Freelance, son dönemlerde sıkça karşılaşılan kavramlardan biri olarak profesyonel yaşamda oldukça geniş bir yer tutmaya başladı. Peki, freelance ne demek ve bu iş modeli tam olarak nasıl işliyor öğrenmeye ne dersin? Keşfetmeye hazırsan, başlayalım!
Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte son yıllarda iş dünyasında da önemli değişimler göze çarpıyor. Bu gelişmelerin yanı sıra pandemi koşullarının da etkisiyle, birçok sektörde ofisten uzak, zamana ve mekâna bağlı kalmadan çalışmak daha fazla tercih meselesi haline geldi. İş yapış şekillerinde yaşanan değişimlerle birlikte freelance çalışma modeli günümüz iş dünyasında giderek daha fazla önem kazanıyor. Peki, freelance ne demek ve yapılabilecek en popüler freelance meslekler hangileri? Birlikte inceleyelim.
Freelance Nedir?
Kelime anlamı “serbest çalışma” olan freelance, bir işverene ve ofis ortamına ya da mesai saatlerine bağlı kalmadan çalışma şekli olarak tanımlanıyor. Peki, o halde freelance ile birlikte sıkça adı geçen bir diğer kavram olan freelancer nedir? Bunun yanıtı da gayet tahmin edilebilir. Nitekim freelance olarak hizmet veren kişiler de freelancer olarak adlandırılıyor.
Freelancer’lar bağlı bulundukları bir patron ya da şirket olmadığı için sabit bir maaş yerine proje bazlı ücret alıyor. Freelance çalışanlar istedikleri yerden istedikleri zamanda çalışabildikleri gibi aynı anda birden fazla müşteriyle çalışarak kazançlarını da çeşitlendirebiliyor. Üstelik freelance işler kapsamında değerlendirilen meslekler için çoğu zaman internet bağlantısı, bilgisayar ve akıllı telefon gibi araçlara sahip olmak yeterli oluyor.
Freelance İş Fikirleri
Yeni nesil mesleklerle birlikte freelance yapılacak işler de eskisine kıyasla daha geniş bir alana sahip olmaya başladı. Bu nedenle söz konusu çalışma modeli bugünlerde farklı niteliklere sahip pek çok kişinin ilgisini çekiyor. Peki, freelance meslekler neler? Daha da önemlisi, freelance iş fikirleri arayanlar hangi alanlara yönelebilir?
İçerik Yazarlığı
Web siteleri her zaman kaliteli ve özgün içeriklere ihtiyaç duyuyor. İyi hazırlanmış içerikler ile kullanıcıların aradıkları konular hakkında detaylı bilgi sahibi olmaları ve sitelerin arama motoru sorgulamalarında organik trafik almaları kolaylaşıyor. Bundan dolayı web sitesi sahipleri ve işletmeler kaliteli içeriklerin üretimi konusunda profesyonel içerik editörlerine daha fazla ihtiyaç duyuyor.
Blog yazısı, ürün tanıtım yazıları, kategori içerikleri, web sitesi içerikleri ve basın bültenleri en çok talep gören içerik türleri arasında yer alıyor. Özgün, kaliteli ve uzun ömürlü içeriklerin yazımı konusunda kendini geliştirebilirsin ya da bu alanda deneyimin varsa, freelance olarak dilediğin şekilde düzenli içerik üreterek gelir elde edebilirsin.
SEO Uzmanlığı
SEO uzmanı, web sitelerinin arama motoru sorgulama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almaları ve ziyaretçi trafiğini artırmaları için gereken çalışmaları planlayan ve yürüten kişiyi ifade ediyor. SEO çalışması sürekliliği olan hizmetlerden biri olduğundan güncel SEO tekniklerine hâkim olan ve analiz yeteneği gelişmiş kişilerin bu alanda iyi bir konuma gelmesi mümkün.
SEO uzmanı olarak hizmet vermek istiyorsan SEO konusundaki eğitimler ve zengin kaynaklar aracılığıyla sen de kendini geliştirebilirsin. Web sitelerinin trafiklerini organik bir şekilde artıracak yöntemleri uygulayıp performans odaklı çalışmalar yürüttüğün müddetçe, bu alanda tercih edilme şansın artacağı için zamanla çok daha fazla müşteriye sahip olarak kazancını artırabilirsin.
