Senetler, tahviller ve bonolar gibi çeşitlendirilmiş bir portföy ile yönetilen borçlanma araçları fonlarına dair bilgi edinmek istiyorsan açtığın bu sekmede kal! Sermayenin korunmasını hedefleyen söz konusu fonlar hakkında tüm detaylara ulaşmak için sayfanın devamına göz atabilirsin.
Borçlanma araçları fonu genellikle devlet iç borçlanma senetleri ve tahvilleri, hazine bonoları, ipoteğe dayalı varlıklar ve şirket tahvilleri gibi çeşitli borçlanma araçlarına yatırım yaparak gelir elde etmeyi hedefliyor. Öğrenmek için yeterince odaklandıysan, yatırımcılara düşük riskli ve sabit getirili bir portföy oluşturma imkanı sunan bu fonlara dair bilgilere göz atmaya başlayalım.
Borçlanma Araçları Fonu Nedir?
Borçlanma araçları fonu, işletmelerin sermaye ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla başvurabilecekleri bir finansal araç. Borçlanma araçları fonu olarak ifade edilen bu yatırım enstrümanları, işletmelere belirli bir faiz karşılığında borç veren veya yatırımcılarına geri ödeme taahhüdünde bulunan bir fon mekanizması olarak da açıklanabilir. Devlet kuruluşları ve özel şirketler de bu fona başvurabiliyor.
Borçlanma Araçları Fonu Nasıl İşler? Mantığı Nedir?
Borçlanma araçları fonları kısa, orta veya uzun vadeli olabiliyor ve kredi kartları gibi çeşitli araçları içerebiliyor. İşletmeler borçlanma araçları fonlarına başvurarak sermaye artırma amacını gerçekleştirebiliyor. Ancak önemli olan nokta şu ki, söz konusu fonlar aslında borç esasına dayanıyor; yani işletmeler borç aldıkları için geri ödeme yükümlülüklerine sahip oluyorlar. Dolayısıyla borçlanma araçları fonu, belirli bir riski de içinde barındırıyor.
Kısa Vadeli Borçlanma Araçları Fonu Nedir? Nasıl İşler?
Tasarruf sahiplerine likidite fırsatları sunan kısa vadeli borçlanma araçları fonları, kamu ve özel sektör borçlanma araçlarına yatırım yaparak sabit getiri sağlamayı hedefliyor. Fonun değerinin en az yüzde 80’i profesyonel stratejiler doğrultusunda bu tür borçlanma araçlarına yatırılıyor.
Finans sektörüne dair bilgi seviyeni artırmak istersen Likit Fon Nedir? Getirisi Nasıl Hesaplanır? başlıklı yazımızı da inceleyebilirsin.
Orta Vadeli Borçlanma Araçları Fonu Nedir? Nasıl İşler?
Orta vadeli borçlanma araçları fonu, adı üstünde yatırımcılara orta vadeli yatırım fırsatları sunan bir araç. Hem devlet hem de özel sektör borçlanma araçlarıyla çeşitlendirilmiş bir portföy sunan bu fonlar, tasarruf sahiplerinin birikimlerini görece pasif yollarla değerlendirmelerini mümkün kılıyor. Fon, yüksek oranda yatırıma yönlendirilmiş portföyüyle ve ortalama vadesi genellikle 90 ile 730 gün arasında değişen borçlanma araçlarına odaklanarak yönetiliyor.
Uzun Vadeli Borçlanma Araçları Fonu Nedir? Nasıl İşler?
Yatırımcıların uzun vadeli yatırım yapmalarını sağlayan bu fon çeşidi, ortalama vadesi 730 günden fazla olan tahvillere ve benzeri finansal enstrümanlara yatırım yapıyor. Fonun portföyünde bulunan varlıkların en az yüzde 80’i uzun vadeli tahvillerden oluşuyor. Uzun vadeli borçlanma araçları fonu aracılığıyla düşük risk ile uzun vadeli getiri potansiyeli elde edilebiliyor.
Borçlanma Araçları Fonu Ne Zaman Yükselir?
Borçlanma araçları fon değeri, faiz oranlarının düştüğü ya da düşeceği beklentisiyle yükseliyor. Çünkü düşen faiz oranları, borçlanma araçlarının değerini artırıyor ve sonuç olarak fonun toplam değeri de yükselmiş oluyor. Bunun nedeni ise düşen faiz oranlarıyla birlikte mevcut tahvillerin daha yüksek getiri sağlaması ve varlık fiyatlarının değerlenmesi şeklinde açıklanabilir.
