Geleneksel ticaret anlayışını kökten değiştiren e-ticaret sayesinde ticarette sınırlar ortadan kalkıyor. İhtiyaç duyulan tüm ürün ve hizmetler, eskisine nazaran çok daha hızlı ve kolay bir şekilde erişilebilir hale geliyor!
Teknoloji ve internet dünyasında yaşanan gelişmelerle birlikte 90’lı yılların ortalarında hayatımıza giren e-ticaret, geleneksel ticaret alışkanlarının değişimi ve dönüşümünde önemli rol oynuyor. Ticari faaliyetlerin zamandan ve mekandan bağımsız bir şekilde sürdürülmesi konusunda pek çok avantaja sahip olan e-ticaret, bugün hayatımızın vazgeçilmezi! Peki, kısaca e-ticaret olarak adlandırdığımız elektronik ticaret nedir? E-ticaretin tüketiciler ve şirketler açısından avantajları ve dezavantajları neler? Merak ettiğin tüm detaylar bu sayfada!
E-Ticaret Nedir?
E-ticaret, alışveriş işlemlerinin fiziki mağazalar yerine web siteleri ya da online pazaryerleri üzerinden gerçekleştiği bir faaliyet olarak tanımlanıyor. “E-ticaret nedir?” veya İngilizce tabiriyle “E-commerce nedir?” sorularının cevabını, en yalın haliyle ürün ve hizmetlerin internet üzerinden alınıp satılması olarak tanımlamak mümkün. Bu yeni nesil ticaret modeli, 7/24 erişim olanağı ve tek tıkla sınırsız ürün çeşitliliğine ulaşma gibi imkanlarıyla, geleneksel ticarete göre çok daha fazla avantaj barındırıyor.
E-Ticaret Özellikleri Nelerdir?
Küresel çapta ekonomik faaliyetlerin değişmesi ve gelişmesinde önemli bir faktör olan e-ticaretin özellikleri arasında;
- Mekandan bağımsız olma,
- Küresel çapta erişim imkanı sağlama,
- Alıcı ve satıcılarla etkileşimli ticaret fırsatı sunma,
- Dünyanın her yerinden güvenli alışveriş yapma olanağı tanıma
- Evrensel çapta geçerli bazı standartlara sahip olma ve
- Kişiselleştirilebilirlik gibi faktörler öne çıkıyor.
Geleneksel ticaret anlayışını kökten değiştiren e-ticaret sayesinde ticarette sınırlar ortadan kalkıyor ve ihtiyaç duyulan tüm ürün ve hizmetler, eskiye oranla çok daha hızlı ve kolay bir şekilde satın alınabiliyor. E-ticaretin bahsi geçen özellikleri esasında avantajları hakkında da açıkça bilgi veriyor. Yine de bunları daha detaylı bir şekilde ele almak, bakış açınızı genişletmek adına fayda sağlayabilir. O halde gelin, e-ticaretin olumlu yanlarına bir göz atalım:
E-Ticaretin Avantajları Nelerdir?
- E-ticaret sayesinde tüketiciler günün her anında sipariş verebiliyor ve diledikleri ürünleri birkaç tıkla kolayca satın alabiliyor.
- Akıllı cihazlarla birlikte mobil e-ticaret alışkanlıklarının artmaya başlamasıyla, sadece bilgisayar ya da e-ticaret sitesi üzerinden alışveriş yapmaya gerek kalmıyor.
- Fiziki mağazalara göre daha az maliyetli olan online mağazalardan avantajlı fiyatlara ürün satın almak mümkün oluyor. Kampanya ve indirimlerle birlikte hesaplı alışveriş deneyimi yaşanabiliyor.
- E-ticaret, firmalar için potansiyel müşterilere kolay ve hızlı ulaşmayı sağlayarak satış ve kârlılığın daha kolay artmasına olanak tanıyarak sürdürülebilir büyümeyi mümkün kılıyor.
- Küresel pazara açılma imkanı sunan e-ticaret sayesinde küçük bir firma ya da dükkan sahibi dahi, dünyanın herhangi bir ülkesine ürününü ya da hizmetini kolayca satabiliyor.
- E-ticaret hızlı ve güvenli bir şekilde ödeme yapmayı ve almayı sağlayarak olası riskleri en aza indiriyor. Teknoloji ile birlikte ödemelerin mobil cihazlar aracılığıyla da yapılabilir olması, e-ticaretin daha fazla gelişmesinde önemli rol oynuyor.
- Gelişmiş teslimat seçenekleri ile sipariş verilen ürünlerin gün içinde ya da online mağazanın teslimat politikasına göre birkaç saat içinde teslim edilmesi mümkün oluyor.
- Kullanıcılar ürün ya da hizmet satın almadan önce ihtiyaç duyacakları tüm bilgilere kolayca erişerek daha emin bir şekilde satın alma kararı verebiliyor.
