Blog

Dünyanın En Değerli Şirketleri 2023

Ocak 27, 2023
Dünyanın En Değerli Şirketleri 2023
Dünyanın En Değerli Şirketleri 2023

Son yıllarda dünyanın en değerli şirketleri olarak konumlanan dev markalar, global ekonomideki yerlerini 2023’te de tüm gücüyle korumaya devam ediyor! 

Dünyanın en büyük şirketlerinin büyüme oranları ve piyasa değerleri her yıl merakla bekleniyor. Dünyanın en değerli şirketleri ile ilgili her yıl farklı araştırma kuruluşları tarafından pek çok araştırma yapılsa da ortak nokta, listenin en üst sıralarında teknoloji şirketlerinin yer alması oluyor. Peki, dünyanın en büyük şirketleri arasında hangi popüler şirketler başı çekiyor dersin? Soruyu aynı bağlamda değiştirecek olursak, piyasa değeri en yüksek şirketler sence hangileri? Aklındaki tüm soruların yanıtlarını ve daha fazlasını senin için hazırladığımız bu kaynakta bulabilirsin!

2023 İtibarıyla Dünyanın En Değerli Şirketleri Hangileri?

Dünyanın En Değerli Şirketleri 2023

Apple

En değerli şirketler listesinde uzun zamandır ilk sırada yer alan Apple’ın piyasa değeri 3 trilyon doları geçse de, son rakamlara göre 2 trilyon doların altında görünüyor. Buna rağmen Apple dünyanın hala en değerli şirketi ünvanını elinde bulunduruyor. iPhone’u piyasaya çıkardıktan sonra hızlı bir büyüme trendi yakalayan Apple, bunu diğer ürün ve hizmetleriyle de sürdürmeyi başararak son yıllarda piyasaların en popüler şirketi olarak adını en üst sıraya yazdırıyor.

Teknoloji tutkunlarının vazgeçilmez markası olan Apple, tüketici elektroniği kategorisinde dünya çapında popüler ürünleri olan iPhone, iPad, MacBook, Apple Watch ve AirPods ile milyonlarca kullanıcı tarafından tercih ediliyor. Şirket App Store, Apple TV, iCloud, Apple Arcade ve Apple Music gibi ürün ve hizmetleriyle de geniş bir kullanıcı kitlesi tarafından tercih ediliyor.

Microsoft

Yıllarca dünyanın en zengin şirketler sıralamasında liste başı olan Microsoft, son yıllarda bu ünvanı Apple’a kaptırsa da ikinci sıradaki yerini tüm iddiasıyla koruyor. Microsoft işletim sistemi, ofis programları, bulut teknolojileri ve tüketici elektroniği ürünleri ile şirket, dünya çapında milyonlarca bireysel kullanıcının vazgeçemediği markalar arasında yer alıyor. 

Microsoft, bunların yanı sıra son yıllarda Skype, GitHub, Linkedin, Mojang, aQuentive ve ZeniMax Media gibi şirketleri de milyarlarca dolar satın alma maliyetiyle bünyesine katarak en değerli teknoloji şirketlerinden biri olma iddiasını sürdürüyor. 2 trilyon dolar civarı piyasa büyüklüğüne ulaşan Microsoft, en zengin şirketler arasında konumunu güçlendirmek için yapay zeka, makine öğrenimi ve bulut teknolojiler alanlarında da yatırımlarını ve çalışmalarını sürdürüyor.

Alphabet

Google’ı ve Google’a ait diğer şirketleri tek çatı altında toplamak amacıyla kurulan Alphabet Google, YouTube, Gmail, Google PlayStore, Google Haritalar ve Google Drive gibi pek çok platformla milyonlarca kullanıcıya hizmet veriyor. Ürün ve hizmet çeşitliliğini artırmaya odaklanan Google yeni nesil teknolojiler konusundaki Ar-Ge çalışmalarını ve yatırımlarını da büyük bir ivmeyle sürdürüyor. 

Piyasa değeri 2 trilyon dolar civarı olan Google, yapılan değerlendirmelerde uzun yıllardır dünyanın en iyi şirketleri arasında yer alıyor. Şirket aynı zamanda yapay zeka, füzyon enerjisi ve blockchain gibi yenilikçi teknolojilerle de yakından ilgileniyor ve bu alana yönelik büyük yatırımlarda bulunuyor.

Amazon

Dünyanın en büyük e-ticaret platformlarından biri olan Amazon, 1 trilyon dolar civarı piyasa değeriyle en büyük şirketler arasında kendine yer buluyor. Yenilikçi teslimat modelleri, dev teslimat depoları ve binlerce çalışanıyla Amazon, müşterilerine hızlı ve güvenilir online alışveriş deneyimi yaşatıyor. 

Amazon e-ticaret hizmetlerinin yanı sıra pek çok farklı hizmeti sunan dev bir teknoloji şirketi olarak da öne çıkıyor. Amazon Web Service, IMDB, Twitch, Goodreads, Audible, Alexa ve Whole Foods gibi yan kuruluşlarıyla milyonlarca tüketiciye ulaşan dev kuruluş, e-ticaretin küresel çapta gelişmesinde en büyük role sahip şirketlerden biri olarak biliniyor.

external link icon
genetik-muhendisligi-maaslari-maaslari

“AL” Sinyali: 90%’dan Fazla Yükselmesi Beklenen Hisse!