Sosyal Medya Danışmanlığı
Sosyal medya platformları, markaların ürün ve hizmetlerini daha fazla görünür kılmak ve potansiyel müşterilerin dikkatini çekmek açısından şirketler için olmazsa olmazların başında geliyor. Dolayısıyla şirketlere satış ve pazarlama konularında profesyonel destek sunabilmek adına bu alanda aktif olmak önem taşıyor. Öyle ki birçok marka, sosyal medya hesaplarının yönetimi ve hedef kitle ile etkileşimde bulunmak için artık alanında yetkin sosyal medya uzmanları ile çalışmayı tercih ediyor.
Hedef kitle analizinde ve topluluk oluşturmada başarılı, sosyal medya reklamcılığına ve sosyal medya yönetiminde kullanılan profesyonel araçlara hâkim olanların bu alanda iyi bir konuma gelmesi pek zor olmuyor. Sosyal medya danışmanlığı önü açık iş alanlarından biri olduğu için bu alanda eğitim alarak ve kendini yardımcı kaynaklarla geliştirerek freelance olarak ciddi kazançlar elde edebileceğini bilmelisin.
Web Tasarımcılığı
İşletmeler ve bireyler için web sitesi tasarlamak en yaygın freelance iş modelleri arasında yer alıyor. İnternet ortamında web tasarımı konusunda kendini geliştirmeye yardımcı olabilecek birçok online kurs ve kaynak seni bekliyor. Web tasarımı konusunda becerilerini geliştirip kendini iyi bir seviyeye getirdiğin takdirde kurumsal web sitesi, kişisel web sitesi ve e-ticaret sitesi tasarımına yönelik talepler konusunda müşterilerine hizmet verebilirsin.
Web tasarımı proje bazlı bir iş olduğu için getirisi yüksek olan freelance işler arasında yer alıyor. Ancak bu alana adım atmayı düşünüyorsan, şu öneriyi muhakkak dikkate almalısın: Kişisel bir web sitesi oluşturup potansiyel müşterilerin için portfolyo sunarsan daha kolay iş alabilirsin.
Dijital Pazarlama Danışmanlığı
Markalar daha fazla potansiyel müşteriye ulaşmak ve satışlarını artırmak için pazarlama faaliyetlerinde dijital kanalları aktif bir şekilde kullanmaya önem veriyor. Birçok marka dijital pazarlama kapsamında yapacağı çalışmaların organize edilmesi ve düzenli olarak sürdürülmesi için dijital pazarlama uzmanına ihtiyaç duyuyor. Kendi bünyesinde dijital pazarlama departmanı oluşturan markalar olsa da birçoğu bu iş için freelance çalışanları tercih ediyor.
Arama motoru optimizasyonu, arama motoru reklamcılığı, sosyal medya reklamcılığı, içerik pazarlaması, influencer pazarlama, e-posta pazarlaması, dijital PR gibi alanlar dijital pazarlama için büyük önem taşıyor ve bunların her biri ayrı bir uzmanlık gerektiriyor. Bu alanlarda eğitimler alarak ve mevcut kaynakları kullanarak kendini geliştirdiğinde markaların dijital pazarlama çalışmalarında aktif görev alabilirsin. Freelance çalışmaya uygun bir iş modeli olduğu için birden fazla müşteriyle çalışarak kazançlarını kısa sürede artırman da çok olası.
Trader’lık (Hisse Alım-Satım)
Freelance olarak yapılabilen ve son yıllarda en çok ilgi gören işlerden biri olan tredar’lık. Tredar’lar günlük piyasa gelişmelerini takip ederek borsa, hisse senedi, döviz, forex, tahvil gibi finansal araçları kullanıyor ve alım satım işlemleri gerçekleştirerek kazanç sağlamaya odaklanıyor.
Tredar olanlar kendileri için çalışabileceği gibi bireysel yatırımcılar, kurum ve kuruluşlara yönelik danışmanlık hizmeti de verebiliyor. Tredar’ların en sık yaptığı işlemlerden biri olarak “Hisse senedi nasıl alınır?” merak ediyorsan, Midas üzerinden açacağın Midas yatırım hesabı ile bunun yanıtının düşündüğünden çok daha basit olduğunu görebilirsin! Midas yatırım hesabın ile sen de hisse senedi alım satım işlemlerini kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsin. Tredar’lığa başlamayı ve bu alanda kariyer yapmayı düşünüyorsan, Midas Akademi içerikleriyle de kendini geliştirebilirsin!
