Paranı doğru şekilde yönetebilme becerisine sahip misin? Bu soruya hemen “Evet.” yanıtı veremediysen hiç endişelenme. Şimdi, bütçe planlamasında sürprizlerle vedalaşma zamanı. Hazırsan, birlikte adım adım kişisel finans yönetimi aşamalarını incelemeye başlayalım!
Birikim hedeflerini gerçekleştirmenin en kolay yolu kişisel finans yönetiminden geçiyor. Kişisel bütçe yönetimi adım adım planlandığında gider kalemleri hakkında farkındalık sağlanıyor. Sabit gelir ve gider kalemlerinin periyodik olarak ölçülmesi ile borç dengesi daha doğru oluşturuluyor.
Bunun yanı sıra birikim yapmak için ayrılan bütçe daha makul şekilde planlanarak ve doğru finans araçları kullanılarak daha kârlı yatırımlar yapılabiliyor. Yani anlayacağın, kişisel finans yönetimi becerisi sürpriz bütçe açıkları ve ani finansal krizlere karşı etkili bir çözüm yolu olarak öne çıkıyor. Hadi, şimdi adım adım kişisel finans yönetiminin püf noktalarını keşfedelim!
Ölçemezsen Yönetemezsin: Bütçeni Gözlemleyin ve Veri Toplayın
Para yönetimi söz konusu olduğunda en sadık dostunuz veriler. Aylık sabit gelir ve gider kalemlerinin tespiti ve periyodik takibi, bütçe planlamasını somut hale getiriyor. Bunun yanı sıra gider kalemlerinin kayıt altına alınması istek ve ihtiyaçlarına harcadığın bütçeyi net bir şekilde tespit etmene olanak tanıyor.
Sözün özü, finansal olarak tutarlı planlar yapmanın ilk adımı sağlıklı bir durum tespiti yapılması oluyor. Veri toplama adımında geleneksel defter kaydını tercih edenler olabiliyor. Ancak dijitalleşmenin nimetlerinden yararlanmak isteyenler için pek çok mobil uygulama alternatifi de bulunuyor.
Planlama Hayat Kurtarır: Borç Ödemelerini Planlayın
Kişisel bütçeni planlamaya başladığında sabit gider kalemleri içerisinde mutlaka borç ödemelerine de yer vermen gerekiyor. Mevcut borçların toplam tutarı hangi periyotlarda ve ne kadar süre ödeme yapılacağı konusu, bütçe planlamalarında göz ardı edilebiliyor. Tam olarak bu nedenle finans gurmesi sıfatına hak kazanmadan önce kişisel borç ödemelerinin net ve sağlıklı şekilde planlanması gerekiyor.
Biriken irili ufaklı krediler ve bunları kapatmak adına daha büyük bir kredi çekmek veya ağır gecikme faizleri ödemek, bütçeyi pek çok yönden olumsuz etkiliyor. Bu nedenle önceliğim olan borçların doğru şekilde planlanması, kişisel finans yönetiminde ağırlık verilmesi gereken konular arasında bulunuyor.
Kaynaklarını Verimli Kullanın: Tasarruf Etmenin Püf Noktaları
Sıra belki de seni en çok zorlayan adıma geldi. Durum tespiti yaparak sabit gelir ve gider kalemlerini tespit ettiysen tasarruf planı yapma zamanı! Kişisel finans yönetiminin temelinde giderlerin gelirden az olması ve tasarruf yapma hedefi bulunuyor. İşte bu noktada topladığımız veriler tıpkı bir süper kahraman gibi sahnede beliriyor. Ne de olsa artık aylık düzenli gider kalemlerine hakimsin.
Öncelikle istek ve ihtiyaçlarına yaptığın harcamaların net şekilde ayrımını yapman gerekiyor. Sonuç olarak ihtiyaçları görmezden gelmek söz konusu değilken, istekleri planlamak ve sıralamak mümkün oluyor. Ayrıca aylık tasarruf edilecek tutarın net olarak belirlenmesi ve sabit gider kalemleri arasına dahil edilmesi de tasarruf konusunda daha etkili sonuçlar alınmasına destek oluyor.
Uzun ve Kısa Vadeli Hedefler Belirleyin: Doğru Yatırımların Gücünü Keşfedin
Hedefleri olmayanların kişisel finans yönetiminde hayal edecekleri verimi alma olasılığı daha düşük oluyor. Sonuç olarak motive olabilmen için kısa ve uzun vadeli hedeflerini belirlemen gerekiyor. Doğru yatırım araçlarının tespiti de bu noktada önemli avantajlar sağlıyor. Biraz finansal okuryazarlık ve doğru bir finans aracı ile yatırımlarını istikrarlı biçimde büyütmen mümkün!
Şimdi de “Finansal okuryazarlık nedir?” diyorsan hiç endişelenmeyin. Midas uygulamasını indirip tek talimatla ulaşabileceğin bir yatırım hesabı açın ve Midas’ın Kulakları’na güvenin. Midas’ın kulakları, seni finans dünyasının işe yarar tüm püf noktaları ve yenilikleriyle buluşturacak!