Borsada trendleri okuyabilen, alım-satım zamanlarını kusursuz tahmin eden ve fiyat değişimlerini öngörebilen bir yatırımcı olmaya var mısın? “Tüm bunları ancak bir süper kahraman yapabilir.” diye düşünüyorsan, fikrini değiştirmek için en iyi borsa göstergelerini anlattığımız bu yazıyı okuman yeterli!
Borsa indikatörleri, yatırım kararlarının öncesinde doğru şekilde teknik analizler yapmaya imkan tanıyor. Böylelikle yatırım araçlarındaki fiyat değişimlerini kolaylıkla takip etmek ve bundan hareketle piyasa trendlerinin yönü, gücü ve sürekliliği gibi başlıklarda detaylı bilgi sahibi olmak mümkün oluyor. Teknik analizlerde en çok kullanılan indikatörler, borsada en doğru yatırım stratejilerine sahip olmanın pratik formüllerini sunuyor. Şimdi, en iyi borsa göstergeleriyle tanışma ve “süper yatırımcı” olma zamanı!
Borsa İndikatörü Ne Demek?
İndikatör nedir sorusunun en doğru yanıtını bulmak için genel bir bakış açısı gerekiyor. İndikatörler temel ve teknik olmak üzere ikiye ayrılıyor. Temel indikatörler genel ekonomide mikro ve makro ölçeklerde daralma ve büyüme gibi hareketlenmeleri ölçüyor. Teknik indikatörler ise başta borsa olmak üzere finans piyasalarında kullanılıyor ve alım-satım pariteleri, yükseliş-düşüş trendleri ve fiyat dalgalanmaları gibi analizleri içeriyor.
Piyasada farklı amaçlarla kullanılan ve her biri ayrı avantajlar içeren çok sayıda borsa indikatörü bulunuyor. Bazen tek başına bazen de ikili-üçlü halde kullanılan bu indikatörler, piyasalardaki trend yönünü, potansiyelini, sürekliliğini ve alım-satım hareketlerinin yükseliş/alçalış zamanlarını vermesi açısından borsa dünyasının tam anlamıyla nabzını tutuyor.
En İyi Borsa Göstergeleri (İndikatörleri) Nelerdir?
Borsa göstergeleri (indikatörleri) formül içeriği, işlediği veriler, sunduğu fayda, kullanılma amacı ve ihtiyaç duyulan analizin niteliği gibi unsurlarla birbirlerinden ayrılıyor. Borsa göstergelerinin ilk izlerine 1960’lı yıllarda rastlanmaya başlıyor. Ve her biri o günden bugüne piyasa şartlarına cevap verecek şekilde gelişip dönüşerek yatırımcıların kısa, orta ve uzun vadeli hamlelerinde bir numaralı yardımcıları olmayı sürdürüyor.
En çok kullanılan indikatör çeşitleri teknik analiz konusunda yatırımcının elini rahatlatan veriler sunması sayesinde piyasaları okumayı kolaylaştırıyor. Bu indikatörlerden trendlerin yönü, gücü ve devamlılığı hakkında bilgiler vermesi ile fiyat hareketlerinin bilinebilir olmasını sağlaması gibi katkılar bekleniyor. Bu özellikleriyle öne çıkan ve ilgi gören ilk beş borsa göstergesi MA, MACD, RSI, BB ve ADX olarak sıralanıyor.
MA (Hareketli Ortalama) İndikatörleri
MA indikatörleri piyasa gürültüsünü filtreleme başarısıyla borsanın en iyi göstergeleri arasında yer alıyor. Hareketli ortalama indikatörleri piyasalardaki fiyat verilerini kullanarak trend yönü, gücü ve sürekliliği hakkında bilgi veriyor. En önemli hareketli göstergeler basit hareketli ortalama (SMA), ağırlıklı hareketli ortalama (WMA) ve üssel hareketli ortalama (EMA) olarak sayılıyor.
