Borsa dünyası o kadar kendine has bir işleyişe ve terminolojiye sahip ki öğrenilecek kavramlar neredeyse hiç son bulmuyor. “Karanlık oda” adı verilen alan ise bunlardan sadece biri. Gizemli adından dolayı özellikle de yeni yatırımcı adaylarının merakını cezbeden “Borsada karanlık oda nedir?” sorusu, bu yazımızda yanıt buluyor!
Bu işin kompedanları olarak bizler adını sıkça duysak da, borsada karanlık oda teriminin karşılığı hala çok az kişi tarafından biliniyor. Peki, karanlık oda borsada sence ne anlama geliyor? Paraların toz olup uçtuğu, yatırımcıları kederlere gark eden bir kara delik mi? Yoksa tam aksine, içinden titizlikle geçilmesi gereken bulunmaz bir fırsat kapısı mı? Hadi gel, geleneksel borsa işlemlerinden ayrılan karanlık oda işlemlerini daha yakından ele almaya başlayalım!
Borsada Karanlık Oda Nedir?
Borsanın karanlık odası, finans işlemlerinin kamu gözleminden uzak bir şekilde yapıldığı anlara karşılık geliyor. Örnek verecek olursak; borsa işlemleri için normal seans sona erdiğinde, 18:00-18:01 aralığında gerçekleşen anlık alım satım işlemleri de sona eriyor ve saat 18:05’e kadar emir toplama aşamasına geçiliyor. Bahsettiğimiz bu 4 dakikalık aralıkta verilen emirler -tek kademe derinlik lisansına sahip olanlar hariç- yatırımcılar tarafından görülmüyor. Bu süre içinde her işlem karanlık odada hayat buluyor.
Karanlık Oda Ne İşe Yarar?
Seans boyunca bekletilen emirlerin toplu bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan borsada karanlık oda işlemleri, likidite artışına katkı sağlıyor ve sağlıklı bir fiyat keşfini mümkün kılıyor. Borsada ekstra stratejik hamle gerektiren karanlık oda, piyasa kapanışı esnasında gerçekleşen ani fiyat değişimlerinden yararlanma imkanını doğuruyor.
Karanlık Odada Kimler İşlem Yapabilir?
Hem lisans sahibi olan hem de olmayan yatırımcıların borsa karanlık oda işlemlerini gerçekleştirme yetkileri bulunuyor. Ancak ilgili yatırımcıların karanlık oda işlemleri sırasında son derece stratejik hareket etmeleri ve olası risklerden kaçınmaları çok mühim! Çünkü rasyonel yaklaşım sergilenmemesi ve duygusal davranılması durumunda büyük kayıplar meydana gelebiliyor.
Karanlık Oda Kaçta Açılır ve Kapanır?
Karanlık oda saatleri Borsa İstanbul’da 10.00 ve 18.00 arası gerçekleşen işlemlerin sona ermesiyle birlikte başlıyor. 18.00’de açılan borsa karanlık oda kaçta kapanıyor sorusuna karşılık olarak ise yukarıda verdiğimiz bilgiyi tekrarlayarak, kapanışın saat 18:05’te gerçekleştiğini hatırlatmak isteriz. Kapanış saati itibarıyla işlemler de aynı şekilde sona eriyor.
Karanlık Odada Nasıl İşlem Yapılır?
18.00’de kapanan borsa piyasasının ardından hisse fiyatları sabitleniyor ve saatler 18.01’i gösterdiğinde minimum ve maksimum yeni fiyatlar belirleniyor. Bu süreçte yatırımcıların alış ve satış emirlerini vermeleri mümkün olabiliyor. Tabii en geç 18.05’e kadar! 18.10’da ise kapanış fiyatları belirleniyor ve karanlık oda içinde tüm işlemler tamamlanmış oluyor.
Karanlık Odada İşlem Yapmak Riskli midir?
Karanlık odanın isminde yatan gizem, bu zaman diliminin birtakım riskli durumlar oluşturabileceğine işaret ediyor. Borsada karanlık oda, kısa süre içinde gerçekleşen alım satım emirlerini içerdiği için hareketlerin hızlıca gerçekleştiği bir zaman dilimini oluşturuyor. Meydana gelebilen ani dalgalanmalar, yatırımcılar için yüksek risk anlamına geliyor ve beraberinde öngörülmeyen kayıplarla karşılaşılabiliyor. Dolayısıyla karanlık odada işlem yapmayı düşünen bir yatırımcıysan, stratejik davranıp olası riskleri minimize etmende fayda var!
Karanlık Oda ve Kör Havuzun Farkı Nedir?
Borsada kör havuz ve karanlık oda terimleri çoğu zaman karıştırılsa da aralarında önemli farklar mevcut. Borsa işlemlerinin gizli bir şekilde yürütüldüğü özel alanları ifade eden karanlık odanın yanı sıra kör havuz, büyük aracı kurumların alım satım işlemlerinde isimlerinin gizlenmesini sağlayan bir uygulamaya karşılık geliyor. Yani kör havuz, karanlık oda teriminden bağımsız olarak büyük yatırımcıların işlem hareketlerinin diğer yatırımcılar tarafından takip edilmesini engelleyen bir uygulamayı oluşturuyor.
Borsa ile ilgili farklı konulardan anında haberdar olmak istersen Play Store ya da App Store üzerinden Midas uygulamasını indirebilirsin.
Hisse senetleri riskli yatırım ürünleridir. Şirketlere ortaklık, hem kârlarına hemde zararlarına ortaklık anlamına gelir. Ana paranızdan kâr etme ihtimaliniz olduğu gibi, zarar etme ihtimalinizde bulunmaktadır.