Finansal piyasalarla ilgilenmeye başladığına göre arbitraj fonu kavramını da bir şekilde duymuşsundur. Çeşitli varlık değerleri arasındaki fiyat farklarından yola çıkarak kâr elde etmeyi hedefleyen bu fon türü, kendisini garantiye almayı seven yatırımcılar için riskleri azaltıyor ve getiriyi maksimize ediyor.
Herhangi bir varlığın farklı piyasalardaki fiyatlarını karşılaştıran arbitraj fonu, karşılaştırma sonucu farklılıkları belirliyor ve bu farklılıktan yararlanarak düşük riskli bir şekilde kâr etmeyi sağlıyor. Söz konusu fonlar, bu doğrultuda piyasa verimliliği noktasında önemli bir rol oynuyor. Nitekim arbitraj fonları çoğunlukla büyük yatırım kuruluşları tarafından yönetiliyor. Yeterince odaklandıysan, konu ile ilgili ayrıntılı bilgilere göz atmaya hemen başlayalım!
Arbitraj Ne Demektir?
Arbitraj, sözlük karşılığı olarak “ara kazanç” anlamına geliyor. Arbitraj fonları da bu anlamı gereği, farklı piyasalarda yer edinen bir varlığın sahip olduğu çeşitli fiyat farklarından yararlanarak risksiz kâr elde etmeyi hedefliyor. Borsa dünyasında bir arbitraj fonuna yatırım yapmak isteyenler, ilgili yatırım varlığını görece düşük fiyatlarla satın alıyor ve hiç vakit kaybetmeden yüksek bir fiyatla satabiliyor. Neticede, söz konusu fiyat farkından kazanç sağlamış oluyor.
Arbitraj Fonu Nedir?
Arbitraj fonu, çeşitli varlık türlerinde bulunan aynı varlığın fiyat farklılıklarından yararlanma neticesinde kâr elde eden bir varlık yönetimi aracı. Asıl hedefi ise daha önce de değindiğimiz gibi, teorik olarak düşük riskle kâr elde etmek. Eş zamanlı alım ve satım pozisyonlarıyla işlem gören arbitraj fonları, piyasalardaki fiyat dengesizliklerinden faydalanarak kazanç sağlıyor. Dilersen, konuya ek olarak Hisse Senedi Fonu Nedir? Nasıl Alınır? başlıklı yazımızı da inceleyebilirsin.
Arbitraj Fonu Nasıl İşler? Mantığı Nedir?
Bu sorunun yanıtını artık daha iyi tahmin edebiliyor olmalısın ama biz yine de detay verelim: Arbitraj fonları, bildiğin üzere finansal piyasalardaki fiyat değişkenliğinden yararlanmaya odaklanıyor. Çeşitli varlık fiyatları arasında yer alan minimal farklılıkları belirleyerek, düşük riskli ve kârlı işlemler yapılmasına olanak tanıyor.
Önde gelen finansal kuruluşlar ya da yatırımcılar tarafından yönetilen arbitraj fonu yöneticileri, yüksek teknoloji kullanımıyla piyasadaki verimsizlikleri anında tespit edebiliyor. İlgili analizin ardından da farklı fiyatlar arasındaki boşluğun hızlı ve sağlıklı bir şekilde kapanması amacıyla alım-satım yapıyor. Bunu, en çok düştüğü anda altın alıp sonra hemen satmaya benzetebilirsin.
Arbitraj Fonları Nelere Yatırım Yapar?
Yatırım stratejilerinde bazen muhtemel pozisyon riskleri meydana gelebiliyor. Arbitraj fonu da işte bu riskleri minimize ediyor ve farklı enstrümanlara yöneliyor. Bu fonlar yüksek korelasyonlu yurt içi paylar, pay ve endeks vadeli işlemler ile spot/forward/swap döviz işlemleri gibi çeşitli finansal araçlara yatırım yapıyor.
Yurt dışında spot/forward/swap döviz ürünleri de hedge amaçlı olarak kullanılabiliyor. Çeşitlendirilmiş portföyüyle piyasadaki fiyat farklılıklarından ve arbitraj fırsatlarından en iyi şekilde yararlanan bu fonlar, kâr elde etme konusunda büyük başarı gösterebiliyor. Arbitraj’a ek olarak katılım fonu ile ilgili bilgilere de ulaşmak istersen Katılım Fonu Nedir? Nasıl Alınır? başlıklı içeriğimize göz atabilirsin.
Arbitraj Fonlarında Stopaj Var mı?
Hayır, arbitraj fonundan çıkılmadığı sürece bireylere ya da kurumlara herhangi bir stopaj uygulanmıyor. Çıkıldığında ise bireylerden yüzde 10 oranında stopaj kesintisi yapılıyor. Ancak kurumlar bu kesintiden muaf oluyor. Karma, dış borçlanma, değişken, yabancı ve serbest fonlar ile isminde döviz ifadesine yer veren fonlardan kazanılan gelirler içinse koşulsuz olarak yüzde 10 stopaj uygulanıyor. Tabii, bu stopaj oranları ve uygulamaları ülkelerin politikalarına bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor.
Arbitraj Fonları Riskli mi?
Diğer yatırım stratejilerine kıyasla arbitraj fonu düşük riskli olarak değerlendiriliyor. Yine de ilgili fonun tamamen risksiz olduğunu düşünmemek gerek! Fonların kârlılığını azaltabilecek işlem maliyetleri, vergiler ve borsa ücretleri gibi çeşitli parametreleri de mutlaka göz önünde bulundurmalısın. Düzenleyici analizlerle karşı karşıya kalma riski de bazı durumlarda söz konusu olabiliyor. Bu gibi durumlarda faaliyetlerinin yasal sınırlar içinde kalmasını sağlamak istiyorsan karmaşık düzenlemeler konusunda dikkatli olmalısın.
Finans dünyasındaki bir başka fon çeşidi olan para piyasası fonu ile ilgili bilgi almak istersen, Para Piyasası Fonu Nedir? Nasıl Alınır? başlıklı yazımızı da inceleyebilirsin.
İstediğin fonlara anında erişmek ve finans dünyasıyla ilgili bilgilerden haberdar olmak için Midas 7/24 yanında! Hadi, Midas uygulamasını App Store ya da Play Store üzerinden indir, yatırım süreçlerine hız kazandır!
Hisse senetleri riskli yatırım ürünleridir. Şirketlere ortaklık, hem kârlarına hemde zararlarına ortaklık anlamına gelir. Ana paranızdan kâr etme ihtimaliniz olduğu gibi, zarar etme ihtimalinizde bulunmaktadır.