Banka bonosu, en kısa ifadeyle garanti altına alınmış borç senetleridir. Bankalar tarafından borçlu olarak ihraç edilen ve iskontolu olarak satılan menkul kıymetlere bono adı verilir. Bono olarak adlandırılan menkul kıymetlerin satılmasının ardından sermaye piyasaları bankalara kaynak sağlayabilir.
Banka bonosu, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından kayda alınır. Ardından bonolar ihraç edilerek iskonto esasına uygun olarak satılır. Menkul kıymetlerin hepsinde olduğu gibi banka bonolarının da belli başlı kuralları bulunur. Bonoların vadesi 60 günden az, 360 günden çok olmamalıdır. Tahsilli satılacak banka bonolarının vadesi ise 15 ila 360 gün aralığında olmalıdır. Banka bonosu nedir sorusuna bu şekilde cevap vermek mümkündür.
Bonolar hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kullanıcı, “Banka tahvili nedir?” sorusuyla da karşılaşır. Banka tahvili, bono ile aynı özelliklere sahip olmasının yanı sıra farklı vadelerde hizmet verir. Tahvil, bir yıl ya da daha uzun vadeli borçlanma senetlerine verilen isimdir. Bu sebeple bono ile tahvil arasındaki en belirgin fark, vadedir. Bono, en fazla 1 yıl vadeli olabilir. Tahvil ise 1 seneden uzun süreli bir yatırım aracı olarak kullanılabilir.
Banka Bonosu ve Tahvilinin Özellikleri Nelerdir?
Banka bonosu ve tahvil, birtakım özellikler bakımından birbirinden ayrılır. Banka bonoları, sabit getiri olanağı tanır. Tahviller ise sabit ya da değişken getiri imkânı sunar. Bono, ikinci el piyasa işlemleri sayesinde kolaylıkla paraya çevrilebilecek özellikteki varlıklar arasında yer alır. Ayrıca hem banka bonoları hem de tahvilleri genel olarak yüksek getiri imkânı sağlar. Vade sonuna kadar elde tutulduğunda belirli bir getiriyi garanti eder. Bahsi geçen menkul kıymetlerde ikinci el alım satım yapmak da mümkündür. Vade sonu beklenmeden banka tahvilini nakde çevirmek istendiğinde o günün piyasa koşulları baz alınarak işlem yapılır.
Yabancı Yatırımcının İlgisini Çekebilecek Cazip Hisseler
Banka Bonosu ve Tahvilinin Getirisi Nasıl Hesaplanır?
Bankalar, bono ve tahvilin vade sonundaki getirisini yatırım yapılmadan önce müşterilerine gösterir. Bu sebeple banka tahvili getirisinin yatırım için ibraz edilen günün sonunda ne kadar olacağı başından bilinir. Nominal değer, vade başında söz konusu faiz oranına göre belirlenen süre sonunda hesaba yatar. Aynı zamanda vade gelmeden önce satış işlemi yapıldığında da piyasa değerine göre getiri sağlanabilir.
Banka Bonosu ve Tahvilinin Avantajları Nelerdir?
Banka bonosu faiz oranları ve vade süreleri, yatırım yapmak isteyen kişiler için son derece avantajlıdır. Acil nakit ihtiyacı doğduğu an bono ya da tahvil o güne ait faiz oranında ilgili menkul kıymet satışı yapılabilir. Zamanından önce satıldığı için tüm getiri yok olmaz. Banka tahvil faizlerine göre paranın ne kadar süre yatırılacağına karar verilebilir.