Blog

Değer Yatırımcılığı Nedir? Nasıl İşler?

Mayıs 8, 2024
Değer Yatırımcılığı Nedir? Nasıl İşler?
Değer Yatırımcılığı Nedir? Nasıl İşler?

Yatırım yapmak uzun, sabır isteyen ve çok fazla analiz gerektiren detaylı bir yolculuk. Bu gerçek, değer yatırımcılığı söz konusu olduğunda daha da  mühim bir noktaya ulaşarak temel kural haline geliyor. Değer yatırımcılığı hakkında bilgi edinmek ve finans stratejilerini geliştirmek istiyorsan aradığın rehber işte karşında! 

Uzun vadeli yatırımlar yapmak, yeterli sermaye ve sabırla birlikte güçlü analiz yeteneği ve piyasa bilgisi gerektiriyor. Taşlarını düşünerek ve zekice oynayan yatırımcılar, düşük fiyatlarla aldıkları hisselerden büyük kazançlar elde edebiliyor. Piyasa değerinin altında bir sermaye ile uzun vadede büyük kazançlar elde etmenin yolu ise değer yatırımcılığından geçiyor.

Değer Yatırımcılığı Nedir?

Değer yatırımcılığı ya da diğer adıyla değer yatırımı, şirketlerin hisse senetlerinin gerçek değerlerinden daha düşük bir orana ulaştığında yapılan alım stratejisine deniyor. Değer yatırımcılığı uzun vadeli yatırım olarak tasarlanıyor. Yani piyasada güncel olarak düşük değerde seyreden ama ileride değerlenecek olan hisse senetlerini bulup onlara yatırım yapmayı hedefliyor. 

Değer yatırımcılığını anlamak ve uygulayabilmek için önce değer analizi nedir sorusuna cevap vermek gerekiyor. Değer analizi, kısaca seçenekler arasından en düşük maliyetle en iyi değer üretecek seçimi yapabilmek için yapılan analiz anlamına geliyor. Değer yatırımcılığı da bundan hareketle değer analizi, risk yönetimi ve piyasa öngörüsü gibi kazanım ve yeteneklere sahip olmayı gerektiriyor. 

Değer Yatırımcılığı Ne İşe Yarar?

Değer yatırımcılığı, düşük yatırım maliyetiyle yüksek kazanç potansiyeli oluşturmaya hizmet ediyor. Başka bir deyişle güncel fiyatları gerçek potansiyelinin altında kalmış hisse senetlerini tespit etmeyi sağlıyor. Değer yatırımcıları piyasayı doğru analiz edebildikleri takdirde düşük riskle uzun vadeli yatırım imkanına kavuşuyor.

Aslında güçlü bir yapıya sahip olan ama yatırımcı hatasıyla potansiyelinin altına düşen hisseleri toplayan değer yatırımcısı, böylelikle büyük kârlar elde ediyor. Bunun için değer yatırımı analizi yapılıyor, mevcut hisse senedi değeriyle içsel değer karşılaştırılıyor. Karşılaştırma değeri yeterince yüksek çıkarsa değer yatırımcılığı için uygun bir zemin ortaya çıkmış oluyor.

Değer Yatırımcılığı Nasıl İşler?

Değer yatırımcılığı çeşitli sebeplerle piyasadaki gerçek değerinin altına düşen hisse senetlerini bulup satın almak ve gerçek değerine yükseldiğinde satmak yoluyla işliyor. Bunun için gerçek değer nedir sorusunu yanıtlayarak işe başlayan değer yatırımcıları, potansiyeli yükselecek ama güncel olarak kapasitesinin altında performans gösteren şirketleri tespit ediyor. Değer yatırımcılığının doğru işlemesi de bu durumda aşağıdaki gibi birkaç finansal parametreye bağlı oluyor: 

