Dünyayı robotlar ele geçirecek! Özellikle bilim kurgu filmlerinde sık karşılaştığımız bu kehanetin doğruluğu hakkında bir şey söyleyemeyiz tabii ki. Ama artık zekanın da sadece canlılara ait olmadığı bir çağdayız. Yapay zeka teknolojileri günden güne gelişiyor ve dönüşüyor. Bu noktada ChatGPT ismini duymamış olmana imkan yok diye düşünüyoruz. Peki, ChatGPT’yi biraz yakından tanımaya ne dersin?
Hayatta yaptığımız birçok işte zekamızdan faydalanıyoruz. Doğada birçok hayvanın yaşamak ve ihtiyacına kavuşmak için zekasını kullanarak çeşitli yöntemler geliştirdiğini görüyoruz. Peki, bu zekayı aynı bir laboratuvarda üretilmiş çip gibi bir makineye aktarabilir miyiz? İşte yapay zeka teknolojileri kabaca bunu hedefliyor. Bunun örneklerini duymaya başladığımız bugünlerde ChatGPT ismi sıkça dile getiriliyor. Peki ya sen, ChatGPT’nin nasıl kullanıldığına ya da aslında ne olduğuna hakim misin? Merak etme, bu içeriği bitirdiğinde hakim olacaksın!
ChatGPT Nedir?
ChatGPT, konuşma üzerine üretilmiş bir yapay zeka programı. Herhangi bir internet bağlantısı bulunmayan program, GPT denilen bir dil modelini kullanıyor. GPT dil modeli sürekli güncellenerek, makine öğrenmesi ve derin öğrenme yöntemleriyle insanların kaleminden çıkmış gibi metinler oluşturmak için işleniyor. Bunun sonucu olarak da ChatGPT ile tıpkı bir insanla diyalog kuruyormuş gibi yazılı olarak iletişime geçilebiliyor.
ChatGPT Ne Zaman Çıktı?
ChatGPT, 30 Kasım 2022 tarihinde genel kullanımına açıldı. Ancak tabii ki ChatGPT’nin kullandığı dil olan GPT, çok daha öncelerden beri geliştirilmeye başlanmıştı. Hatta 2020 yılında GPT dilinin 3’üncü versiyonu olan GPT-3 yayınlanmıştı bile. GPT-3, talep edilene uygun olarak mantıklı ama kısa pasajlar üretebiliyordu. Ancak ChatGPT’nin temelini oluşturması 2 yıl daha aldı. Daha sonra GPT-3 modeli geliştirilştirelerek önce GPT-3.5’a sonra GPT-4’e evrildi. Şu anda ChatGPT, GPT-4 modelini kullanmakta.
ChatGPT Ne İşe Yarar?
İşte geldik ChatGPT kullanımının ne işe yaradığına. Bu konu ChatGPT hakkında belki de en çok tartışılan konu. Çünkü tamamen kullanıcı tarafından yönlendirilen bu yapay zeka dil modeli, insanlar tarafından farklı amaçlarla kullanılabilir. Ama ChatGPT’yi, ortaya çıkış amacına uygun olarak insansı diyalog kurabilmek için de kullanabilmek mümkün. Örneğin; tanıtım metinleri yazabilmek, farklı dillerdeki akademik makaleleri kendi dilinde özetleyebilmek, CV hazırlayabilmek ve aranan sorulara anlaşılır cevaplar bulabilmek gibi olumlu amaçlara yönelik olarak ChatGPT kullanılabilir.
ChatGPT kullanımının bir de etik boyutu var. Çünkü kimi bireyler ChatGPT’nin geniş bilgi kütüphanesini kullanarak yazılı olarak kendini çok daha iyi ifade edebiliyor ve tabiri caizse kağıt üzerinde kendini olmadığı biri olarak gösterebiliyor. Özellikle okullarda ya da üniversitelerde öğrenciler cevaplarını bulamadıkları sorular, ödevler ve hatta tezler için bile ChatGPT’yi kullanabiliyor. Yapay zeka ile yazılan bir metni insanların yazdıklarından ayıracak herhangi bir sistem de bulunmadığından, öğrenciler bu şekilde derslerden geçebiliyor veya yüksek notlar alabiliyor.
