Blog

On-Chain Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

Şubat 29, 2024
On-Chain Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?
On-Chain Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

Kripto para borsasında doğru adımları atmak için ne yapman gerektiğini bilemiyor olabilirsin. Neyse ki on-chain analizi sana bu konuda yardımcı olmaya hazır. Kripto yatırımlarını daha iyi yönetmek için on-chain analizi nedir, Midas rehberliğiyle öğrenmeye davetlisin!

Kripto para borsasının oyuncuları da diğer tüm yatırım enstrümanlarında olduğu gibi finansal süreçlerini kârlı bir şekilde yönetmek istiyor. Fakat özellikle kripto para dünyasına yeni girdiysen bunu nasıl yapacağını bilemiyor olman normal. Endişenlenme! On-chain analizi daha kârlı işlemler yapabilmen için sana yol gösterebilir. Hadi öyleyse, on-chain verilerini ve on-chain analiz yöntemini detaylı bir şekilde ele almanın şimdi tam sırası!

On-Chain Data Nedir?

On-chain data, blockchain (blokzinciri) üzerinde depolanan veriyi ifade ediyor. Türkçeye “zincir üstü veri” olarak çevrilen on-chain data, esasında tam olarak bu anlama geliyor. On-chain datalar, blokzincir ağı üzerinde kaydedilen tüm bilgileri ve işlemleri kapsıyor. Token bakiyeleri, akıllı sözleşmeler ve yapılan farklı işlemler de buna dahil. 

On-chain datalar, blokzincir ağının doğru değerini saptamaya yardımcı olduğu için kripto para dünyasında büyük önem taşıyor. Çünkü blockchain’e bir kez eklenen verileri sonrasında değiştirmek ya da silmek mümkün olmuyor. Bundan hareketle on-chain datalar, kripto borsası oyuncularını doğru şekilde yönlendirmeye yardımcı oluyor. Güvenli bir bilgi kaynağı olarak değerlendirilen on-chain veriler, kripto yatırımcılarının piyasa trendlerinden ağ bilgisine kadar farklı pek çok konuda fikir sahibi olmasını sağlıyor.

On-Chain Analizi Nedir?

On-chain analizi, adından da anlaşılabileceği üzere on-chain verilerinin incelenip analiz edilmesini ifade ediyor. Yatırımcıların çeşitli yönlendirmeler veya spekülasyonlardan olumsuz etkilenmemesini sağlayan on-chain analizi, blokzincir ağının gerçek değerini anlamaya ve en doğru şekilde hareket etmeye yardımcı oluyor.

On-Chain Analizi Nasıl Yapılır?

On-Chain Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

On-chain analizi blokzincir üzerinde gerçekleşen aktivite verilerinin incelenmesi ve yorumlanmasıyla yapılıyor. On-chain analizi yapmak için elbette bazı indikatör ve metriklere de ihtiyaç duyuluyor. Kripto para yatırımcılarının en çok işine yarayan on-chain indikatörlerini bir alt başlıkta senin için ayrıntılı bir şekilde sıraladık. İncelemek için okumaya devam et!

On-Chain İndikatörleri Nelerdir?

On-chain indikatörleri alım-satım, ağ gücü ve fiyat ölçüm indikatörleri olmak üzere üç başlık altında toplanıyor. Her indikatör farklı bir on-chain verisini temel aldığı için yatırımcılar tarafından tek başına ya da bir arada kullanılabiliyor.

Alım-Satım İndikatörleri

Alım-satım indikatörleri, adından da tahmin edilebileceği üzere kripto paradaki kâr ve zarar oranlarını, kripto parayı uzun zamandır elinde tutan (HODL yapan) yatırımcı oranlarını ve bu gibi finansal verileri açıklıyor. İşte en popüler alım satım indikatörleri:

  • HODL dalgaları: HODL dalgaları, en çok önemsenen on-chain indikatörlerinin başında geliyor. Açılımı “hold on for dear life” olan HODL, kripto parayı hiçbir zaman satmama niyetiyle alan ya da uzun süredir elinde tutan yatırımcıları ifade ediyor. 
  • Gerçekleşen piyasa değeri: İşlem sonucunda arta kalan kripto para miktarının fiyatı ile dolaşımdaki arzın çarpılması sonucunda, gerçekleşen piyasa değeri ortaya çıkıyor. Bu değer mevcut piyasa değerinden çıkarıldığında yatırımcıların kârda ya da zararda olup olmadıkları anlaşılıyor.
  • CDD: Açılımı “coin days destroyed” olan CDD kavramı, bir kripto varlığın hareketsiz kaldığı süre ile hareket halindeki değerinin çarpılmasıyla elde ediliyor. Bir blokzincir ağında CDD’nin yüksek olması eski coin’lerin hareket ettiği anlamına geliyor.
  • Kâr ve zarar arzı: Daha önce de belirttiğimiz gibi kâr ve zarar arzı, blokzincir ağındaki coin’in kâr ve zarar miktarını belirtiyor. On-chain analizine göre, coin miktarındaki kârlılık büyüyen piyasalarda daha fazla oluyor.

