Blog

MACD Nedir? Nasıl Yorumlanır?

Haziran 27, 2024
MACD Nedir? Nasıl Yorumlanır?
MACD Nedir? Nasıl Yorumlanır?

Piyasalardaki fiyat değişkenlerinin ortalamasını hesaplayıp trendleri analiz etmeye yarayan MACD göstergesi, yeni başlayan yatırımcılardan profesyonellere dek herkese piyasaları efektif bir şekilde okuma konusunda kılavuz oluyor. MACD değerleri hakkında bilgi edinerek, yatırımlarını yönetirken satranç ustası kadar doğru hamleler yapman mümkün!

MACD göstergeleri, piyasada yükseliş trendinde olan yatırım araçlarını doğru bir şekilde okumayı kolaylaştıran en popüler teknik analizlerden biri. Kullanımı da bir hayli kolay olan MACD göstergelerini inceleyerek -piyasanın boğa ve ayı döneminde olmasından etkilenmeden- kendin için en doğru yatırım kararlarını almaya bir adım daha yaklaşabilirsin. “MACD nedir?”, “MACD nasıl yorumlanır?”, “MACD indikatörleri ne anlatıyor?” ve daha fazla sorunun cevabı için sayfanın devamına davetlisin!

MACD Nedir?

Açılımı Moving Average Covergence Divergence (hareketli ortalama yakınsama sapması) olan MACD, finans piyasalarındaki fiyat hareketlerini daha doğru okuyup analiz yapabilmek için kullanılan teknik bir analiz yaklaşımı. MACD göstergesi (ya da MACD indikatörü), deneyimli ya da başlangıç aşamasında olması fark etmeksizin tüm yatırımcıların piyasadaki trend değişimlerini, yönünü, projeksiyonunu, potansiyelini, hızını ve devamlılığını anlamak için kullandıkları analizler arasında yer alıyor.  

MACD Göstergesinin Tarihçesi

MACD göstergesi, 1970’li yılların sonunda tıp doktoru, yazar ve araştırmacı Gerald Appel tarafından geliştirilen bir analiz yöntemi. Understanding MACD adlı kitabıyla Appel, iki farklı hareketli ortalamanın birbirleriyle olan yakınlık-uzaklık eğrilerini dikkate alarak trend okumalarının yapılabileceği bilgisini vermiş ve böylece finans piyasaları için çok değerli olacak bir teknik analiz yöntemi geliştirmiş. 

MACD Bileşenleri Nelerdir?

MACD aşağıdaki gibi üç ana bileşenden oluşuyor:

  • MACD çizgisi: Kısa vadeli EMA (Exponential moving average: Üssel hareketli ortalama) olarak biliniyor ve 26 günlük EMA’dan 12 günlük EMA’nın çıkarılması sonucu bulunuyor. Çekilen çizginin yukarı doğru hareket etmesi yükselen trendi, aşağı yönlü hareket etmesi ise düşen trendi işaret ediyor. MACD çizgisi analiz tablolarında genellikle mavi renkle ifade ediliyor. 
  • Sinyal çizgisi: Uzun vadeli EMA olarak biliniyor ve 9 günlük ortalamayı ifade ediyor. MACD çizgisi ile kesişimleri alım-satım işlemlerini gösteriyor. Aşağı doğru kesişim satım, yukarı doğru kesişim alım anlamına geliyor. Sinyal çizgisi ise tabloda kırmızı renkle gösteriliyor. 
  • Histogram: MACD çizgisi ile sinyal çizgisi arasındaki farka histogram deniyor. Gösterge sinyal çizgisinin üzerinde ise histogram pozitif oluyor, yani yükseliş trendi var demek oluyor. Histogram göstergesinin sinyal çizgisinin altında olması halinde ise durum negatif oluyor, yani trend düşüşünü ifade ediyor. 

MACD Değeri Nasıl Hesaplanır?

En sağlıklı ve yol gösterici MACD analizi için birkaç farklı hesap yapmak gerekiyor. Öncelikle MACD çizgisini verecek hesap ile başlanıyor. Bunun için 26 günlük ve 12 günlük olmak üzere iki hareketli ortalamanın farkı alınıyor. 

MACD Çizgisi = EMA 12 ortalaması − EMA 26 ortalaması 

MACD değeri hesaplamalarında 9, 12 ve 26 günlük ortalamalar yaygın olarak kullanılıyor. MACD çizgisinin 9 günlük EMA’sı, sinyal çizgisini ifade ediyor. Histogram ise MACD çizgisi ile sinyal çizgisi arasındaki farkı gösteriyor. MACD gösterge tablosunda farklı renklerle belirtilen bu göstergelerin her biri, aralarındaki aşağı ve yukarı ivmelenmeler ve kesişimlerle trend eğilimleri hakkında değerli bilgiler veriyor. 

MACD Göstergeleri Nasıl Yorumlanır?

