Üstün zeka her zaman insanlara ait bir özellik olarak tanımlandı. Mesela zekasıyla bizi her defasında şaşırtan Sherlock Holmes ya da Stephen Hawking’in hayatından uyarlanan Her Şeyin Teorisi, bugün hala birçok insanın favori filmi konumunda. Ama artık makinelerin zekası, yani yapay zeka uygulamaları ve bu uygulamaların geleceği çok daha fazla ilgimizi çekiyor. Peki, tam olarak hangi uygulamalardan bahsediyoruz?
Makine öğrenmesi ve yapay zeka uygulamaları son yıllarda fazlasıyla popüler. Bu popülerliği sohbetlerden, geniş ölçekte çıkan yayınlardan ve yapılan dizilerden anlamak pek de zor olmasa gerek. Üstelik teknoloji şirketleri de yeni yatırımlarını ve Ar-Ge çalışmalarını bu alana yöneltmiş durumda. Öyle ki listeye her gün yeni bir program daha ekleniyor ve yapay zeka, insanları hızla etkisi altına almaya devam ediyor.
Yapay zeka uygulamalarının çok konuşulmasında muhakkak yeni olmasının da etkisi var. Ancak bu uygulamaların popülerliğinin arkasındaki asıl sebep sağladığı faydalar. Nitekim yapay zekanın yakın gelecekte bazı iş kollarını ele geçireceğini söyleyenleri bile duymuş olabilirsiniz. İşte ses değiştiricisinden video üreticisine, sanatsal tablo yapanından insan gibi sohbet edenine, etkileyici sekiz yapay zeka uygulaması!
Pictory
Pictory, video üreticisi yapay zeka uygulamalarının başında geliyor. Öne çıkan özellikleri arasında en önemlisiyse, hayatı boyunca hiç video edit işi ile uğraşmamış kişilerin bile en fazla iki dakika içerisinde profesyonel bir düzenleme yapabilmesine olanak sağlaması. Yani Pictory’i kullanırken bir tecrüben olmasına gerek yok. Çünkü onun fazlasıyla var! Ayrıca uygulama bulut sistemi kullandığından her bilgisayarda kolayca çalışabiliyor. Peki, Pictory başka neler sunuyor?
Bir Bakışta Pictory;
- Makaleleri ya da senaryoları videoya dönüştürme
- Metin kullanarak video düzenleme
- Paylaşılabilir özet videolar hazırlama
- Videoları otomatik olarak adlandırma
Evet, doğru anladın! Pictory yapay zeka uygulaması ile yalnızca video edit’i değil, kendi senaryonu ya da makaleni videoya dönüştürme işi de yapabilirsin. Özellikle dijital içerik üreticisiysen, kendi işletmenin reklamlarını yürütüyorsan ya da sadece sosyal medya hesaplarını daha enerjik bir hale getirmek istiyorsan Pictory’i kullanabilirsin.
Tek yapman gereken metni yazmak ya da metnin bulunduğu linki yapıştırmak! Arka plan, fon ve görsel seçimleri yapay zekaya ait. Ayrıca kayıtlı bir video yüklediğin zaman video metni otomatik olarak yana yazılıyor. Böylece çıkarmak istediğin paragrafı sildiğin zaman videodan da aynı kısmı kesmiş oluyorsun. Sence de çok iyi değil mi?
Jasper
Jasper, kaliteli içerikler üretmeyi sağlayan bir yapay zeka yazılımı. Tek yapman gereken Jasper’a konuyu özetleyecek birkaç “tohum” sözcük vermek. Gerisi onda! Jasper, istediğin formatta içeriği üretmeden önce bu sözcükleri analiz ediyor ve sözcük anlamlarına göre konuyu tespit edip içerik üretmeye başlıyor.
Bir Bakışta Jasper;
- 11.000’den fazla yazı tipi ve 2.500 yazım stili
- 25’ten fazla dil seçeneği
- Kullanıcı dostu sezgisel arayüz
- 1500 kelimeyi 15 dakikadan kısa sürede yazabilme
Jasper’ın bünyesinde birçok farklı yapay zeka içerik formatı bulunuyor. Bu formatlar arasında blog yazıları, e-postalar, Google ya da Facebook reklamları, sosyal medya gönderileri gibi daha birçok şablon yer alıyor. Bu sayede Jasper’la hem kendi reklamlarını daha ilgi çekici hale getirmen hem de sosyal medya gönderilerine birbirinden yaratıcı açıklamalar yazman mümkün!
