Blog

Bankacılık Fonu Nedir? Nasıl Alınır?

Temmuz 4, 2024
Bankacılık Fonu Nedir? Nasıl Alınır?
Bankacılık Fonu Nedir? Nasıl Alınır?

Tek seferde birden fazla bankanın hisse senedini satın alma imkanı sunan bankacılık fonları, yatırım portföyünü çeşitlendirerek riski dağıtmayı seven yatırımcıları memnun ediyor. Banka endeksi fonu adıyla da bilinen bu fonlar ile finans piyasalarının en değerli oyuncuları olan bankalardan kazanç elde etme imkanı doğuyor. 

Bankacılık fonları, tek seferde çok sayıda bankanın hisse senedini satın almaya ve hisselerin kazançlarından gelir elde etmeye olanak tanıyor. Pasif yönetim stratejisine sahip olan, dolayısıyla profesyonel fon yöneticisinin kararlarıyla yönetilen bu fonlar, orta ve uzun vadeli yatırım planı yapanları için düşük risk ile cazip fırsatlar sunuyor. Bankacılık fonu hakkında daha neleri merak ediyorsun? Aklındaki tüm soruların yanıtını ve çok daha fazlasını öğrenmek için hadi, devam edelim!

Bankacılık Fonu Nedir?

Bankacılık Fonu Nedir? Nasıl Alınır?

Bankacılık fonu, Borsa İstanbul (BİST) üzerinden işlem gören banka fonlarına yatırım yaparak bu hisselerin kazançlarından pay elde etmeye yarayan fonlara deniyor. Bir bankacılık fonuna yatırım yapmak için illa o bankanın müşterisi olmak gerekmiyor. Yatırımcılar, çalıştığı banka dışındaki bankaların hisse senetlerine de yatırım yapabiliyor. 

Bankacılık fonlarının getirileri, BİST Banka Endeksi’ne paralel bir getiri sunuyor. Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS)’na kayıtlı tüm bankacılık fonlarına aracı finans kurumlarından ya da Midas gibi yatırım hesabı oluşturabileceğiniz aracı kurumlardan işlem yapılabiliyor. Bankacılık fonunda yatırım yapılacak hisse senetleri için endeks değeri ile fonun birim pay değeri arasındaki korelasyon en az yüzde 90 olacak şekilde belirleniyor. Pasif yönetim stratejisiyle yönetilen bankacılık fonları, düşük fon gideriyle de yatırımcıyı üzmüyor. 

Bankacılık Fonu Nasıl Alınır? Nereden Alınır?

Bankacılık fonu yatırımları da diğer tüm yatırım fonlarında olduğu gibi bankalar üzerinden, aracı finansal kuruluşlardan ya da TEFAS üzerinden alınabiliyor. Alım-satım işlemi yapılabilmesi için yatırım yapılmak istenen bankaya ait hisse senetlerinin BİST’te işlem görüyor olması gerekiyor. Yatırım yapılacak bankacılık fonu belirlendikten sonra bir yatırım hesabı açılması gerekiyor. Bu hesap üzerinden fon seçimi yapılarak alım işlemine geçilebiliyor. 

Türkiye’de çok sayıda banka endeks fonu bulunuyor. Bu bankacılık fonları arasından en iyilerini bulmak, piyasa analizinde uzmanlaşmak ve trendleri okuyabilmek ile mümkün oluyor. Bankacılık fonu oluşturulurken risk derecesini minimuma çekecek kazanç garantili banka hisse senetlerini bulmak istiyorsan, Midas’ın en güncel bilgilerle hazırlanan derinlikli analizlerinden faydalanabilirsin. 

BİST Banka Endeksi Ne Demek?

BİST Banka Endeksi, bankacılık sektöründe aktif olarak yer alan şirketlerin hisse senetlerinin tutulduğu yeri oluşturuyor. Bu endeks, bankacılık fonuna yatırım yapan yatırımcılar için oldukça önemli bilgiler barındırıyor. BİST Banka Endeksi sayesinde yatırımcılar bankaların genel performansını izleyebiliyor, bankacılık trendlerini takip edebiliyor ve banka hisselerinin değişimini gözlemleyerek analizini yapabiliyor. 

Kimler Bankacılık Fonu Satın Almalı?

Bankacılık fonları, yatırımcılara tek seferde birden fazla banka hissesine farklı paylarla yatırım yapma imkanı sunuyor. Böylece yatırım portföyünü zenginleştiren yatırımcılar risk değerlerini de düşürmüş oluyor. Bankacılık fonu hisse senedi piyasaları ile paralellik gösterdiği için bu fonlar daha çok orta ve uzun vadeli yatırım stratejisini benimsemiş ve piyasalardaki değişimleri tolere etme gücü olan yatırımcıların ilgisini çekiyor. 

Bankacılık Fonu Alırken ve Yönetirken Nelere Dikkat Etmeli? 

Diğer yatırım fonlarında olduğu gibi bankacılık fonunda da birtakım avantajlar ve dezavantajlar bir arada bulunuyor. BİST Banka Endeksi Fonu da denilen bankacılık fonlarını alırken dikkat edilmesi gereken belli başlı unsurlar şu şekilde sıralanıyor:

  • Bankacılık fonu yatırımı yapmadan önce yatırım hedefleri, hangi vadenin seçileceği ve piyasa dalgalanmalarına karşı alınacak tedbirler belirlenmeli; fon seçimi belli bir stratejiye göre yapılmalı. 
  • Bankacılık fonu alırken risk dağılımını dengeli yapmak gerekiyor. Fon sepeti oluşturulurken mümkün olduğunca çeşitli banka hissesi satın almak, yatırımın risk derecesini düşürmek için gerekli oluyor. 
  • Yatırım yapılacak bankaların finansal karneleri ve hisselerinin yükseliş-alçalış grafiğine dair yeterli bilgiye sahip olmak gerekiyor. FAVÖK gibi piyasa çarpanlarını kullanarak analiz yapmak, yatırımcının elini güçlendirecek verilere ulaşmasını sağlıyor. Şirketleri tanımak ve piyasaları iyi okumak, bankacılık fon yatırımı öncesi yapılması gerekenler arasında yer alıyor.
  • Bankacılık yatırım fonunu yönetirken aceleci davranmamak ve temelsiz beklentiler içerisine girmemek de fon yönetiminde önemli davranışlar arasında yer alıyor. 
  • Yatırım yapılacak bankaların BİST 30, BİST 50 ve BİST 100 gibi listelerde konumlanması, güçlü bir yatırım fon sepeti oluşturmak adına doğru bir kılavuz olarak konumlanıyor. 

Yatırım dünyası ve fonlar hakkında en taze bilgilere her an her yerde ulaşabilmek için App Store ve Play Store üzerinden Midas uygulamasını indirebilirsin. 

Bankacılık Fonu Nedir? Nasıl Alınır?

Hisse senetleri riskli yatırım ürünleridir. Şirketlere ortaklık, hem kârlarına hemde zararlarına ortaklık anlamına gelir. Ana paranızdan kâr etme ihtimaliniz olduğu gibi, zarar etme ihtimalinizde bulunmaktadır.

Benzer İçerikler