Yurt dışına çıkmak için ilk ve en önemli adım bildiğin üzere pasaport başvurusu yapmak. Diğer gereklilikleri de tamamladıktan sonra geriye sadece bir kuş misali oradan oraya uçmaya başlamak kalıyor! Peki, dünyayı keşfetmenin ilk koşulu olan pasaport nasıl alınır biliyor musun? Gel, heyecanlı maceralar için bu detayları birlikte keşfedelim!
Bilmediğin rotalara doğru keşfe çıkmak için biraz cesaret, biraz kararlılık ve biraz da plan-program yeteneği gerek! Bunlardan sonra ise karşına bazı somut gereklilikler çıkıyor. Pasaport, vize, seyahat sigortası ve uçak bileti, temin etmen gerekenlerden yalnızca birkaçı! Özellikle çevre ülkelere değil de daha uzaklara gitmek istiyorsan mutlaka pasaport alman gerekiyor. Çünkü neredeyse tüm ülkeler ziyaretçilerinden pasaport istiyor.
Belirli şartları yerine getiren Türk vatandaşlarına umuma mahsus pasaport veriliyor. Şartları yerine getiriyorsan hususi pasaport, diplomatik pasaport ve hizmet pasaportu da alabilirsin! Kafan karıştıysa hiç endişelenme. Bu içeriğimizde pasaport üzerine detaylı bir yolculuğa çıkacak ve tüm merak ettiklerini detaylıca keşfedeceksin. Hadi, unutulmaz anılar biriktireceğin yolculuğuna ilk adımı atmak için okumaya devam et!
Pasaport Nedir, Neden Gereklidir?
Pasaport, vatandaşı olunan ülkenin yetkili kurumları tarafından yabancı ülkelere gidecek olan kişilere verilen bir tür kimlik belgesi. Yabancı ülkelere kendi ülkenin resmi vatandaşı olduğunu kanıtlayan pasaport, yasal ve güvenli bir seyahat için mutlaka gerekli olan belgelerden biri. Uluslararası geçerliliği olan pasaport tek başına kimlik görevi görebilmekle birlikte, kimlik bilgilerinin doğrulanması için de kullanılabiliyor.
“Umuma mahsus pasaport”, “hususi pasaport”, “hizmet pasaportu”, “diplomatik pasaport” ve “geçici pasaport” olmak üzere beş adet pasaport çeşidi bulunuyor.
Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport Nedir ve Kimlere Verilir?
Umuma mahsus pasaport (bordo pasaport), yurt dışına çıkmak için genel koşulları karşılayan standart Türk vatandaşlarına verilen genel pasaport çeşidi.
Hususi (Yeşil) Pasaport Nedir ve Kimlere Verilir?
Hususi pasaport (yeşil pasaport), devlet adına çalışan memurlara ve eski bürokratlara verilen bir pasaport çeşidi. Koşulları karşıladıkları takdirde memurların ailelerine de yeşil pasaport verilebiliyor. Yeşil pasaportun ülkelere vizesiz giriş gibi çeşitli avantajları bulunuyor.
Hizmet (Gri) Pasaportu Nedir ve Kimlere Verilir?
Hizmet pasaportu (gri pasaport), devlet tarafından yurt dışına gönderilen kişilere verilen bir pasaport. Örneğin; uluslararası müsabakalar için yurt dışına giden milli sporcular gri pasaportla seyahat ediyor.
Diplomatik (Siyah) Pasaport Nedir ve Kimlere Verilir?
Diplomatik pasaport (siyah pasaport), devletin en üst seviyesinde görev yapan kişilere verilen bir pasaport türü. Dışişleri Bakanlığınca verilen siyah pasaport bakanlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, belediye başkanları, valiler ve ailelerine veriliyor.
Geçici (Pembe) Pasaport Nedir ve Kimlere Verilir?
Geçici (pembe pasaport), yurt dışında pasaportunu kaybeden kişilere Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği ya da konsolosluklar tarafından verilen bir pasaport türü. Pembe pasaport sadece 30 gün boyunca geçerli oluyor.
Pasaport Nasıl Alınır?
Pasaport almak için öncelikle pasaportu verecek kuruma başvuru yapmak gerekiyor. Başvurunun gerçekleşmesinden sonra sıra, alınacak pasaport türüne göre gerekli belgeleri hazırlanmaya geliyor. Gerekli belgeler ilgili kurumlarla paylaşıldıktan sonra pasaport basım için sıraya alınıyor. Birkaç günlük sürenin sonunda da beyan edilen adrese kargo aracılığıyla ulaştırılıyor.
Pasaport Randevusu Nereden ve Nasıl Alınır?
Pasaport randevusu T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet sitesinden, Alo 199 çağrı merkezi hattından veya e-Devletten alınabiliyor. Hususi (yeşil) ve hizmet damgalı (gri) pasaport için İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine, umuma mahsus (bordo) pasaport için ise İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekiyor. Yurt dışında ise dış temsilciliklere başvuruluyor.
