Cep telefonlarının internet dünyasına açılan kapısı olan hücresel ağlar, altyapılarındaki yeniliklerle beraber her geçen gün daha gelişmiş hâle geliyor. Bu alandaki gelişmeler, mobil kullanıcılara daha geniş bant aralığı ve yüksek indirme hızı gibi imkânlar sunar. 5G teknolojisi ise hücresel ağlardaki dönüşüme verilen isimdir. Mobil cihazların günlük hayatın bir parçası olmasına paralel biçimde hücresel ağ çalışmaları da hız kazanmıştır. 5G, söz konusu alandaki çalışmaların son sürümünü ifade eder. Yani bu teknolojinin faaliyete geçmesiyle upload hızı gibi pek çok konuda devrim niteliğinde gelişmelerle karşılaşılacağı söylenebilir.
Hücresel ağlar alanındaki her yeni altyapı değişiminde bir öncekinin özellikleri geride bırakılır. Bu doğrultuda 5G’nin 4. nesil hücresel ağ teknolojisini ifade eden 4G’ye kıyasla daha üst düzey niteliklerle geleceğini söylemek mümkün. Yapılan testler de bu teknolojinin veri iletim hızında mevcut değerlerin yaklaşık 10 kat üzerinde olduğunu gösteriyor. Veri iletiminde bekleme süresini kısaltacak 5G, kablosuz ağlarda hız ve performans değerlerini kayda değer bir şekilde artırabilir. Bunun yanı sıra yüksek çözünürlüklü dizi ve filmleri saniyeler içerisinde indirme şansı da verebilir.
5G Teknolojisinin Özellikleri Nelerdir?
Kablosuz ağ alanında âdeta yeni bir çağ açacağı düşünülen 5G teknolojisi, bazı özellikleriyle ön plana çıkıyor. Örneğin bu yapılandırmanın ardından mobil cihazlarda da birtakım yeniliklerle karşılaşılması bekleniyor. Daha önce 4G’ye entegre olacak şekilde üretilen telefonlarda yeni sistem gereksinimleri ortaya çıkabilir. 5. nesil hücresel ağ altyapısının faaliyete geçmesinin ardından bu teknolojiye ayak uyduran cihazların hızla piyasaya sürülmesi muhtemel. Hücresel ağ kullanıcılarını ilgilendiren diğer 5G özellikleri ise şu şekilde:
- 5G’de 30 ile 300 GHz aralığındaki Millimeter Wave frekans dalgaları kullanılır. Bu değerler, 4G Lite dalgalarına kıyasla daha güçlü sinyaller elde edildiğini gösterir.
- 5G ağları, yaklaşık 250 metrelik mesafelerle şehirlere yerleştirilen baz istasyonları üzerinden dağıtılır.
- Baz istasyonlarında kitlesel çoklu anten sistemleri yer alır. Söz konusu sistemler, aynı anda çok sayıda internet kullanıcısının ağdan yararlanabilmesini sağlar ve aşırı yüklenme gibi sorunları önler.
- 5G baz istasyonlarında kablosuz ağ sinyallerini dengeli bir şekilde yönlendiren beamforming teknolojisi kullanılır.
5G özellikleri arasında bu altyapının kendi içerisinde üç ayrı frekans türüne sahip olması da yer alıyor. Bu frekans değerleri, bağlantının mesafe ve bina gibi engellere karşı hangi ölçüde performans sergilediğini gösterir. Düşük bant frekansında maksimum 100 Mbps’ye kadar hız değeri elde edilir. 1 Gbps hız performansına ulaştıran orta bant ise daha düşük gecikme süresi gibi avantajlar sunar. Son olarak yüksek bant frekansında 10 Gbps’ye kadar pik hızına ulaşmak mümkündür.
5G Teknolojisinin Avantajları Nelerdir?
5G teknolojisi, kablosuz ağ kullanıcılarının internet üzerindeki işlemlerini hızlandırır. Veri aktarımında maksimum hız ve minimum bekleme süresi, bu alandaki gelişmelerin sunduğu avantajlardan biridir. Ayrıca 5G’nin hızla gelişen dijital dünyadaki dinamikleri de yeniden belirleyeceği düşünülüyor. Gecikmeyi önemli ölçüde ortadan kaldıran 5G, sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamalarını günlük hayatın bir parçası hâline getirebilir. Örneğin, yakın gelecekte söz konusu teknolojiyle uzaktan kontrol edilen ameliyatlar ve araçlar gibi gelişmeler gündeme gelebilir.
5G’nin avantajlarından biri de cep telefonlarının pil ömrünü bir hayli uzatmasıdır. Bu yeni nesil teknolojiye uyumlu cihazların eskilerine kıyasla daha güçlü bir bataryaya sahip olacağı söyleniyor. Böylece telefonunuzu günlerce şarj etmeden kullanabilmeniz de mümkün hâle gelebilir. Ayrıca bu gelişmelerle telefonlardan yapılan işlemlerin sayısının da artması bekleniyor. Yani artık tek bir cihaz üzerinden günlük işlemlerinizin büyük bir bölümünü saniyeler içerisinde tamamlama şansı bulabilirsiniz.
Ayrıca bakınız: Yapay zeka nedir?
Daha Hızlı Bağlantı için 5G Teknolojisi Kullanan Ülkeler Hangileridir?