Ekonomik belirsizlik dönemlerinde veya risk iştahının azaldığı durumlarda da borçlanma araçları fonları genellikle yatırımcıların güvenli limanı olarak tercih ediliyor. Neticede fonun değeri her koşulda artmış oluyor. Farklı bir bakış açısıyla inceleyecek olursak, faiz oranlarının yükselmesi veya risk iştahının artması gibi durumlarda fonun değerinin düşebildiğini söylemek mümkün. Çünkü bu gibi durumlarda tahvil fiyatları azalıyor ve dolayısıyla fonun toplam değerinde de azalma gözlemleniyor.
Borçlanma Araçları Fonu Riskli mi?
Borçlanma araçları fonları, yatırımcılar için düşük riskli seçenekler arasında değerlendirilse de elbette belirli risk unsurlarını barındırabiliyor. Kredi riski kavramı ise söz konusu riskler içinde ilk sırada yer alıyor. Özellikle şirket tahvilleri gibi yüksek getirili menkul kıymetler, ihraç eden şirketin ödemelerinde temerrüde düşme riskini taşıyabiliyor. Bu gibi durumlarda devlet tahvilleri gibi kredi notu yüksek menkul kıymetlerle portföy çeşitlendirmesi yapılarak kredi riski minimize edilebiliyor.
Bir başka risk ise faiz oranları. Faiz oranlarında meydana gelen değişimler fonun içerdiği menkul kıymetlerin değerini etkileyebiliyor. Faiz oranlarının düşmesi mevcut tahvillerin değerini artırıyorken, faiz oranlarının yükselmesi ise değerlerini azaltabiliyor.
Ekonomik kararlarını şekillendirmek ve sağlıklı yatırım planları oluşturmak istersen Para Arzı Nedir? Nasıl Ölçülür? başlıklı içeriğimize göz atabilirsin.
Borçlanma Araçları Fonu Ne Zaman Alınır?
Faiz oranları düştüğünde ya da düşüş trendinde olduğunda borçlanma araçları fonları almayı değerlendirmen mantıklı olabilir. Çünkü düşük faiz ortamında, sabit getirili menkul kıymetlerin getirisi diğer yatırım araçlarına göre daha rekabetçi hale geliyor. Dolayısıyla faiz oranlarının düşük seviyelerde olacağını öngörmen halinde borçlanma araçları fonlarına yatırım yapmayı tercih edebilirsin.
Borçlanma Araçları Fonu Nasıl Alınır?
Bir borçlanma araçları fonuna yatırım yapmak için toptan yatırım ve sistematik yatırım planı olmak üzere iki ayrı seçenekten söz edebiliriz. Toptan yatırım söz konusu olduğunda yatırımcılar herhangi bir borçlanma aracına toplu bir şekilde yatırım yapabiliyor. Diğer bir seçenek olan sistematik yatırım planında ise yatırımcılar belirli periyotlarda, belirli bir miktarı fon aracılığıyla borçlanma araçlarına yatırıyor. Sistematik yatırım yöntemi istikrarlı bir gelire sahip olan yatırımcılar tarafından sıklıkla tercih ediliyor.
Borçlanma Araçları Fonu Nereden Alınır?
Borçlanma araçları fonları da diğer pek çok fon çeşidi gibi Midas yatırım hesabı aracılığıyla satın alınabiliyor. Ayrıca bankalar, çeşitli aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve diğer yatırım platformları gibi yerlerden de temin edilebiliyor.
Üstelik SPK onaylı bir yatırım platformu olan Midas’ta sadece çeşitli yatırım enstrümanları değil, finansal piyasalara yönelik güncel gelişmeler ve canlı veri takibi imkanları da bir arada sunuluyor.
Midas aracılığıyla borçlanma araçları fonlarına yatırım yapmak istersen App Store ya da Play Store üzerinden mobil uygulamayı indirmen yeterli!
Hisse senetleri riskli yatırım ürünleridir. Şirketlere ortaklık, hem kârlarına hemde zararlarına ortaklık anlamına gelir. Ana paranızdan kâr etme ihtimaliniz olduğu gibi, zarar etme ihtimalinizde bulunmaktadır.