Grafik Tasarımcılığı
Bağımsız ve serbest çalışarak yapılabilecek iş modellerinden bir diğeri de grafik tasarım! Nitekim grafik tasarımcılığı, her projede ihtiyaç duyulan en eski freelance işlerden biri. Grafik tasarımı konusunda çalışmak istersen Photoshop, Corel Draw, Indesign, Illustrator gibi grafik tasarım programlarına iyi düzeyde hâkim olman gerekiyor.
Bu alanda kendini geliştirdiğin takdirde markalara sosyal medya gönderi ve hikâye tasarımları, web sitesi görsel tasarımı, kartvizit tasarımı, gazete sayfa tasarımı ve broşür tasarımı gibi farklı ihtiyaçlara yönelik çözümler sunabilirsin. Proje bazlı ücretlendirme ile profesyonelliğin ölçütünde tatmin edici gelirler elde edebilirsin.
Online Eğitim & Danışmanlık
Online konferans ve görüntülü görüşme uygulamalarının çeşitlenmesi ile birlikte yüz yüze eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermek günümüzde oldukça kolay! Psikolog, avukat, öğretmen, terapist, diyetisyen, kişisel gelişim uzmanı gibi meslek grupları online danışmanlık yoluyla danışanlarına diledikleri yerden diledikleri zamanda destek olabiliyor.
Online eğitim ve danışmanlık vermek için uygun bir mesleğin varsa bu alana sen de hiç düşünmeden yönelebilirsin. İhtiyacın olan araçlar ise bir internet bağlantısı, bilgisayar, akıllı telefon, kişisel web sitesi ve online konferans uygulamalarından ibaret! Üstelik online danışmanlar saatlik ücret aldığı için kazançları birçok freelance çalışana göre yüksek rakamlara ulaşabiliyor. Kulağa hoş geliyor, değil mi?
Mobil Uygulama Geliştirme
Son yılların en popüler freelance mesleklerinden biri olan mobil uygulama geliştiriciliği, zamandan ve mekândan bağımsız çalışmayı mümkün kıldığı gibi uygulama geliştiricilerinin yüksek kazançlar elde ettiği bir alan olarak biliniyor. Mobil uygulama ve mobil oyun geliştirip yurt dışına ihraç edenler için de çeşitli teşviklerden faydalanmak mümkün.
Mobil uygulama geliştirmede kullanılan Pyhton, Java, C++ gibi yazılımlara hâkim olanlar, kendi uygulamalarını geliştirip uygulama marketlerinde yayınlayabiliyor. Hatta bunun yanı sıra söz konusu kişilerin yurt içi ve yurt dışı projelerde görev almaları da diğer iş kollarına göre daha olanaklı görülüyor.
Freelance Çalışmanın Avantajları ve Dezavantajları
Freelance olarak çalışmanın bir şirkete ya da patrona bağlı olarak çalışmaya göre birçok avantajı bulunuyor. Ancak dezavantajları da yok değil. Gel, bunları sırasıyla detaylı olarak hep birlikte ele alalım:
Freelance Çalışmanın Avantajları Nelerdir?
- Sabit bir işte çalışmaya göre daha hızlı para akışı sağlayabilirsin.
- Çalışma saatlerini sen belirlediğin için kendine daha fazla zaman ayırabilirsin.
- Trafikte saatlerce vakit harcamadan günü kurtarabilirsin.
- Resmi kıyafet zorunluluğu olmadığı için çalışırken aradığın rahatlığa sahip olabilirsin.
- İş ortamının stresinden uzak kalarak daha verimli çalışabilirsin.
- İnternet erişiminin olduğu her ortamda işlerini kolayca yürütebileceğin için seyahat ederken bile çalışabilirsin.
- Birden fazla müşteriye hizmet sunduğun takdirde portföyünü ve gelirini çeşitlendirebilirsin.
Freelance Çalışmanın Dezavantajları Nelerdir?
- İhtiyacın olan çalışma disiplinini sağlaman ve planlı çalışman bazen zor olabilir.
- Zaman yönetimi konusunda sıkıntı yaşayabilirsin.
- Proje bazlı ya da belirli zamanı kapsayan işlerde süreklilik ve iş garantisi sağlayamayabilirsin.
- Kendini tanıtman ve müşteri kazanman zaman alabilir.
- Sağlık sigortası, vergi ödemeleri, yemek, internet gibi giderlerini kendin karşılamak durumundasın.