MACD (Moving Average Convergence Divergence / Hareketli Ortalama Yakınsama Iraksama)
MACD iki hareketli ortalamanın arasındaki etkileşimi çözümleyerek yatırım varlığının momentumunu belirliyor. MACD ile fiyat sapmaları, yukarı ya da aşağı yönde ivmelenmeler, piyasa trendleri gibi ciddi verilere ulaşılabiliyor. MACD çizgileri ile yatırımcılar borsada hangi aksiyonları almaları gerektiğine dair isabetli kararlar verebiliyor.
RSI (Relative Strength Index / Göreceli Güç Endeksi)
RSI indikatörlerinin görevi, yine MACD gibi fiyat değişimlerinin hızı ve değişim büyüklüğü hakkında bilgi vermek. Ancak RSI bundan farklı olarak aşırı alım ya da satım eğilimlerine de odaklanıyor. Aşırı al veren hisseler varlıkların alım vadesinin dolduğu ve durağan bir fiyat düzenlemesine girileceğini anlatırken, aşırı satım sinyali de bunun tersi olarak varlıkların yükseliş trendine gireceğine işaret ediyor.
Bollinger Bantları
Bollinger bantları, borsadaki varlıkların fiyatlarının piyasa şartlarında doğru biçimde konumlanmasını kolaylaştıran bir çerçeve oluşturmaya yarıyor. Fiyatların yüksek ya da düşük olmasını anlamak için bir standart sapma yaratan ve bu noktadan hareketle fiyat analizi yapma imkanı sunan Bollinger bantları indikatöründe alt banda yaklaşan fiyatlar düşüş, üst banda yaklaşan fiyatlar yükseliş anlamına geliyor. Bantların yakınlığı fiyatların stabilliğini, uzaklığı ise değişkenliğini ifade ediyor.
ADX (Average Directional Index)
ADX, üstlendiği spesifik görevle diğer borsa indikatörlerinden ayrılıyor ve yatırımcılardan ayrı bir ilgi görüyor. ADX indikatörü ile yatırım aracı trendinin güç seviyesi ölçülebiliyor. ADX değerleri 0’dan başlayıp 100’e kadar yükseliyor. Yüksek ADX değeri güçlü trend parametresini ifade ediyor, düşük ADX değeri ise yatırım aracının düşüş trendinde olduğunu gösteriyor.
Borsa İndikatörleri Ne İşe Yarar?
Borsa indikatörleri, trendlerin belirlenmesinden fiyat analizine çok sayıda görev üstleniyor. Borsa indikatörleri ne işe yarar sorusuna genel bir çerçeve ile şu şekilde cevaplar vermek mümkün:
- Yatırımcılara trendlerin yönü ve gücü hakkında analiz yapma imkanı sunmak ve böylece piyasa trendlerine ayrıntılı biçimde hakim olmalarına yardımcı olmak
- Yatırımcıların fiyat hareketlenmelerini takip etmelerini ve öngörebilmelerini sağlamak
- Yatırımcıların alım-satım sinyallerini doğru okuyarak aksiyon kararlarını doğru zamanda almalarını mümkün kılmak
- Detaylı ve gerçeğe en yakın risk analizini oluşturabilmek
- Finans piyasalarının hakim olunması zor karmaşık yapılarını formüllerle analiz ederek güçlü bir piyasa görüşü oluşturmak
Piyasa trendlerini okuyabilen, fiyat analizine hakim ve alım-satım zamanlarında doğru aksiyonu alabilen bir borsa yatırımcısı olmak için en güncel bilgiler ve analizler Midas’ta seni bekliyor. Midas’a her an her yerde kolayca ulaşmak için Play Store ve App Store mağazalarından Midas uygulamasını sen de hemen indir!
Hisse senetleri riskli yatırım ürünleridir. Şirketlere ortaklık, hem kârlarına hemde zararlarına ortaklık anlamına gelir. Ana paranızdan kâr etme ihtimaliniz olduğu gibi, zarar etme ihtimalinizde bulunmaktadır.