Blog

Kurumlar Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Temmuz 17, 2024
Kurumlar Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Kurumlar Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Kurumlar Vergisi Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlerin temel yükümlülüklerinden biri. Kurumlar Vergisi ne demek ve Kurumlar Vergisi’ni kimler öder gibi soruların cevaplarını bilmek istiyorsan, konuya dair merak ettiğin tüm bilgileri bu yazıda detaylarıyla bulabilirsin!

Mali yükümlülüklerin bilinmesi, finansal planlamaların doğru yapılması ve yasal gerekliliklerin eksiksiz uygulanması, ülkemizdeki kurum ve kuruluşlar için elbette kaçınılmaz bir zorunluluk. İşte bu nedenle Kurumlar Vergisi Türkiye’deki birçok işletmeyi yakından ilgilendiriyor. Şirketlerin kazançlarını vergilendirmeyi amaçlayan bu vergi türü, ekonomik kararlar üzerinde doğal olarak kritik bir etkiye sahip oluyor. Kurumlar Vergisi nasıl hesaplanır, mükellefiyet koşulları neler ve çok daha fazla sorunun yanıtını öğrenmek istiyorsan şimdi ilk hedefimiz bir alt satır!

Kurumlar Vergisi Nedir?

Kurumlar Vergisi, herhangi bir kurumun bir takvim yılı içinde elde ettiği gelir üzerinden alınan vergi türüne deniyor. Bu vergi, şirket kazançlarının bir bölümünün kamu hizmetleri için devlete aktarılması amacıyla alınıyor. Kurumlar Vergisi mükellefi olmak için tüzel kişiliğe sahip olmak ve yasal olarak kurum statüsünde yer almak gerekiyor.

Vergiyi ödemekle yükümlü olan kurumların bütün kazançları için tek bir beyanname sunması yeterli oluyor. Böylece farklı şubelere sahip şirketler, her şube için ayrı Kurumlar Vergisi ödemek zorunda kalmıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen Kurumlar Vergisi oranı yıllara göre değişiklik gösteriyor. Peki, 2024’te Kurumlar Vergisi ne kadar merak ediyor musun?

Kurumlar Vergisi Ne Kadar?

Resmi Gazete’de duyurulan karara göre, Türkiye’de Kurumlar Vergisi oranı 2024 yılında yüzde 25’e çıkarıldı. Bu doğrultuda vergi mükellefi olan kurumlar, toplam kazançlarının yüzde 25’ini devlete vergi olarak ödeyecek. Yıllara göre farklılık gösteren kurumlar vergisi 2023 yılında ise yüzde 23 oranındaydı.

Kurumlar Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Kurumlar Vergisi, şirketlerin bir takvim yılı içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanıyor. Gelir Vergisi Kanunu’nun 40’ıncı maddesinde de belirtildiği üzere, toplam kazançtan gider ve kesintiler çıkarılarak net gelir tutarı elde ediliyor. Bu net gelire göre de Kurumlar Vergisi matrahı belirleniyor. Mükellefler yılda her üç ayda bir olmak üzere dört kez geçici vergi ödüyor. Ödenen toplam geçici vergiler, mükellefin yıl sonunda ödeyeceği Kurumlar Vergisi’nden “Peşin Ödenen Vergiler” adı altında düşülüyor.

Kurumlar Vergisi’ni Kimler Öder?

Kurumlar Vergisi ödemek için yasal olarak kurum statüsüne sahip olmak gerektiğine değinmiştik. Tüzel kişiliğe sahip olan sermaye şirketleri gibi kurumlar, Kurumlar Vergisi yükümlülüğü altında yer alıyor. Şahıs şirketleri ise tüzel kişiliğe sahip olmadığı için Kurumlar Vergisi ödemiyor. Kurumlar Vergisi’nin mükellefleri aşağıdaki şekilde sıralanıyor:

  • Sermaye şirketleri (​​Limited şirketleri, anonim şirketler ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler)
  • Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler
  • İktisadi kamu kuruluşları
  • Kooperatifler
  • İş ortaklıkları

Yatırım dünyasının en sık kullanılan kavramlarını Midas’ın geniş içerik yelpazesinde keşfedebilirsin. Midas’ın tecrübeli ve alanında uzman kadrosu tarafından hazırlanan kaliteli içerikler sayesinde en güncel bilgilere istediğin anda ulaşmak ellerinde! App Store ve Play Store üzerinden Midas uygulamasını hemen indir, finans dünyasındaki yolculuğuna hız kesmeden devam et!

Kurumlar Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Hisse senetleri riskli yatırım ürünleridir. Şirketlere ortaklık, hem kârlarına hemde zararlarına ortaklık anlamına gelir. Ana paranızdan kâr etme ihtimaliniz olduğu gibi, zarar etme ihtimalinizde bulunmaktadır.

Benzer İçerikler