Evde değilken çamaşır makinesi çalıştırmak veya robot süpürgeyle temizlik yapmak bir zamanlar hayal olsa da artık modern yaşamın tam merkezinde yer alıyor. Tüm bunları ve daha fazlasını mümkün hale getiren teknolojiye ise “nesnelerin interneti” adı veriliyor. Üstelik nesnelerin interneti ile ortaya çıkan teknoloji sadece gündelik yaşamda değil; birçok farklı endüstride giderek önem kazanıyor. Peki, fiziksel ve dijital dünyayı birbirine bağlayan nesnelerin interneti, yani IoT nedir?
Nesnelerin İnterneti (IoT) Nedir?
Nesnelerin interneti evlerde, şehirlerde ve iş yerlerinde devamlı veri toplayan internet bağlantılı akıllı cihaz ve teknolojilerin bağlı olduğu ekosistemi ifade ediyor. Kısaltması IoT (Internet of Things) olan bu teknoloji, özellikle dijital dönüşüm ve veri doğrulama süreçleri için hayati önem taşıyor. Ayrıca performans iyileştirmelerinin yanı sıra problem çözme yetenekleriyle de öne çıkan IoT teknolojisinin hız kesmeden geliştiğini belirtmek gerekiyor.
- Dünya çapında 7 milyardan fazla IoT cihazı var.
- 2030 yılına kadar dünyadaki IoT cihazlarının 25,4 milyara ulaşması bekleniyor.
- IoT cihazlarının sayısı, 2020’de IoT olmayan cihazların sayısını geride bıraktı.
- Dünyada 400’den fazla aktif IoT platformu var.
- Nesnelerin internetinde en büyük harcama kategorisini video-eğlence oluşturuyor.
Nesnelerin İnterneti (IoT) Neden Önemlidir?
IoT teknolojisi, günlük hayatta kullanılan birçok cihazın internet üzerinden veri alışverişi yapmalarını sağlayarak bu cihazları daha akıllı bir hale getiriyor. Fiziksel ve dijital dünyayı birbirine bağlayan bu teknolojiyi okul sınıflarındaki akıllı tahtalardan Parkinson hastalığının belirtilerini tespit edebilen tıbbi cihazlara kadar birçok farklı şekilde görmek mümkün. Özellikle imalat, otomotiv, sağlık ve perakende sektörlerinde giderek yaygınlaşan IoT teknolojisinin 2030’a kadar %22’lik bir büyümeyle 25 milyar cihazın üstüne çıkması bekleniyor.
Nesnelerin İnternetine Nasıl Yatırım Yapılır?
Peki, IoT bu kadar geleceği parlak bir teknolojiyse nasıl yatırım yapabiliriz?
Tabii ki IoT teknolojisine yatırım yapan dünya devlerinin hisseleriyle! Bunlar hangi şirketler ve hisselerini nasıl alabiliriz?
Öncelikle IoT yatırımı bulunan en popüler 10 şirketin hisselerine bakalım:
Bu şirketlere yatırım yapmak ise işin en kolay kısmı!
Bu link üzerinden video görüşme ile Midas yatırım hesabını 10 dk. içerisinde açarak hesabına para transferini gerçekleştirebilir ve ilk hisseni hemen alabilirsin! Midas ile yatırıma başlamak için detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsin.
Nesnelerin İnterneti ile Ortaya Çıkan Teknolojinin Sunduğu Fırsatlar
Nesnelerin interneti örnekler ve uygulamalar üzerinden anlatıldığında hem kullanıcıların hem de yatırımcıların zihninde daha somut bir ifade kazanıyor. Nesnelerin interneti ile yapabileceklerinizden bazıları şunlar:
- Uzaktan İzleme
McKinsey’e göre, COVID-19 salgını dijital teknolojilerin benimsenmesini yedi yıl kadar hızlandırdı. Sokağa çıkma yasakları nedeniyle ortaya çıkan uzaktan izleme gereksiniminin IoT destekli otomatik sistemlere geçişi de hızlandırdığını söylemek mümkün. Dolayısıyla nesnelerin interneti ekosistemine dahil olan cihazlar sayesinde bina doluluğunun izlenmesinden makine öğrenimine kadar birçok sürecin otomasyonu optimum hale geliyor.
