Blog

Agresif Değişken Fon Nedir? Nasıl Alınır?

Haziran 28, 2024
Agresif Değişken Fon Nedir? Nasıl Alınır?
Agresif fon

Agresif değişken fonlar, barındırdıkları yüksek risk, içerdikleri çok çeşitli fon sepetleri ve aktif yönetim stratejileriyle her yatırımcıya uygun olmayan farklı bir yapıya sahip. Değişken fon çeşitleri arasında yer alan agresif değişken fonlar, adındaki agresif tanımına uyacak şekilde yüksek kârlılık için risk almayı seven yatırımcılara özel fırsatlar sunuyor. Fon sepetinde herhangi bir sınırlama olmaksızın kurulan bu fonlar, piyasa dinamiklerini doğru okuyup hızlı aksiyon alan portföy yöneticileri ile yüksek kazanç kapısına dönüşüyor. Tüm artı ve eksileriyle, agresif değişken fonlar hakkında aradığın tüm bilgiler bu rehberde!

Agresif Değişken Fon Ne Demek?

Bir değişken fon çeşidi olan agresif değişken fonlar, sabit varlık dağılımı yerine volatilitesi yüksek piyasaların risklerini yönetebilecek esneklikte fon oluşturma stratejisine dayanıyor. Agresif değişken fon, ismindeki vurgudan da anlaşılacağı üzere yüksek getiri hedefi için yüksek risk almaktan kaçınmayan yatırımcıların tercihi oluyor. Agresif değişken fonlarda minimum yüzde 80 sınırı gibi bir kural bulunmuyor. Yani yatırımcılar hisse senedi, bono, tahvil, kıymetli maden ve döviz gibi yatırım araçlarından istedikleri oranda seçerek yatırım sepetlerini oluşturabiliyor. 

Agresif değişken fonu daha iyi anlamak için önce “Değişken fon nedir?” sorusunun yanıtını bilmek gerekiyor. Değişken fon, yatırım sepetinde çok çeşitli varlıklara yer verilebilen, SPK’nın belirlediği herhangi bir yüzde sınırlaması olmayan fonlara deniyor. Değişken fon çeşitleri agresif değişken fon ve dinamik değişken fon olmak üzere ikiye ayrılıyor. Değişken fonların yapısında bulunan esneklik, agresif değişken fonunun da anahtarını oluşturuyor. 

Agresif Değişken Fon Ne İşe Yarar? 

Agresif değişken fonlar, adındaki agresif tanımına uygun olacak şekilde piyasalardaki yatırım enstrümanlarını seçme konusunda büyük bir esneklik sağlıyor. Bu esneklik, yatırımcının benimsediği stratejiye bağlı olarak risk yaratabileceği gibi yatırım varlıklarının dağılması nedeniyle riskten korunma imkanı da sunuyor. Orta ya da uzun vadede yüksek kazanç elde etmek isteyen yatırımcılar, genellikle agresif değişken fonların sunduğu bu fırsatı değerlendirmek istiyor. 

Agresif değişken fonlar profesyonel fon yöneticileri tarafından yönetildiği için risk ya da kârlılık zamanlarında doğru ve hızlı hamleler yapılabiliyor. Fonun risk almaya ve denemeye açık yapısı, fon yöneticisinin de yeni bakış açıları bularak potansiyel getirisi yüksek yatırım araçlarını tespit edebilmesini sağlıyor. 

Kimler Agresif Değişken Fonları Seçmeli?

Agresif değişken fonlar, yazının başında da belirttiğimiz gibi her yatırımcı için uygun bir model sunmuyor. Risk almayı seven, yatırım sepetini oluştururken deneysel ve cesur hamlelere açık olan yatırımcılar agresif değişken fonu seçebilir. Bu fon türü, yüksek risk-yüksek kazanç dengesine inananlar ve daha önce değişken fon deneyimi bulunan, yani değişken fonun işleyişine aşina olan yatırımcılar için uygun fırsatlar sunuyor. 

Kısaca agresif değişken fon, bir yatırım enstrümanında takılı kalmayıp piyasa trendleri üzerine araştırma yapmayı seven, yatırım stratejileri oluşturma konusunda çizgi dışına çıkacak öngörü ve cesareti olan kişiler için ideal bir tercih oluyor. Nitekim, yüksek risk yönetimini başarıyla gerçekleştiren yatırımcıları yüksek gelir fırsatları bekliyor. 

Agresif Değişken Fon İçinde Ne Var?