Her geçen gün daha fazla ülkenin ve kullanıcının 5G teknolojisini tercih ettiği gözlemleniyor. GSMA Mobil Ekonomi Raporu, küresel 5G bağlantılarının 2022’nin sonuna kadar 1 milyara; 2025’te ise bunun iki katına çıkacağını gözler önüne sermiştir. Hızla genişleyen bu ekosistemin öncüleri arasında Çin yer alıyor. Son iki senedir bu alandaki inovasyonlarıyla ön plana çıkan ülkede sayısı 960 bini aşan baz istasyonu bulunuyor. 5G kullanan ülkelerin tamamı ise şöyle:
- Güney Kore
- ABD
- İspanya
- İngiltere
- Kanada
- Avustralya
- Suudi Arabistan
- İtalya
- Finlandiya
Finlandiya, 5G’den bahseden ilk ülke olma özelliğini taşıyor. Fin telekomünikasyon şirketi Elisa, ülkenin neredeyse yarısını kapsayan bir 5G ağına sahip. Bununla benzer olarak diğer ülkelerde de nüfusun büyük bir çoğunluğuna yenilikçi altyapı sağlayan istasyonlar yer alır. Örneğin Vodafone, 5G hizmetlerini İtalya Milano’nun yaklaşık %90’unda kullanıma açmıştır.
5G’ye Yatırım Yapan Firmalar.
Kablosuz ağlardaki beşinci kuşak yapılandırmanın gündeme gelmesi, 5G kullanan şirketlere olan ilgiyi de artırmıştır. Bu kapsamda telekomünikasyondan teknolojideki dev isimlere kadar pek çok şirket yer alıyor. Söz konusu alanda faaliyetlerini sürdüren şirketler, yatırımcılar için de gelecek vadeden isimler arasında.
5G Kullanan Şirketler Nelerdir?
Dilerseniz 5G teknolojisinde öne çıkan şirketlerin hisselerini Midas yatırım hesabı üzerinden satın alabilir ve geleceğin parlak Telekomünikasyon şirketlerine yatırım yapabilirsiniz. Eğer bu hisse senetleri nasıl alınır diye merak ediyorsan ilgili içeriğimizi okuyabilirsin.
Qualcomm
Telekomünikasyon devi Qualcomm, global 5G patentlerinin %15’ini elinde bulunduruyor. Bu rakam, şirketin satılan her 5G ürününden belirli bir oranda pay aldığını gösterir. Şirketin 2018 yılında lisanslardan elde ettiği kazanç 6,4 milyar doların üzerindeydi. Aynı zamanda Qualcomm, ABD’de 5G uyumlu modem üreten tek şirket olma ayrıcalığına da sahip. Dolayısıyla bu teknolojiye artan talebin Qualcomm 5G patent gelirlerinde kayda değer bir yükselmeyi de beraberinde getireceği düşünülüyor.
AT&T
Bir diğer telekomünikasyon şirketi AT&T, 5G alanında faaliyet gösteren ilk isimler arasındadır. AT&T, 2018 yılında ABD’nin bazı eyaletlerinde 800 milyon doları bulan yatırımlar gerçekleştirdi. Ayrıca 5G teknolojisine sahip ilk taşınabilir modemini de tanıttı. Bu doğrultuda büyük çaplı yatırımlar yapan şirket, 5G kazançlarının daha çok kurumsal kaynaklı olacağını düşünüyor.
Samsung
Dünyanın en büyük akıllı telefon üreticilerinden olan Samsung, 5G pazarında da aktif bir şekilde yer alıyor. Şirket, 2018’de bu alana 22 milyar dolar yatırım yapacağını bildirdi. Ardından bu teknolojinin entegre edildiği sistemlere sahip yeni nesil telefonlarını piyasaya sürdü. Güney Kore menşeli şirket, 5G teknolojisindeki çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.
Huawei
Huawei, dünyanın önde gelen telefon üreticilerinden biri olarak 5G teknolojisindeki gelişmelerde yerini aldı. Huawei 5G alanındaki Ar-Ge çalışmalarına 2013’ten bu yana yaklaşık 600 milyon dolar harcadı. Çin pazarında önemli bir yere sahip olan şirketin 2025 yılına kadar lider konuma yükselmesi bekleniyor.
Xiaomi
Kullanıcılara daha uygun fiyatlarla 5G teknolojisini ulaştırmayı hedefleyen Xiaomi, Çin pazarında ön plana çıkan isimler arasındadır. Markanın bu doğrultuda piyasaya sürdüğü çok sayıda telefon modeli bulunuyor. Son olarak Xiaomi, 5G teknolojisine sahip televizyon modeliyle de adından söz ettirdi.
Ayrıca buyara tıklayarak geleceğin şirketleri içeriğimize de göz atabilirsin.
Türkiye’de 5G Teknolojisi Ne Durumda?
5G teknolojisi, hâlihazırda dünya genelinde pek çok ülkede aktif olarak kullanılıyor. Ancak henüz Türkiye’de 5G için gerekli olan yapılandırmalar mevcut değil. Yeni nesil mobil ağ teknolojisinin kullanıma hazır duruma geleceği tarih belli olmasa da bu alandaki çalışmaların devam ettiği biliniyor. Bu doğrultuda yurtiçi telekomünikasyon şirketleri hem bireysel hem de kurumsal segmente uygun altyapı denemelerini sürdürüyor. Ön hazırlıklar ve hız testleri gibi aşamaların ardından Türkiye’de de 5G’ye geçiş mümkün olabilir.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı