Merkezi olmayan dijital para birimlerinin, yani kripto paraların popülerliği tüm dünyada iyiden iyiye artıyor. Sayısız yatırımcı geleneksel paraya alternatif olarak anılan kripto paranın dünü ve bugünü hakkında birçok soruya yanıt arıyor. Eğer sen de bu kervandaysan, aklını kurcalayan tüm soruların yanıtları için seni şöyle sayfanın devamına alalım!
Kripto Nedir?
Kripto, yani diğer adıyla kriptoloji, genel anlamıyla şifreleme bilimi olarak tanımlanıyor. Bu işlem, yazı ya da rakam gibi verilerin belirli sistemlere göre şifrelenmesi ve güvenli bir ortamda saklanması ile uygulanıyor. Bunun ardından saklanan veriler ihtiyaç duyulduğunda yine belirlenen sistem dahilinde çözülerek ortaya çıkarılıyor.
Kripto paralar, çeşitli algoritmalar yardımıyla bilgisayar ortamında şifreler oluşturularak ve çözülerek transfer ediliyor. Kripto paraların kopyalanması ya da aynı parayla çok sayıda işlem gerçekleştirilmesi bu özel şifreleme yöntemi sayesinde mümkün olmuyor. Bu bağlamda kripto para birimleri güvenli yapılarıyla dikkat çekiyor.
Kripto Para Nedir?
Kripto para (kripto coin), banka ya da hükümetler gibi merkezi bir otoriteye gerek duymadan bilgisayar gücüyle üretilen bir dijital finans varlığı olarak tanımlanıyor. Blok zincir teknolojisine dayalı kripto paralar bilgisayarlar yardımıyla veri madenciligi adı verilen bir süreçle oluşturuluyor. Günümüzün hızlı ve kolay tüketim yaklaşımını destekleyen kripto paraların varlığı, bir blok zincirinde dijital mülkiyet kaydı olarak saklanıyor. Kripto paraların saklanması için kriptografik cüzdanlar kullanılıyor. Kripto coin nedir noktasında aydınladığımıza göre, şimdi de bu teknolojinin başlangıç noktasına bir bakış atalım!
Kripto Paraların Tarihi
Parayı Lidyalıların bulduğu hepimizin malumu. Peki, geleceğin para birimi olarak kripto paraların mucidi hakkında bilgin var mı? Seni daha fazla bekletmeden hemen açıklayalım: İlk kripto para olarak tanıdığımız Bitcoin’in 2009 yılının başlarında Satoshi Nakamoto kod adına sahip kişi ya da kişiler tarafından geliştirildiği biliniyor. Fakat bu nokta, biraz ilgi çekici ve gizemli. Çünkü kripto para birimlerinin atası Satoshi Nakamoto’nun kimi ya da kimleri temsil ettiği bilinmiyor.
Satoshi Nakamoto hakkında çok fazla söylenti bulunmakla birlikte gerçek henüz açıklığa kavuşmuş değil. Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin’i açık kaynak kodlu bir yazılım olarak paylaşmasıyla başlayan bu süreçte, Mart 2023 itibarıyla piyasada 22 binden fazla kripto para birimi bulunduğu belirtiliyor.
Kripto Para Nasıl Üretilir?
Bahsettiğimiz üzere kripto para birimlerinin bağlı olduğu bir merkezi otorite bulunmuyor. Dolayısıyla kripto paraların üretimi dağınık bir sistemle, yani kullanıcı temelli olarak ilerliyor. İşlemci gücü yüksek bir bilgisayarı, güçlü bir internet bağlantısı ve tabii teknik bilgisi olan tüm kullanıcılar herhangi bir görevlendirmeye gerek duymadan kripto para üretimi yapabiliyor. Veri madenciliği olarak adlandırılan bu sistem çeşitli matematik sorularının yazılımlar aracılığıyla çözülmesi üzerinden uygulanıyor.
“AL” Sinyali: 90%’dan Fazla Yükselmesi Beklenen Hisse!
Kripto para birimlerinin belirli bir sayı sınırlaması bulunuyor. Örneğin; Bitcoin’in ilk protokollerinde bu para biriminden toplamda 21 milyon bulunabileceği belirtiliyordu. Dolayısıyla her geçen gün Bitcoin sayısı azalıyor ve madencilik yoluyla Bitcoine ulaşılması için çözülmesi gereken işlemler zorlaşıyor. Herkesin istediği zaman kripto para üretme olanağı bulunuyor. Ancak bunun için de belirli bir zaman, kaynak ve efor harcanması gerekiyor.
Kripto Para Sistemi Nasıl Çalışır?
Kripto para sisteminin işleyişi ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Bazı ülkeler kripto paraları tamamen yasaklamışken, bazı ülkelerde ise kripto paralarla ticaret yapılabilir durumda. Ülkemizde kripto paralarla ilgili bir sınırlama yok. Dolayısıyla bir kripto para cüzdanınızın var olmasında ve onu aktif olarak kullanmanda bir sakınca bulunmuyor.
Bir kişinin ödeme gönderip, tıpkı metaverse hisseleri ya da sanal altın gibi kripto paraları da alabilme imkanı bulunuyor. Bu eşler arası sistemde, elinde yalnızca bir sanal cüzdan hesabı oluyor. Kripto para alım satım işlemleri de bu doğrultuda yalnızca dijital giriş olarak yürütülüyor.
Kripto Para Borsalarına Yatırım İmkanı Midas’ta!
Kripto para birimleri yakın gelecekte daha sık karşımıza çıkacak gibi duruyor. Dolayısıyla bu merkeziyetsiz para birimleri, yatırımcılar için cazip fırsatlar barındırıyor. Online yatırım aracı Midas, geleceğin para birimi olarak adlandırılan kripto para dünyasına adım atman için sana güvenilir ve pratik bir yol sunuyor.
Coinbase ve Robinhood gibi yatırımlarını kripto dünyasında değerlendiren şirketlerin hisselerini Midas yatırım hesabı ile satın alabilir; Midas’ın sunduğu canlı erişim avantajı sayesinde ABD borsaları ve Borsa İstanbul’a anlık ve ücretsiz erişim sağlayabilirsin. Yani, kripto dünyasına atacağın ilk adımları Midas aracılığıyla rahatlıkla takip etmen mümkün!
Sen de hemen App Store veya Play Store üzerinden Midas uygulamasını indirin, fırsatlarla dolu kripto para ve yatırım dünyasının sırlarını Midas’la keşfedin!
Hisse senetleri riskli yatırım ürünleridir. Şirketlere ortaklık, hem kârlarına hemde zararlarına ortaklık anlamına gelir. Ana paranızdan kâr etme ihtimaliniz olduğu gibi, zarar etme ihtimalinizde bulunmaktadır.