MACD göstergelerinin kendi hareketliliklerinden çok, birbirleriyle olan ilişkileri önem taşıyor. MACD göstergelerini doğru okuyabilmek ve trendleri yakalayabilmek için indikatörler arasındaki ilişkileri açıklayan belirli sınıflamalar yapmak gerekiyor: 

  • Sıfır hattı: MACD göstergesinin sıfır çizgisinin altında ya da üstünde kalması yatırımcılara çok şey anlatıyor. Sıfır çizgisinin üstü trendin yukarı doğru ivmelendiğini ve hareketliliğin devam edeceğini gösterirken, sıfır çizgisinin altı ise trend düşüşünü ifade ediyor. 
  • Kesişmeler: Bunun için MACD çizgisi ile sinyal çizgisi arasındaki ilişkiye yoğunlaşmak gerekiyor. MACD göstergesi sinyal çizgisinin altında ise bu, satış yapma zamanını işaret ediyor. Üstündeyse de alım zamanının geldiğini gösteriyor. 
  • Ayrışmalar: MACD göstergelerinin dışında kalan finans aracı, trendlerin dışında kaldığı anlamını taşıyor. 
  • Dalgalanma: MACD göstergelerini ifade eden çizgiler birbirine yaklaştıkça  dalgalanmada azalma olduğu gözlemleniyor. Aksi şekilde, gösterge çizgileri birbirinden fazla uzaklaştıysa bu da piyasadaki volatilitenin arttığına işaret ediyor. 
  • Histogram: MACD çizgisi ile sinyal çizgisi arasındaki fark anlamına gelen histogram yükselişte ise alım zamanının geldiği, düşüşte ise de satış için doğru zaman olduğu anlaşılıyor. 
  • Uyumsuzluk: MACD çizgisi ile fiyatlardaki hareketlenmenin birbiriyle uyumsuzluğu diverjans olarak tanımlanıyor. MACD düşerken fiyatlar yükseliyorsa bu, yakın vadede trend düşüşü olacağına işaret edebiliyor. 

MACD İndikatörü Ne Anlatıyor? 

Kısa dönemli ortalama ile uzun dönemli ortalama arasındaki ilişkiyi okuyarak trend eğilimlerini ortaya koyan MACD göstergesi, piyasa trendlerinin dengede, yükselişte ya da düşüşte olduğunu anlamayı sağlıyor. Bu teknik analiz modelinde bazı istisnalar dışında genellikle 12 günlük ve 26 günlük EMA verisi dikkate alınıyor. İki EMA arasındaki fark trendler, alım-satım dengesi ve fiyatlar hakkında bilgi veriyor. 

Bu teknik analize göre sıfır seviyesi, denge noktasını oluşturuyor. 12 günlük EMA değeri 26 günlük EMA değerinden yüksekse MACD sıfır seviyesinin üzerinde oluyor. Bu da boğa dönemi anlamına geliyor, yani kısa vadeli taleplerin uzun vadeli taleplerden daha güçlü olduğunu gösteriyor. 12 günlük değer 26 günlük değerden düşükse EMA sıfır seviyesinin altında hesaplanıyor, bu da uzun vadeli taleplerin daha güçlü olduğunu ifade ediyor. Buna da borsada ayı dönemi adı veriliyor. 

MACD Uyumsuzluğu Nedir?

MACD uyumsuzluğu, fiyat trendiyle MACD indikatörlerinin zıt yönlerde olmasına deniyor. MACD uyumsuzluğu pozitif ve negatif şekillerde okunabiliyor.

  • Pozitif uyumsuzluk: Fiyatlar düşerken MACD göstergeleri yukarı ivmeleniyorsa bu, pozitif uyumsuzluk anlamına geliyor ve borsada boğa dönemine işaret ediyor. 
  • Negatif uyumsuzluk: Fiyatlar yükseliş trendindeyken MACD göstergeleri düşüş eğilimindeyse, buna negatif uyumsuzluk deniliyor ve bu da piyasalarda ayı dönemi demek oluyor. 

MACD Avantajları Nelerdir?

MACD göstergelerini doğru okumanın yatırım kararlarında sunacağı avantajları şöyle sıralamak mümkün:

  • Yatırımcıların piyasa trendlerini yakından takip etmesini ve yatırım stratejilerinde doğru adımlar atabilmelerini sağlıyor. 
  • Yatırım stratejilerinde uzun vadeli ya da kısa vadeli yatırım alternatiflerinden en kârlı olanı seçebilme olanağı sunuyor. 
  • Alım-satım zamanlarını, boğa dönemi/ayı dönemi süreçlerini işaret ederek yatırımcıları en doğru şekilde aksiyon almaya yönlendiriyor. 
  • Piyasalardaki fiyat değişkenlerini, potansiyelleri, pozitif ve negatif beklentileri önceden bilme ve analiz edebilme imkanı sunuyor. 
  • Finans araçlarındaki trend momentumuna hakim olunmasını ve böylelikle farklı pazarlara giriş ve çıkış anlarında öngörülü kararlar alınmasını sağlıyor. 

MACD Dezavantajları Nelerdir? 

MACD göstergelerinin tüm avantajlarının yanında yatırım performansını olumsuz etkileme potansiyeli taşıyan şu gibi bazı dezavantajları da bulunuyor:

  • Yüksek volatilitenin görüldüğü piyasalarda ani değişkenlere hazırlıklı olamamak
  • MACD göstergelerinin gözünden kaçabilen ve büyük sürpriz içeren trendlere hazırlıksız yakalanmak
  • Gerçekleşmiş ortalamaları analiz eden bir teknik metot olması dolayısıyla, anı yakalamak ve güncel piyasaya tepki vermekte bazen ağır kalması

En kârlı yatırım stratejilerini uygulaman için MACD teknik analizi ve daha pek çok bilgi Midas sayfalarında seni bekliyor. Finans dünyasında geleceği görmek ve kısa zamanda uzman yatırımcı seviyesine ulaşmak için Midas daima seninle… Hadi, Midas’ın App Store veya Play Store uygulamalarını sen de hemen indir, finans dünyasındaki en iyi yardımcını cebine at! 

MACD Nedir? Nasıl Yorumlanır?

Hisse senetleri riskli yatırım ürünleridir. Şirketlere ortaklık, hem kârlarına hemde zararlarına ortaklık anlamına gelir. Ana paranızdan kâr etme ihtimaliniz olduğu gibi, zarar etme ihtimalinizde bulunmaktadır.

Benzer İçerikler