ChatGPT Nasıl Kullanılır?
ChatGPT’yi kullanabilmen için öncelikle bir hesap oluşturman gerekiyor. Daha sonra hesabını oluştururken girdiğin e-posta adresini doğrulaman gerekiyor. Bunun için e-posta adresine gönderilen doğrulama maili üzerinden giriş yapmalısın. İşte ChatGPT dünyasına giriş yapmak bu kadar kolay. Bu noktada aklında “ChatGPT güvenilir mi?” minvalinde sorular oluşabilir.
ChatGPT, yapay zeka ile yaptığın konuşmaları koruyor ve üçüncü kişilerle paylaşmıyor. Yine de ayrıntılı bilgi için bu dil modelinin sahibi olan OpenAI şirketinin gizlilik kurallarını okuyabilirsin. ChatGPT şu ana kadar 95’in üzerinde dili bütün yönleriyle biliyor. Ayrıca Java ya da Python gibi 12’nin üzerinde yazılım diline hakim olan ChatGPT ile kod yazabilmek bile mümkün!
ChatGPT Hangi Firmanın?
ChatGPT, OpenAI adlı bir firmanın yapay zeka kullanan ürünlerinden biri. OpenAI firmasının aynı zamanda Dall-E isimli bir yapay zeka destekli imaj üretme programı da bulunuyor. 2015 yılında ABD San Francisco’da kurulan firmanın kurucuları arasında, devasa yatırımlarıyla tanınan Elon Musk da bulunuyor. 2018 yılında Elon Musk şirketten ayrılsa da şirket hızla büyümeye devam etti ve GPT dili ilk defa 2018 yılında bir OpenAI raporunda tanıtıldı.
GPT dili geliştirilmeye devam ederken 2021 yılında yapay zeka destekli imaj programı Dall-E tanıtıldı. Dall-E ile yapay zekayı gündeme taşıyan OpenAI, bir anda 150 milyondan fazla kullanıcıya erişti. 2022 yılında ise ChatGPT’yi tanıtarak yapay zeka konusunda yeni bir devrime imza attı.
ChatGPT Borsada Var mı?
Ürünlerinin arasında ChatGPT de bulunan OpenAI şirketi, henüz özel bir şirket statüsünde olduğu için halka arz edilmedi. Yani hayır, ChatGPT’ye borsa üzerinden doğrudan bir yatırımda bulunamazsın. Ancak yatırımlarını OpenAI’a yönlendirerek onların kazançlarından kar edebilmen için doğrudan ChatGPT hisse senedi alman gerekmiyor. Çünkü OpenAI ile uzun dönemli iş ortaklığı yapan büyük çaplı firmalar var.
Microsoft, OpenAI’a yatırım yapmanın en kestirme yollarından biri. Çünkü OpenAI ile Microsoft arasında henüz 2023 yılının ocak ayında 10 milyar dolarlık bir iş ortaklığı imzalandı. Microsoft, OpenAI’a yatırım yapmak için öne çıksa da başka bir alternatif daha bulunuyor. Mesela Nasdaq borsasından indeksli yatırım fonu alarak da OpenAI kazançlarına ortak olabilirsin.
Yapay zeka teknolojilerinin gelişimini gördükçe senin de içinden yatırım yapma isteği doğuyor olmalı. O zaman kendini tutma! Çünkü Midas parmaklarının ucunda! Hemen App Store ya da Play Store üzerinden Midas uygulamasını indirerek anında bir Midas yatırım hesabı açabilirsin. Daha sonra Nasdaq borsasından Microsoft hisselerini satın alarak geleceğin dünyasına şimdiden adım atabilirsin!
Hisse senetleri riskli yatırım ürünleridir. Şirketlere ortaklık, hem kârlarına hemde zararlarına ortaklık anlamına gelir. Ana paranızdan kâr etme ihtimaliniz olduğu gibi, zarar etme ihtimalinizde bulunmaktadır.