- Daha İyi Bir Yaşam Kalitesi
Akıllı telefonlar arama yapma, mesajlaşma ve e-posta gönderme gibi iletişim fonksiyonlarıyla hayatı kolaylaştıran teknolojilerin başında geliyor. Tabii söz konusu iletişim olduğunda daha iyi bir yaşam için daha fazla fırsat sunan başka bir teknoloji daha var: Nesnelerin interneti. Akıllı telefonlarla entegre bir şekilde çalışabilen IoT cihazları kullanarak bahçelerin uzaktan sulanması ve aydınlatma sistemlerinin otomatikleştirilmesi gibi birçok avantajdan faydalanabilirsiniz.
- Veriye Dayalı Kararlar
ABD’li yazar Sean Covey şöyle diyor: “Yollarımızı seçmekte özgürüz; ancak onlarla birlikte gelen sonuçları seçemeyiz.” Hayattaki her şey kararlarla ilgili. Nesnelerin interneti ise karar vermeyi veriye dayalı bir şekilde gerçekleştirerek elde edilen sonuçların daha verimli olmasını sağlıyor.
Örneğin; toprağın yapısını, nemin düzeyini ve besin maddelerini ölçümleyerek ekinlerin kalitesini iyileştirebildiğinizi hayal edin. Tabii ki veriler tek başına hiçbir işe yaramıyor; ancak IoT teknolojilerinin çalışma yapısı her türlü ham bilgiyi faydalı sonuçlara dönüştürmeyi başarıyor.
Nesnelerin İnterneti Nasıl Çalışır?
IoT teknolojisi en genel haliyle makinelerin diğer cihazlar ve insanlarla arasında bağlantı kurulması şeklinde çalışıyor; ancak işin arka planında fiziksel cihazların dijital arayüzlerle etkileşime girdiği daha detaylı bir süreç gerçekleşiyor.
Nesnelerin interneti (IoT) 4 temel bileşenle çalışıyor:
- Fiziksel Cihazlar: Herhangi bir IoT teknolojisinin en temel unsurunu sensörlere sahip fiziksel cihazlar oluşturuyor. Hareket sensörlü bir kamera, lastik basıncını ölçen bir araba veya Amazon’un istek üzerine şarkı çalan Alexa adlı hoparlörü bu fiziksel cihazlara örnek gösterilebilir. Bu cihazlar operasyonel ortamlar ve kullanıcı girdileri hakkında ham ve temel veriler sağlama görevi üstleniyor.
- Bağlantı Platformu: IoT cihazların çalışabilmesi için bir internet ağına bağlı olması gerekiyor. Bu bağlantı platformlarının en yaygınları Wi-Fi ve hücresel ağlar olsa da ZigBee ve OneM2M gibi endüstriyel ortamlarda kullanılan standartlar da bulunuyor.
- Analitik Platformu (IoT Platformu): Nesnelerin interneti ekosisteminde fiziksel cihazlar tarafından toplanan devasa verilerin analiz edilmesi için makine öğreniminden yararlanılıyor. Verileri okumak ve geçmiş verilerle desteklenen yeni analizler oluşturmak için eğitilen bu algoritmalar, gelecekteki davranışları tahmin etmek için de kullanılıyor. IoT cihazlar makine öğrenimi sayesinde kullanıcı girdilerine veya çevresel değişikliklere bağlı olarak akıllı yanıt verme kabiliyeti geliştiriyor.
- Konfigürasyon Yöneticisi: Cihaz çeşitliliğinin ve verilerin çok fazla olması IoT tabanlı sistemlerin yönetimini daha karmaşık hale getiriyor. Cihazlardaki bu süreci basitleştirmek, makineleri izlemek ve kontrol etmek için konfigürasyon yöneticileri kullanılıyor.
Nesnelerin İnterneti Teknolojisinin Geleceği
IoT oldukça yeni bir pazar olmasına rağmen Endüstri 4.0 devriminin arkasındaki itici güç olarak gösteriliyor. Haliyle nesnelerin interneti ekosistemindeki büyüme potansiyelini gören yatırımcılar tıpkı Metaverse şirketlerine ve FinTech start-uplarına yaptıkları gibi nesnelerin interneti alanında faaliyet gösteren girişimlere de yatırım yapıyor.
Buna ek olarak risk sermayesi veya girişim sermayesi olarak da bilinen Venture Capital (VC) yatırımlarının %10’undan fazlasını IoT şirketleri oluşturuyor. Eğer siz de sürekli büyüyen IoT pazarında pay sahibi olmak istiyorsanız, Borsa İstanbul’da ve Amerikan Borsalarında işlem gören IoT şirketlerine Midas’ın avantajlarından faydalanarak yatırım yapabilirsiniz.