Eğer iş dünyasının derinliklerine henüz dalmadıysan “B2B”, “B2C” ve “C2C” gibi terimlere hakim olmayabilirsin. Neyse ki bu yazıyı okuduktan sonra tüm bu iş modellerini öğrenebilir ve “business” dünyasına ister bir beyaz yakalı, istersen de işini bilen bir yatırımcı olarak sağlam bir giriş yapabilirsin!
İş, çoğu insanın günlük hayatının büyük bir bölümünü kapsıyor. Bu nedenle anlatılmak isteneni karşı tarafa daha kısa şekilde aktarabilmek için bazı kavramlarda kestirmelere gidilebiliyor. İşte B2B, B2C ve C2C kestirmeleri de onlardan birkaçı. Tabii bu terimler esasında bazı iş modellerini ifade ediyor. Sen de bu kısaltmalar geçtiğinde sohbete yabancılaşıyorsan endişelenme, bu yazıyı okuduktan sonra konunun neredeyse uzmanı olacaksın!
B2B Nedir?
B2B, İngilizcede “business to business” ifadesinin kısaltmasını oluşturuyor. Türkçeye “işletmeden işletmeye” olarak çevrilebilen bu terim, işletmeler arası yapılan ticareti ifade ediyor. Bu iş modelinde bir şirketin ürününün kullanılabilmesi ile beraber sağladığı bir hizmetten de faydalanılabiliyor. Gel, “B2B nedir?” sorusunu bir de örneklerle ele alalım.
B2B İş Modellerine Örnekler
- Ayakkabı üreten bir işletmeye başka bir işletmenin deri sağlaması.
- Kendi web sitesi üzerinden satış yapmak isteyen bir işletmenin yazılım şirketi ile anlaşarak web sitesine satış entegrasyonunu kurdurması.
- Otomobil üreten bir şirkete lastik firmasının tekerlek sağlaması.
- Bir teknolojik parça üretim firmasının akıllı telefon üreten bir firmaya işlemci üretmesi.
Dünyanın En Başarılı B2B Şirketleri
Her şirket ürünlerini doğrudan son kullanıcıya, yani bizlere sunmuyor. İşte şirketlere ürün veya hizmet sağlama konusunda başarı sağlamış dünyaca ünlü B2B şirketlerinden birkaçı:
Intel
Dünyanın teknoloji devlerinden olan Intel, B2B konusunda iyi bir örnek teşkil ediyor. Intel, ürettiği işlemcileri ve elektronik parçaları Samsung, Apple, Lenovo ve HP gibi teknoloji şirketlerine satıyor.
General Motors
Motor konusunda araba üreticilerine destek veren General Motors’un en önemli müşterileri arasında Chevrolet, Cadillac, Buick, Hummer ve Opel yer alıyor.
Başta Android markası adı altında Samsung, Xiaomi ve Oppo gibi akıllı telefon üreticilerine hizmet sunan Google, aynı zamanda Google Cloud ve Gmail Business gibi hizmetleriyle küçük işletmelere de satış yapıyor.
Google Hissesi Nasıl Alınır? Nereden Alınır?
B2C Nedir?
B2C, İngilizce “business to customer” ifadesinin kısaltmasını oluşturuyor. “İşletmeden müşteriye” anlamına gelen bu iş modelinde doğrudan müşteriye ürün veya hizmet satışı yapılıyor. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu şirketler müşterilerine çoğunlukla sanal mağazalar üzerinden ulaşıyor. Tabii fiziksel olarak alışveriş yapılan mağazalar da B2C şirketlerine somut ve güçlü bir örnek oluşturuyor.
B2C İş Modellerine Örnekler
- Online bir platformdan hizmet satın almak.
- Şirketlerin ürettiği ve satın alınabilen çevrim içi telefon app’leri.
- Çevrim içi oyunların marketlerinden ürün satın almak.
- Bir tekstil markasının mağazasından alışveriş yapmak.
- Doğrudan üretici işletmenin açtığı bir tezgahtan gıda alışverişi yapmak.
Dünyanın En Başarılı B2C Şirketleri
B2C şirketleri tüketici ile doğrudan temasa girdiği için burada müşteri ilişkileri büyük önem kazanıyor. Bu iş modelinde şirketler reklam bazlı ya da topluluk bazlı satışlar yapabiliyor. Hadi, B2C şirketlerine birkaç örnek verelim.
Netflix
Online olarak doğrudan kullanıcıya içerik izleme imkanı sunan Netflix, B2C iş modelinin önemli temsilcilerinden biri. Ücret bazlı bir politika yürüten Netflix, kullanıcı odaklı stratejisi ile kişiye özel içerikler sunuyor.
Meta
Whatsapp, Facebook ve Instagram şirketlerinin üst kuruluşu olan Meta, topluluk bazlı bir satış politikası uyguluyor. Bu politika sayesinde şirket, kullanıcılarla doğrudan iletişim kurup kişiye özel reklamlar ve fırsatlar gösteriyor.
Youtube
Google’ın şirketlerinden biri olan Youtube reklam bazlı bir satış yapıyor. Böylece direkt kullanıcılardan gelir elde ediyor.
C2C Nedir?
C2C, İngilizcede “consumer to consumer” ifadesinin kısaltılmış halini oluşturuyor. “Müşteriden müşteriye” olarak açıklanan bu iş modelinde müşteri, kendi elindeki bir ürünü üçüncü parti bir uygulama ya da platform aracılığıyla başka bir müşteriye satıyor. Bu modelde ürünün fiyatını satıcı müşteri belirlediği için çok daha uyguna ürün bulmak mümkün oluyor. Aynı şekilde piyasada çok nadir bulunan ürünler de bu uygulamalar üzerinden satın alınabiliyor.
C2C İş Modellerine Örnekler
- Bir uygulama üzerinden ikinci el kıyafet satın almak.
- Bir e-ticaret sitesi üzerinden doğrudan bireysel bir satıcıdan ürün sipariş etmek.
- Üçüncü parti uygulamalar aracılığıyla bir iş için personel bulmak ya da hizmet satın almak.
Dünyanın En Başarılı C2C Şirketleri
Satıcı ve alıcı müşteriler arasında iletişimi sağlayan en başarılı C2C şirketleri şu şekilde:
eBay
Bireysel kullanıcıların ellerindeki ürünleri satmasına olanak veren eBay, geniş ürün yelpazesiyle müşterilerine hizmet veriyor.
Facebook Marketplace adında kurduğu platform ile spesifik olarak belirli konumlarda satış imkanı veriyor. Ayrıca eBay’den farklı olarak işlemleri ücretsiz yapması, Facebook Marketplace’in en çok kullanılan C2C platformları arasında yer almasını sağlıyor.
Airbnb
Kullanıcıların kendi evlerini, apartlarını ya da odalarını kiralamasına imkan veren Airbnb sayesinde müşteriler çok daha uygun fiyatlara konaklayabiliyor.
B2B, B2C ve C2C iş modellerini öğrendikten sonra, sıra geldi alanlarında en başarılı şirketlere yatırım yapmaya! Hadi, hemen App Store ya da Play Store üzerinden Midas uygulamasını indir, Midas yatırım hesabın ile ticaret devlerinin hisselerine ortak ol!
Apple Hissesi Nasıl Alınır? Nereden Alınır?
Hisse senetleri riskli yatırım ürünleridir. Şirketlere ortaklık, hem kârlarına hemde zararlarına ortaklık anlamına gelir. Ana paranızdan kâr etme ihtimaliniz olduğu gibi, zarar etme ihtimalinizde bulunmaktadır.