Agresif değişken fon içerisinde portföy yöneticisi, hisse senedi, bono, kira sertifikası, döviz ve kıymetli maden gibi seçeneklerden istediği yatırım varlıkları için uygun gördüğü oranlarda alım yapabiliyor. Agresif değişken fonlar, bir varlık fonuna SPK tarafından belirlenmiş oranda yer vermek zorunda olmayan bir değişken fon çeşidini oluşturuyor. SPK tarafından adında yatırım enstrümanı geçen hisse senedi fonu ve tahvil fonu gibi yatırım fonlarının sepetinde, belirli oranda o varlığa ait bir fon bulunması zorunluluğu bulunuyor. Ancak değişken fonlarda böyle bir zorunluluk söz konusu olmuyor.

Agresif Değişken Fon Riskli mi?

Agresif değişken fonun en belirleyici özelliğini, yüksek risk barındırması ancak bu riski kâra dönüştürecek stratejilerle yönetilebilmesi oluşturuyor. Değişken fonlardaki risk değerlendirme aralığı 1 ila 7 arasında belirleniyor. Agresif değişken fon risk puanını, yatırım sepetini oluşturan varlık dağılımı ve varlık piyasalarının o anki finansal durumu belirliyor. 

Agresif değişken fon temel işleyiş olarak, varlık sınıfları arasındaki getiri farklılığını bir fırsat olarak görerek bu fırsatı kâra dönüştürmeye çalışıyor. Bu nedenle agresif değişken fonlar aktif bir yönetim stratejisine sahip ve bu konuda ise en büyük iş portföy yöneticisine düşüyor. Agresif varlık fonlarında yatırım enstrümanı çeşitliliğine bir sınır getirilmediği için portföy yöneticisinin varlık sepetini iyi bir risk yönetimi için piyasadaki değişkenlere hakim, doğru anlarda kritik müdahaleler yapabilen, uzman bir gözle oluşturması bekleniyor. 

Agresif Değişken Fon Avantajları Neler? 

Agresif değişken fon yeni fırsatlara ve kâr olasılıklarına alan açan esnek yapısıyla yatırımcılara çeşitli avantajlar sunuyor. Agresif değişken fonun barındırdığı avantajların başlıcaları ise şunlar:

  • Agresif değişken fonu seçen yatırımcılar varlık çeşitliliği nedeniyle piyasanın durağanlığından kaçabiliyor.
  • Herhangi bir yatırım enstrümanında düşüş yaşandığında yatırım sepetine anında müdahale ederek varlık dengesi değiştirilebiliyor. Bu esneklik, riskten korunma imkanı sunuyor. 
  • Agresif değişken fonlar risk iştahı yüksek olan ve yüksek getiri için piyasanın volatilitesi ile oynamayı seven cesur yatırımcılara deneme alanları açıyor. 
  • Diğer fonlarda bulunan ve fona adını veren varlığa uygulanan yüzde 80 sınırlaması olmadığı için agresif değişken fonlarda portföy çeşitlendirmesi yapılabiliyor. 
  • Agresif değişken fonların aktif yönetim stratejisi ve uzman portföy yöneticileri tarafından yönetilmesi sayesinde piyasanın nabzına göre aksiyon almak kolaylaşıyor. 

Agresif Değişken Fon Dezavantajları Neler? 

Agresif değişken fonlar, alışılmışın dışına çıkan yapısıyla yatırımcılarına bazı negatiflikler yaşatma riskini de bünyesinde bulunduruyor. Agresif değişken fonların yaratabileceği dezavantajlar arasında şu maddeler yer alıyor:

  • İçerisinde çok farklı varlıklara yer vermesi, fiyat dalgalanmalarında yönetimi zorlaştırıyor ve alınan riski artırıyor. 
  • Piyasa volatilitesinden etkilenmeye diğer fonlardan daha açık olan agresif değişken fonlar, kısa vadeli yatırım yapmak isteyen ya da likidite ihtiyacı olan yatırımcılara uygun bir strateji sunmuyor. 
  • Agresif değişken fonların aktif bir yönetim stratejisine sahip olması nedeniyle, yatırımcılardan piyasa değişkenlerine hızlı yanıt verebilecek bir mali güçte olmaları bekleniyor. 

Hadi, hemen sen de bir Midas yatırım hesabı aç ve agresif değişken fon sepetini oluşturmaya başla! Yatırım dünyasında başarıyı yakalamak için Midas’a App Store ve Play Store uygulamalarıyla her zaman kolayca ulaşabilirsin!

Agresif Değişken Fon Nedir? Nasıl Alınır?

Hisse senetleri riskli yatırım ürünleridir. Şirketlere ortaklık, hem kârlarına hemde zararlarına ortaklık anlamına gelir. Ana paranızdan kâr etme ihtimaliniz olduğu gibi, zarar etme ihtimalinizde bulunmaktadır.

Benzer İçerikler