Emtia fonları, yatırımcısına risk düzeyi düşük kazançlar vadetmesi bakımından ekonomide olumsuz senaryolara hazırlıklı olarak yatırım yapmanın en mantıklı yollarından biri. Petrolden tarım ürünlerine ve endüstriyel gereçlere her alanda değerini katlayan emtia fonları ile sen de yatırımlarını çeşitlendirebilirsin.
Emtia fonları, geleceği okumayı bilen ve global piyasa trendlerini takip ederek yatırım yapmayı seven yatırımcıların ilgisini çekiyor. Genellikle uzun vadede risksiz kazançlar sunan bu fonlar, dünyanın insanlığa sunduğu doğal kaynaklardan beslenmesi nedeniyle adeta “doğanın hazinesine yatırım yapmak” anlamını taşıyor. “Emtia fonları nedir, nereden alınır?” ve “Emtia fonları alırken nelere dikkat etmeli?” gibi sorularının yanıtları ve çok daha fazla yararlı bilgi, bu yazıda!
Emtia Fonu Ne Demek?
“Emtia fonu” değerli madenler, doğal ham maddeler, tarım veya hayvansal ürünleri içeren emtialardan oluşan fon sepetlerine deniyor. Emtia fonunda toplam fon değerinin minimum yüzde 80’inin emtialardan oluşması zorunluluğu bulunuyor. Bu fona yatırım yapan yatırımcılar, emtia değerlerinin piyasadaki kazancı oranında kâr elde ediyor. Emtia serbest fonuna sadece nitelikli yatırımcıların yatırım yapabiliyor olması ise bu fonun başlıca ayırt edici özelliğini oluşturuyor.
Emtia fonlarının global piyasalarda yaygın işlem gören altın, gümüş, petrol, kahve, soya fasulyesi, et ve süt ürünleri gibi çok geniş bir skalaya sahip olması, yatırımcılara yatırım sepetlerini güvende tutma olanağı sunuyor. Emtialar 1’den 7’ye risk dereceleriyle sınıflandırıldığı için yatırımcıların emtia fonlarını oluştururken bu risk derecelerine dikkat etmeleri gerekiyor. Bunun için de periyodik olarak yayınlanan fon bültenlerini yakından takip etmekte fayda bulunuyor.
Emtia Fon Çeşitleri Neler?
Emtia fonları, içerisindeki en yüksek yüzdeye sahip emtia çeşidine göre isimlendiriliyor. Tıpkı beş ana emtia grubu olması gibi emtia fonları da “kıymetli maden emtia fonu”, “enerji emtia fonu”, “tarım emtia fonu”, “hayvancılık emtia fonu” ve “gıda emtia fonu” olmak üzere beş ana başlıkta toplanıyor. Yine silisyum ve platin gibi madenlerin kullanıldığı endüstriyel fonlar da emtia fonlarının türleri arasında yer alıyor.
Bu gruplama yöntemi dışında emtia fonlarında “serbest emtia fonu”, ana emtia fonu modeli olarak en yaygın ve en çok talep gören emtia fonu çeşidini oluşturuyor. Serbest emtia fonuna yatırım yapabilmek için de aynı şekilde nitelikli yatırımcı olma şartı bulunuyor. Diğer emtia fon çeşitleri ise “emtia fon sepeti fonu” ve “emtia yabancı BYF fon sepeti fonu” olmak üzere ikiye ayrılıyor. Ancak bunlarda nitelikli yatırımcı olma şartı aranmıyor.
En Çok Kazandıran Emtia Fonları Hangileri?
2024 yılı için yatırım uzmanları şu emtia fonlarına dikkat çekiyor: Uranyum, bakır, ham petrol ve tahıl. Şu ana dek de emtia fonlarının performansı dikkat çekiyor. Gelişmiş ülkelerin 2050’ye kadar sıfır emisyon hedefi, temiz enerjiye ve dolayısıyla bakır emtiasına olan talebi de artırıyor. Değeri ve popülerliği hiç değişmeyen altın emtia fonu da yine en çok kazandıran ve ilgi gören emtialar arasında yer alıyor.
Genel olarak dünyanın gidişatı teknoloji ve yapay zeka odaklı olduğu için bu alanlarda kullanıma uygun silisyum, platin ve gümüş gibi endüstriyel emtia fonları da yüksek kazanç sunuyor. Emtianın niteliğinin dışında fon yatırım modeli olarak bakıldığında ise en çok kazancı emtia yabancı yatırım fonlarının getirdiğini söylemek mümkün.
Emtia Fonu Nasıl Alınır?
Midas yatırım hesabı açarak TEFAS üzerinden komisyon ödemeden ve hesap işletim ücreti ile saklama ücreti gibi masraflardan muaf olarak alım-satım işlemi yapmak mümkün. Ancak unutma, serbest fondan işlem yapabilmek için nitelikli yatırımcı olma şartı bulunuyor. Nitelikli yatırımcı ise banka hesabında net 1 milyon TL varlığa sahip olan yatırımcılara deniyor.
Emtia Fonu Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Emtia fon sepeti oluştururken riski dağıtmak ve kâr beklentisini artırmak için dikkat edilmesi gereken şu gibi bazı unsurlar bulunuyor:
- Yatırım hesabı açıp işleme başlamadan önce yatırım hedefi ve risk toleransına yönelik beklentilerin doğru belirlenmesi, yani sürdürülebilir bir yatırım stratejisi izlenmesi önem taşıyor.
- Emtia fonları, global piyasa trendlerinin dinamik yapısına bağlı olarak sıklıkla değer değişikliği yaşayabiliyor. Bu nedenle emtia fon yatırımı yaparken emtia piyasalarını sıkı takibe almak gerekiyor.
- Emtia fon yatırımı yapılacak aracı kuruluşların mutlaka SPK onaylı ve Takasbank güvencesi altında olmasına özen göstermek gerekiyor.
- Emtia fon sepetini yaparken yatırım beklentilerine göre bir sepet oluşturmak gerekiyor. Kısa zamanda likidite akışı isteniyorsa farklı, uzun vadeli ve riski düşük emtia fon sepeti yapılacaksa farklı emtialara yönelmek gerekiyor.
Emtia fonu ve diğer yatırım fonları hakkında bilgilerini artırmak için Midas’ın derinlikli analizler ve güncel bilgilerle hazırlanmış sayfalarında gezinmeye devam et! Piyasa trendleri hakkında en taze bilgilere her an ve her yerde ulaşabilmek için App Store ve Play Store üzerinden Midas uygulamasını indirebilirsin.
Hisse senetleri riskli yatırım ürünleridir. Şirketlere ortaklık, hem kârlarına hemde zararlarına ortaklık anlamına gelir. Ana paranızdan kâr etme ihtimaliniz olduğu gibi, zarar etme ihtimalinizde bulunmaktadır.