Birikimlerini yatırıma dönüştürmek istiyor, ancak sürekli değişiklik gösteren piyasada yapacağın hamlelerin zararla sonuçlanmasından mı çekiniyorsun? Yatırım dünyasına bir türlü giriş yapamamanın nedeni şimdi belli oldu. O halde seni daha fazla vakit kaybetmeden CFD ile tanıştıralım! Yatırım süreci boyunca fiyat değişiklerine karşı tüm riskleri ortadan kaldıran CFD nedir hemen şimdi keşfet!
Yatırım yapacağın kanalı seçtin ve birikimlerini değerlenmesi umuduyla bir yatırım aracına bağladın. Peki, şimdi de fiyat beklentinin karşılanıp karşılanmayacağından endişe mi duyuyorsun? Farklı dinamiklerden kolay bir şekilde etkilenen piyasada bundan endişe etmen gayet doğal. Ancak yatırım sürecini çok daha risksiz hale getirmen ve yatırımından hedeflediğin sonucu alman da mümkün. Nasıl diye sorduğunu duyar gibiyiz. Tabii ki Contracts for Difference (CFD) ürünleriyle!
Adeta yatırımları sigortalayan bir sözleşme olan CFD, birikimlerini değerlendirmenin risksiz bir yolunu sunuyor. Öyleyse, CFD ürünlerini yakından tanımaya ve kullanmaya sen de hemen başla! CFD ile ilgili bilmen gereken pek çok detay yazımızın devamında, okumaya devam…
CFD Nedir?
CFD (Contracts for Difference), Türkçe karşılığıyla “fark kontratları’’ anlamına gelen bir finansal ürün grubu. Hisse senedi, tahviller, endeks veya emtia gibi fiziki olmayan varlıklara yatırım yapabilmeyi ve sadece fiyat beklentilerinin alınıp satılmasını sağlayan türev araçlar CFD olarak adlandırılıyor.
CFD kontratları vadesi olan finansal ürünler olarak karşımıza çıkıyor. Yatırımcı ile sözleşme sağlayıcısı arasında yapılacak kontratta vade başlangıç tarihi, başlangıç fiyatı, vade bitim tarihi ve vade bitim fiyatı önceden belirlenmiş oluyor. İmzalanan anlaşma ile fark kontratları, sözleşmenin açılış ve kapanış fiyatları arasındaki farkın kâr veya zarar olarak ödenmesine yönelik süreci kapsıyor.
CFD Nasıl Kullanılır, İşleyişi Nasıldır?
CFD kontratlarıyla fiziki bir enstrümana sahip olmadan yalnızca hisse senetleri veya emtialar gibi varlıklar üzerinden yatırım yapabilirsin. Üstelik gerçekleştirdiğin yatırımlarda zarar riskinden hiç etkilenmeden! Fark kontratları, yapılan anlaşma çerçevesinde yatırımda gerçekleşen fiyat değişimlerine karşı bir sigorta görevi görüyor. Böylece yapılan bu kontrant sayesinde vade sonunda beklenen kâr oranına ulaşman mümkün oluyor.
Örneğin; 500 TL yatırımından 10 TL kâr yapmayı planlıyorsan, ancak vade sonunda satın aldığın yatırım aracı değer kaybettiyse CFD devreye giriyor. CFD ürünlerinin kapsamı sayesinde beklenen kâr oranı anlaşma yapılan finans kuruluşu tarafından karşılanıyor. Bunun yanı sıra eğer yatırım vade sonunda 10 TL yerine 30 TL artışa geçtiyse finans kurumuna 20 TL ödemek durumunda kalınıyor. Yani özetle, CFD ürünleri sayesinde fiyatlar yükselirken de düşerken de kazanılıyor. Hatta buna kaybederken kazanmak bile diyebiliriz! Ne dersin, aslında sistem son derece mantıklı ve kolay; değil mi?
CFD’nin Avantajları Nelerdir?
- Yatırım aracı ne olursa olsun piyasanın hem yükselişinden hem de düşüşünden kazanç elde edilmesine olanak tanıyor.
- Gerçek zamanlı vadeli endeksler de dahil olmak üzere tüm endekslere, değerli metallere ve emtialara tek bir platform üzerinden kolaylıkla ulaşabilmeyi sağlıyor.
- CFD’lerde 1,10’a varan oranlarda kaldıraç kullanılabiliyor. Fark sözleşmelerinde alım-satım yaparken belli bir teminat yatırarak işlem yapmak mümkün oluyor.
- CFD sayesinde yatırım aracı, düşük bir teminat ödenerek fiyat değişimlerine karşı koruma altına alınabiliyor.
- Fark kontratları sayesinde yatırımı zor olan hisse senetleri, tahviller ve emtialar gibi finansal ürünlere risksiz ve kolay bir şekilde yatırım yapılabiliyor.
CFD’nin sunduğu avantajlardan yararlanarak yatırım dünyasına en güvenilir hisse senetleriyle girmeye ne dersin? Hadi, App Store ya da Play Store üzerinden Midas uygulamasını indir ve kolay bir şekilde Borsa İstanbulda ve Amerikan borsalarında en çok işlem gören hisselere yatırımı yap!
Hisse senetleri riskli yatırım ürünleridir. Şirketlere ortaklık, hem kârlarına hemde zararlarına ortaklık anlamına gelir. Ana paranızdan kâr etme ihtimaliniz olduğu gibi, zarar etme ihtimalinizde bulunmaktadır.