  • Değer yatırımcılığının sabır ve bütçe gerektiren uzun vadeli bir yatırım olduğunu bilmek gerekiyor.  
  • Her değer kaybı yaşayan hisse, düşük fiyata satışa sunulmuyor. Sağlam temelli kimi şirketler değer kaybı yaşasa da talep görüyor ve bu da aşırı fiyatlanma yaratıyor. Değer yatırımcılığının doğru işlemesi için hem değer kaybetmiş hem de potansiyeli olan, uzun vadede değer kazanacak şirketleri tespit etmek gerekiyor.
  • Bazı düşük fiyatlı hisse senetleri yüksek potansiyelli gibi gözükse de yanıltıcı olabiliyor. Bu tuzaklara düşmemek için sadece şirketin gücünü ve potansiyelini değil, sektörünün seyrini ve genel piyasa koşullarını da iyi analiz etmek gerekiyor.  

Değer Yatırımlarında Önemli Metrikler Nelerdir?

Değer yatırımlarının doğru işlemesi için pek çok metrik bulunuyor. Değer yatırımları için strateji oluştururken dikkat edilmesi gereken metriklerin başlıcaları şunlardan oluşuyor:

  • Piyasa Değeri/Defter Değeri (PD/DD) Oranı: Bir şirketin gerçek değerini bulmak için kullanılan yöntemlerden biri olan PD/DD oranında şirketin özkaynaklarını içeren piyasa değeri, defter değerine bölünüyor. PD/DD oranının 1’den düşük çıkması, o hisse senedine değer yatırımı yapılabileceğini gösteriyor. 
  • Firma Değeri / Faaliyet Kârı Oranı: Bir şirketin özkaynakları ve borçları da dahil olmak üzere toplam değerinin faaliyet kârına bölünmesiyle elde edilen bu oran, şirketin faaliyet alanlarından elde ettiği kârı hesaplamaya yardımcı oluyor.
  • Fiyat/Kazanç (F/K) Oranı: Şirketin piyasa değerinin uygun ya da pahalı olduğunu anlamak için kullanılan bu oranda hisse senedi fiyatı, şirketin hisse başına kazancına bölünüyor. Hisse seçiminde düşük F/K oranı talep görüyor. Yani 10’un altındaki F/K oranları alınabilir olarak görülüyor. 

Değer Yatırımcılığının Avantajları Nelerdir?

Değer yatırımcılığı uzun vadede disiplinli yaklaşım ve detaylı değer analiziyle hareket edildiğinde yatırımcıya şu gibi pek çok avantaj sunuyor: 

  • Doğru analizlerle yatırım yapıldığı takdirde uzun vadede çok yüksek kâr marjı elde edilebiliyor. 
  • Değer yatırımcısı güvenlik marjı denilen bir koruma kalkanına sahip olarak hareket ediyor. Yatırımcının hisse senedini ciddi manada piyasa değerinin altında seyrettiği anlarda satın almasına dayanan bir yatırım ilkesi olan güvenlik marjı ile değer yatırımcısı zarara uğramaktan korunuyor. 
  • Az sermaye ile önemli kâr potansiyeli yaratan değer yatırımcılığında risk genelde diğer yatırım türlerine kıyasla minimize edilmiş oluyor. Riski düşük olan bu yatırım, yüksek sermaye kazanımı vadetmesiyle de avantaj sunuyor.

Değer Yatırımcılığının Dezavantajları Nelerdir?

Değer yatırımcılığı her ne kadar risk yönetiminin daha kolay olduğu bir alan olsa da birtakım dezavantajları da içerisinde barındırıyor. Bu dezavantajlardan en önemlileri ise şu şekilde belirtilebilir:

  • Değer yatırımcılığının uzun zamana yayılan süresi, kısa vadede kazanç elde etmek isteyen yatırımcılara uygun bir strateji sunmuyor. 
  • İleride ciddi değer kazanacak ancak şu an düşük değerlere sahip olan hisse senetlerini bulmak ve analiz etmek için çok fazla zaman ve emek harcanıyor olması, değer yatırımcılığıyla ilgilenenlere güçlük yaratabiliyor. 
  • Uzun vadede gelir elde edilebiliyor olması, yatırımcının varlığının bir kısmını belirsiz bir süre kâr getirmeyecek bir yatırıma bağlaması anlamına geliyor. Bu da sermayesi kısıtlı olan yatırımcıların piyasadaki manevra alanını kısıtlıyor. 