Meta (Facebook)

Dünyanın en büyük şirketleri arasında son yıllarda kendisine aralıksız olarak yer bulan Facebook’un piyasa değeri bir dönem 1 trilyon doları aşsa da, son değerlendirmelere göre 350-400 milyar dolar civarında bulunuyor. 

Meta adıyla tüm yan kuruluşlarını tek bir çatı altında toplayan şirket Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger, Oculus VR, Giphy, Novi Financial ve Hot Studio gibi markalarıyla milyonlarca kişiye hizmet veriyor. Sosyal medyanın dünyada öncüsü kabul edilen şirket Facebook, Instagram ve WhatsApp ile her akıllı telefonda yer alıyor. Bu doğrultuda ise mobil iletişim ve sosyal medya kullanımında liderliği elinde bulunduruyor.

Ayrıca bakınız; Meta (Facebook) Yan Kuruluşları Nelerdir?

Tesla

Elektrikli araç dendiğinde son yıllarda ilk akla gelen markaların başında gelen Tesla, piyasa değerini hızla artırarak dünyanın en büyük şirketleri arasında yer almayı başarıyor. Dünyanın en zengin iş insanı Elon Musk’un sahip olduğu Tesla akıllı otomobiller, otonom teknolojiler, lityum batarya üretimi gibi pek çok yenilikçi teknoloji üzerinde çalışmalar yürütüyor. Piyasa değeri 1 trilyon doları aşan şirketler arasında yer alan Tesla’nın güncel piyasa değerinde dalgalanmalar olsa da dev firma, dünyanın en değerli şirketleri arasında 2023’te de ilk 10’da yer alıyor.

Tencent

Dünyanın en büyük oyun şirketleri arasında listenin tepesinde yer alan Tencent, 500 milyar dolar civarı piyasa değeriyle en değerli şirketler sıralamasında da kendine yer bulmayı başarıyor. Tencent, Çin’de yoğun bir şekilde kullanılan ve sosyal medya, online ödeme, müzik, video ve yemek teslimatı gibi pek çok işlevi bir çatı altında birleştiren WeChat’in de sahibi olarak biliniyor. 

Dünya çapında milyonlarca oyun tutkununun gözde oyunlarının geliştiricisi olan şirket League of Legends (LoL), PUBG Mobile, Fortnite, ArcheAge ve Ring of Elysium gibi yapımlarıyla oyun sektörüne yön veriyor. Oyun sektörünün başarılı girişimlerini bünyesine katarak büyümeyi sürdüren Tencent’ın, LoL’ün geliştiricisi Riot Games’i 500 milyon dolara yakın bir bedelle satın alarak bu alandaki konumunu daha da güçlendirdiği biliniyor.

Disney

Dünyanın en büyük medya üreticilerinden biri olan Disney, bünyesindeki birçok popüler şirket ile birlikte eğlence sektörüne yön veriyor. Piyasa değeri 200 milyar dolar civarı olan Disney Marvel, ESPN, ABC, Disney+, Pixar Animation Studios, 21st Century Fox ve Disneyland gibi yan kuruluşlarıyla birçok popüler içeriği milyonlarca kullanıcıyla buluşturuyor. Alanında önde gelen şirketleri satın alma yoluyla son yıllarda daha da büyüyen Disney, dünyanın en büyük şirketleri arasında teknoloji devleriyle birlikte oldukça iddialı bir konumda yer alıyor.

Ayrıca bakınız; Disney Yan Kuruluşları

Samsung

Teknoloji alanında Apple’ın en büyük rakibi olarak kabul edilen Samsung, son yıllarda yenilikçi ürünleriyle milyonlarca kullanıcının en çok tercih ettiği markalardan biri oluyor. Her tüketici kitlesine hitap edecek akıllı telefon modelleri ve tüketici elektroniği ürünleriyle pazar payını ve piyasa değerini hızla artıran Samsung, 100 milyar dolar civarı büyüklüğüyle dünyanın en zengin şirketleri listelerinde kendine ilk sıralarda yer buluyor.

Dünyanın En Büyük Şirketlerinin Hisse Senetleri Nereden Alınır?

Hisse Senedi Nasıl Alınır

Dünyanın en büyük şirketleri hızlı büyümenin yanında yatırımcılarına da kazandırıyor. Amerikan borsalarında faaliyet gösteren bu şirketlerin hisse senetlerine Midas yatırım hesabı ile kolay ve güvenilir bir şekilde sen de yatırım yapabilirsin. Google Play Store ve App Store’da yer alan Midas uygulamasını indirdikten sonra üyelik işlemlerini birkaç adımda kolay bir şekilde tamamlayabilir, pek çok büyük şirketin hisse senetlerine yatırım yaparak birikimlerini değerlendirebilirsin!

Ayrıca bakınız; Yerli ve Yabancı Hisse Senedi Nasıl Alınır? Nereden Alınır?

Dünyanın En Değerli Şirketleri 2023

Hisse senetleri riskli yatırım ürünleridir. Şirketlere ortaklık, hem kârlarına hemde zararlarına ortaklık anlamına gelir. Ana paranızdan kâr etme ihtimaliniz olduğu gibi, zarar etme ihtimalinizde bulunmaktadır.

Benzer İçerikler