklama, sağladığı avantajlar sayesinde hem kurum ve kuruluşların hem de şahısların tercihleri arasındadır. Bu sistemin en önemli özelliklerinden biri muhafazanın asil kişi adına yapılmasıdır. Bu bir şirket veya kuruluş ise de tüzel kişilik adına idare işlemleri yapılır. Arada vekaleten kontrol durumu oluşmaz. Böylelikle finansal varlıkların elektronik ortamda ilk elden korunması mümkün olur.
Hesaben saklamanın elektronik ortam üzerinden yürütülmesi, kayıtların güvenilirliği ve usul yönünden işlemlerin az olması özellikleriyle de son derece avantajlıdır. Bu uygulama sayesinde idare altında tutulan varlıklardan ciddi kesintiler yapılmasına da gerek kalmaz. Çünkü hesaben saklama işlemleri masrafsız olmalarıyla bilinir.