- Ürün ya da hizmet hakkında diğer kullanıcıların yorumlarını incelemek ve merak edilenler hakkında online mağaza temsilcilerine soru sormak, e-ticaretin etkileşimli alışveriş deneyimi sunmasında etkili oluyor.
E-ticaretin Dezavantajları Nelerdir?
E-ticaret her ne kadar avantajlarıyla öne çıkan bir ticaret modeli olarak bilinse de bazı dezavantajları da bulunuyor. Örneğin;
- Müşterilerin ürün ya da hizmetleri deneme ve test etme fırsatı olmuyor. Bu durum, aldıkları ürün ya da hizmetten memnun olmayan tüketicilerin iade seçeneğine daha fazla yönelmesine neden oluyor.
- Tüketiciler online alışveriş yaptıkları e-ticaret firmaları hakkında yeterli ve şeffaf bilgilere sahip olamıyor. Bu durum da güvensizlik ve mağduriyet problemlerini beraberinde getiriyor.
- Her ne kadar güçlü bir etkileşim sunsa da tüketiciler müşteri ilişkilerine erişim ve destek alma konusunda sıkıntı yaşayabiliyor. Telefon, canlı destek veya e-posta ile yapılan iletişime geçme çabaları bazen karşılıksız kalabiliyor.
- E-ticaret sitelerinin kredi kartı, banka kartı, mobil ödeme gibi ödeme yöntemlerini kullanması tüketicilerin kafalarında veri güvenliğine dair bazı endişelere neden olabiliyor.
- Bazı e-ticaret sitelerinin şeffaf yapıda olmaması dolandırıcılık olaylarının yaşanmasını beraberinde getirebiliyor. Bu durum ise tüketicilerin sipariş sonrası mağdur olmalarına yol açabiliyor.
- Teslimat için belirtilen sürelere sadık kalınmaması, sipariş verilen ürünlerin hasarlı gelmesi, yanlış ürün gönderimi, ürün-ücret iadesi ve değişim konusunda karşılaşılan zorluklar da e-ticaretin dezavantajları arasında öne çıkan başlıklar oluyor.
Dünyanın En Büyük E-Ticaret Siteleri Hangileridir?
Amazon
En büyük e-ticaret siteleri sıralamasında, ilk sırada yıllardır Amazon yer alıyor. E-ticaret sektörünün öncüsü olan Amazon, farklı ülkelerdeki operasyonlarıyla online alışverişte milyonlarca tüketicinin ilk tercihi oluyor. Çok geniş bir ürün yelpazesine sahip olan Amazon, e-ticaret dışında da pek çok alanda hizmet veriyor.
Alibaba
Dünyanın en büyük e-ticaret siteleri arasında yer alan bir diğer platform da Alibaba oluyor. Çin merkezli e-ticaret devi Çin’in yanı sıra tüm dünyada milyonlarca kullanıcıya çok zengin bir ürün yelpazesiyle ulaşıyor. Şirket, Alibaba ve AliExpress ile hem B2B hem de B2C pazarlarda faaliyet gösteriyor.
JD.com
Alibaba gibi bir diğer Çin merkezli e-ticaret platformu olan JD.com hem Çin hem de diğer ülkelerden kullanıcıların sıkça kullandığı e-ticaret siteleri arasında bulunuyor. JD.com e-ticaret faaliyetlerinin yanı sıra lojistik, bulut bilişim, akıllı teknolojiler ve internet finansmanı gibi pek çok alanda çalışmalar yürütüyor. Teknoloji odaklı gelişmiş teslimat seçenekleriyle şirket, ürün teslimatlarını otonom ve drone yardımıyla gerçekleştirebiliyor.
Ebay
Yıllardır online alışveriş tüketicilerinin tercih ettiği platformlardan biri diğeri de dünya e-ticaret devleri arasında yer alan Ebay oluyor. Dünyanın en kapsamlı online açık artırma ve alışveriş platformlarından biri olan Ebay’in farklı ülkelerde de operasyonları bulunuyor. E-ticaret kavramının gelişiminde önemli pay sahibi olan Ebay, pazaryeri mantığıyla farklı satıcılara ticaret yapma imkanı sağlıyor.
Midas ile E-Ticaret Devlerinin Hisse Senetlerine Yatırım Yapmak Çok Kolay!
Hızla büyüme eğiliminde olan ve global borsalarda işlem gören e-ticaret siteleri, doğal olarak yatırımcıların da ilgisini çekiyor. Sen de dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinin hisse senetlerine kolayca yatırım yapmak istemez miydin? Bunun için yapman gereken oldukça basit!
Önce Google Play Store ya da App Store’da yer alan Midas uygulamasını indirin. Ardından birkaç adımda üyelik işlemini tamamlayın. Sonrasında Amazon, Alibaba ve Ebay gibi dünyanın en popüler e-ticaret şirketlerinin hisse senetlerine Midas yatırım hesabı ile kolay ve güvenilir bir şekilde dilediğin miktarda yatırım yapabilirsin. İşte Midas ile dünyanın en büyük şirketlerinin hisse senetlerine yatırım yapmak bu kadar kolay!