Değer Yatırımcılığının Tarihçesi Nedir?

Değer yatırımcılığının tarihçesi 1900’lü yılların başlarına dayanıyor. 1920 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Columbia Business School’da finans asistanlığı yapan Benjamin Graham ve finans profesörü David Dodd tarafından geliştirilen bu finans stratejisi, o yıllardan bugüne dünyaca ünlü yatırımcıların ilgisini çekiyor. Değer yatırımcılığının temelinde hala Graham ve Dodd’un güvenlik analizi ilkeleri üzerine çalışmaları yer alıyor. 

Kaynaklara göre, bir hisse senedinin gerçek değerinin araştırma yoluyla belirlenebileceğine inanan Graham, gerçek değerlerinin çok altında fiyatlandırılan menkul kıymetleri tespit edip satın almaya yönelik bir metodoloji olan değer yatırımını geliştirmek için Dodd ile çalışmaya başlıyor. Değer yatırımcılığı adını alan yatırım yöntemi de işte bu çalışmaların sonunda doğuyor. 

Dünyanın En Ünlü Değer Yatırımcıları Kimlerdir?

Dünyanın en ünlü değer yatırımcıları denince akıllara ilk olarak Warren Buffett geliyor. Berkshire Hathaway yatırım şirketinin CEO’su olan Buffet, aynı zamanda dünyanın en zengin 10 insanı arasında yer alıyor. Yatırım efsanesi olarak bilinen Charlie Munger ve yatırım alanındaki üstün başarılarının yanında bu konuda kitaplar da yazan Seth Klarman da dünyanın en ünlü değer yatırımcıları arasında. Bu isimler dışında Mohnish Pabrai, Peter Lynch, Howard Marks gibi kişiler de dünyanın en ünlü değer yatırımcıları olarak gösteriliyor. 

Değer Yatırımcılığı ile Büyüme Yatırımcılığının Farkı Nedir?

Büyüme yatırımcılığı, pek çok açıdan değer yatırımcılığı ile farklılık gösteriyor. Değer yatırımcılığı ile büyüme yatırımcılığı arasındaki farklar şöyle sıralanıyor:

  • Büyüme yatırımcılığı, geliri ortalamanın üzerinde olan şirketlere yatırım yapıyor. Değer yatırımcılığı ise yatırım için piyasa değerinin altında kalan şirketleri seçiyor. 
  • Büyüme yatırımcılığı hızlı büyüyen şirketleri odağına alırken, değer yatırımcılığı uzun vadede büyüme gösterecek şirketleri markajına alıyor. 
  • Büyüme yatırımcılığı yüksek fiyattan işlem gören değerli hisse senetlerine yatırımla ilgileniyor. Değer yatırımcılığı ise hisse senedi değeri düşük seviyelerde olan şirketlere yatırım yapıyor.
  • Büyüme yatırımcılığı yüksek risk barındırırken değer yatırımcılığı daha düşük bir risk seviyesine sahip oluyor. 

Değer yatırımcılığı hakkında en detaylı bilgilere Midas üzerinden ulaşabildiğin gibi, finans ve yatırım sektörlerine dair aradığın ipuçları için de Midas’ı tercih edebilirsin. Midas yatırım hesabı açmak ve finans dünyasına dair birbirinden değerli bilgilere kolayca ulaşmak için App Store veya Play Store üzerinden uygulamayı hemen sen de indir!

Değer Yatırımcılığı Nedir? Nasıl İşler?

Hisse senetleri riskli yatırım ürünleridir. Şirketlere ortaklık, hem kârlarına hemde zararlarına ortaklık anlamına gelir. Ana paranızdan kâr etme ihtimaliniz olduğu gibi, zarar etme ihtimalinizde bulunmaktadır.

Benzer İçerikler