Ağ Gücü İndikatörleri

Blockchain ağındaki teknik veriler ağ gücü indikatörleri arasında yer alıyor. En sık kullanılan ağ gücü indaktörleri işte şu şekilde:

  • Aktif adres sayısı: Blockchain ağında yer alan farklı adreslerle etkileşime giren adres sayısını gösteriyor. Adres sayısında artış meydana geldiğinde çoğunlukla fiyat da artıyor.
  • İşlem hacmi: Bir blockchain ağındaki adresler arasında gerçekleşen işlemlerin dolar bazında toplanması işlem hacmini gösteriyor. 
  • Arz dağılımı: Kripto paranın adreslere göre dağılım oranının hesaplanmasıyla elde ediliyor. Arz dağılımı, risk oranını görmeyi sağladığı için çoğunlukla yatırımcılar tarafından en önemli indikatörler arasında gösteriliyor.

Fiyat Ölçüm İndikatörleri

Fiyat ölçüm indikatörleri, adından da anlaşılabileceği üzere kripto paranın piyasa değeri verilerini yorumlamayı sağlıyor. Bu göstergeler gelecek dönemlerdeki fiyat hareketlilikleri hakkında da önemli ipuçları sunabiliyor:

  • Stok akış modeli: Kripto para borsasında önemli bir yere sahip olan stok akış modeli indikatörü, kripto paranın gelecek dönemdeki fiyatı üzerinde tahminler sunuyor. Fakat elbette kesin bir sonuç vermiyor.
  • Stablecoin arz oranı (SSR): SSR indikatörü, dolar bazındaki Bitcoin’in piyasa değerinin stablecoin’in (fiyat istikrarı sağlamak amacıyla oluşturulmuş kripto para türü) piyasa değerine oranının hesaplanmasıyla ortaya çıkıyor.
  • Market value to realized value (MVRV) Oranı: Bu indikatör, kripto paranın halihazırdaki piyasa değeriyle gerçekleşen piyasa değeri oranını gösteriyor. Yatırımcılar, bir coin’in gerçek değerine hangi uzaklıkta olduğunu MVRV indikatörüyle tespit edebiliyor.

On-Chain Verilerine Nereden Bakılır?

On-Chain Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

On-chain verilerine çeşitli platformlar üzerinden bakılabiliyor. Bu platformlar karmaşık blockchain verilerini yatırımcılar için daha anlaşılabilir hale getirerek daha iyi kararlar alınmasına katkı sağlıyor. En popüler on-chain analiz platformları ise şu şekilde:

  • Nansen: Ücretli ve ücretsiz versiyonları bulunan Nansen üzerinden blockchain ağlarındaki işlemler, cüzdan adresleri, para akışları, trendler ve daha pek çok veri takip edilebiliyor.
  • CryptoQuant: Tıpkı Nansen gibi ücretli ve ücretsiz sürümleri bulunan CryptoQuant, birçok blockchain ağı için on-chain data araçları sunuyor.
  • Etherscan: Ethereum (ETH) adlı kripto para birimine yönelik veriler sunan Etherscan’de teknik raporlar, akıllı sözleşmeler, airdrop’lar ve çok daha fazlası incelenebiliyor.

On-Chain Hangi Borsalarda Var?

On-chain veri sistemi, daha önce de söylediğimiz gibi kripto borsası için önem taşıyor. Bu sebeple on-chain datalar birçok kripto borsasında bulunabiliyor.

On-Chain ve Off-Chain’in Farkı Nedir?

On-chain datalar blockhain üzerindeki işlemleri ifade ederken, off-chain datalar blockchain dışında gerçekleşen işlemleri ifade ediyor. Diğer yandan on-chain verilerin yatırımcılar tarafından incelenebilmesine karşın, off-chain verilerde böyle bir durum söz konusu olmuyor. Off-chain işlemler, ayrıntıları dışarıya açıklanmadığı için daha fazla güvenlik ve gizlilik sunuyor.

Kripto para borsası her geçen gün büyümeye ve farklı analiz yöntemleriyle değerine değer katmaya devam ediyor. Sen de pastadan bir dilim almak istersen hemen App Store ya da Play Store üzerinden Midas uygulamasını indirebilir, kripto para şirketlerinden hisse alabilirsin. Hadi, fırsatlara geç kalma!

On-Chain Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

Hisse senetleri riskli yatırım ürünleridir. Şirketlere ortaklık, hem kârlarına hemde zararlarına ortaklık anlamına gelir. Ana paranızdan kâr etme ihtimaliniz olduğu gibi, zarar etme ihtimalinizde bulunmaktadır.

Benzer İçerikler