Pasaport Başvurusu için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Pasaport için gerekli evraklar pasaport türüne göre değişiyor. Ancak tüm pasaportlar için çoğunlukla şu evraklar isteniyor:
- T.C. kimlik kartı/nüfus cüzdanı
- Son altı ay içinde çektirilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf
- Pasaport talep formu
- Pasaport harç ve defter ücreti makbuzu
- 18 yaş altındaki çocuklar ve kısıtlı bireyler için noterden alınmış muvafakatname
- Varsa eski pasaport
Pasaport başvurusunda kimlik kartı yerine sürücü belgesi ya da aile cüzdanı gibi belgeler kabul edilmiyor. Kişilerin mutlaka T.C. kimlik kartını ibraz etmesi gerekiyor. Ayrıca öğrenciler, öğrenci belgelerini götürmeleri durumunda harç ve defter ücretlerinden muaf tutuluyor. Hususi ve hizmet damgalı pasaport alacaklar da harç bedelinden muaf oluyor. Pasaport harç bedeli PTT şubeleri, anlaşmalı bankalar, vergi dairesi müdürlükleri ya da Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığıyla ödenebiliyor.
5. 2023 Pasaport Ücreti Ne Kadardır?
Defter | Toplam Ücret |
501,00 TL | 1.535,55 TL |
501,00 TL | 2.013,45 TL |
501,00 TL | 2.970,15 TL |
501,00 TL | 4.008,75 TL |
501,00 TL | 5.444,25 TL |
Kaynak: T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü
Pasaport Ne Kadar Sürede Gelir?
Pasaport Ankara’da basılıp PTT kargo aracılığıyla belirtilen adrese ulaştırılıyor. Haliyle pasaport kaç günde gelir sorusunun yanıtı da bulunulan şehre ve ilçeye göre değişiyor. Pasaport il merkezlerine çoğunlukla üç iş günü, ilçe merkezlerine dört iş günü ve köylere yedi iş gününde ulaşıyor. Sene sonunda yaşanan yoğunluk dönemlerinde bu süreler uzayabiliyor.
Yurt dışında bir organizasyona yetişeceksen, pasaportunun öncelikli basılması için başvuru sırasında memura davetli olduğun sempozyumun/yarışmanın belgesini veya uçak biletini gösterebilirsin.
Pasaport Numarası Nedir? Ne İşe Yarar?
Pasaport numarası, ülkelerin kişiye ait bilgileri takip edebilmesi için kullandıkları bir kod. Eski tip pasaportlarda bu numara dokuz haneliyken, yeni çipli pasaportlarda yedi haneli olarak yer alıyor. Pasaport numarası, çoğunlukla yurt dışında konsolosluk işlemlerinde kullanılıyor. Ayrıca yurt dışından ülkeye götürülen cep telefonu gibi hediyeler için de pasaport numarası üzerinden kayıt yapılıyor.
Pasaport Numarası Nasıl Öğrenilir?
Pasaport numarası, eski tip pasaportlarda kırmızı renkli ve dokuz haneli olarak her sayfada yer alıyor. Bu numara, yeni çipli pasaportlarda yedi haneli olarak pasaportun ön yüzünde, sağ üst köşede bulunuyor. Ayrıca e-Devlet üzerinden de pasaport no sorgulama yapılabiliyor. Kayıp/çalıntı durumlarına ya da internet sorgulaması yapılamayacak durumlara karşı pasaport numarasının bir deftere not alınması öneriliyor. Aksi takdirde süreçlerde aksama ve sorun yaşanabiliyor.
Pasaport Yenileme Başvurusu Nasıl Yapılır?
Pasaport yenileme için T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet sitesinden, Alo 199 çağrı merkezi hattından ya da e-Devletten randevu almak gerekiyor. Randevu aşamasında bağlı olunan İl ve İlçe Nüfus Müdürlüğünü seçmek gerekiyor. Özlük bilgileri, randevu yeri ve saati onaylandıktan sonra cep telefonuna gelen onaylama koduyla pasaport yenileme başvurusu gerçekleştirilmiş oluyor.
Pasaport Yenileme için Gerekli Evraklar Nelerdir?
- T.C. kimlik kartı/nüfus cüzdanı
- Mevcut pasaport
- Yeni pasaport talep formu
- Son altı ay içinde çektirilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf
- Pasaport harç ve defter ücreti makbuzu
- Öğrenci olanlar için öğrenci belgesi
- 18 yaş altındaki çocuklar ve kısıtlı bireyler için noterden alınmış muvafakatname
Yeşil, gri ve siyah pasaportluların pasaport yenileme için gerekli belgelere bazı farklı evrakları da eklemesi gerekebiliyor. Örneğin; devlette çalışanlar, emekliler ya da görevden çekilenler için durumlarını anlatır belgelerin başvuru sırasında ibraz edilmesi gerekiyor.
2023 Pasaport Yenileme Ücreti Ne Kadar?
Süre | Ücret |
6 ay | 1190,70 TL |
1 yıl | 1509,30 TL |
2 yıl | 2147,10 TL |
3 yıl | 2839,50 TL |
4+yıl | 3796,50 TL |
Pasaportunu aldıktan sonra sıra unutulmaz anılara uçmaya geliyor! Sen de gezerken paranı değerlendirmek istersen, Türk Hava Yolları ya da Pegasus gibi ünlü hava yolu şirketlerinden hisse satın alabilirsin! Nasıl mı? Hemen App Store ya da Play Store üzerinden Midas uygulamasını indir, Midas yatırım hesabın üzerinden yapacağın yatırımlarla yükseklerde uçmaya başla!
Hisse senetleri riskli yatırım ürünleridir. Şirketlere ortaklık, hem kârlarına hemde zararlarına ortaklık anlamına gelir. Ana paranızdan kâr etme ihtimaliniz olduğu gibi, zarar etme ihtimalinizde bulunmaktadır.