Jasper, 2023 Mayıs ayı itibarıyla 1,5 milyar dolarlık değere sahip özel bir şirket ve henüz halka arzını gerçekleştirmedi. Ancak Midas’ta yerini şimdiden alarak Jasper’ın ilk yatırımcılarından olma fırsatını yakalayabilirsin!
D- ID
Sana bir kamera kullanmadan kendi videonu çekebileceğini söylesek ne derdin? Muhtemelen bize inanmazdın. Ama bu artık mümkün! D-ID ile kendi videonu yaratmak için tek ihtiyacın olan sana ait yüksek çözünürlüklü bir fotoğraf. Bir de tabii ki söylemek istediklerini yazacağın küçük çaplı bir metin. Bu sayede kendi fotoğrafın ile söylemek istediklerini birleştirebilir ve videonu yaratabilirsin.
Bir Bakışta D-ID;
- Fotoğrafları videoya dönüştürme
- İstediğin ses dosyasını ekleyebilme
- GPT-3 dilini kullanabilme
- Ses şablonlarına duygu ekleyebilme
D-ID uygulaması ile ayrıca farklı ses tonlarını ya da duygu durumlarını seçebilirsin. Yani istersen videonu heyecanlı ya da korku dolu bir hale getirebilirsin. Ayrıca kendi sesini yükleyerek de videonu daha gerçekçi kılman mümkün. Yüz mimiklerinin ve ağız hareketlerinin söylediğin sözcüklere göre şekillendiği D-ID’nin müşterileri arasında Warner Bros. Pictures, Publicis, Mondelez, Skilldora ve MyHeritage gibi dünyaca ünlü şirketler ve platformlar yer alıyor. 2022 yılının Mayıs ayı verilerine göre D-ID 42,62 milyon dolarlık yatırım topladı. Hemen Midas’ta yerini alarak sen de D-ID halka arz olduğu anda ilk yatırımcılarından biri olabilirsin!
Lovo
Bir çağrı merkezindeki ya da telesekreterlerdeki robotik seslerini kolayca algılayıp karşındakinin gerçek bir insan olmadığını hemen anlıyorsun, değil mi? Çünkü robotların o tekdüze ve duygusuz sesleri sana karşındakinin gerçek olamayacağını açıkça belli ediyor. Peki ya insan sesini ve konuşma şeklini birebir taklit edebilen bir yapay zeka programı olsaydı? Yine anlayabilir miydin? Büyük ihtimalle hayır. İşte Lovo tam olarak bunu yapıyor! Adeta varolmayan bir insan yaratıp o kişinin varlığına seni inandırıyor! Peki, bunu nasıl yapıyor dersin?
Bir Bakışta Lovo;
- Dünyanın en gelişmiş kütüphanesi
- Telaffuz ve vurgu düzenleme
- 150’den fazla dil seçeneği
Lovo için gerçekçi bir ses tonu, duygularla değişen okunuşlar ve basit insansı hatalar yeterli! Lovo’nun yeni versiyonu Genny, 500’den fazla yapay zeka ses tonu ile dünyanın en gelişmiş ses kütüphanesine sahip. Bunun yanında kullanıcılara ses düzenleme imkanı tanıyarak istediği sesi kişiselleştirmelerine imkan tanıyor. Bu kişiselleştirilmiş sesi Youtube videolarında, işletmenin reklamlarında, kitap seslendirmelerinde ve hatta kendi podcast’inde bile kullanabilirsin. Tabii oyunları da unutmamak lazım!
Midjourney
Yapay zekanın ün kazanmaya başladığı alanlardan biri de görsel sanatlar. Özellikle yazıdan görsel üreten yapay zeka araçları günümüzde oldukça sık kullanılıyor. İşte Midjourney, bu yapay zekalardan belki de en popüleri. Midjourney, 2021 yılında Kaliforniya’nın San Francisco eyaletinde kuruldu. Ürettiği görsellerin kalitesi dışında Midjourney, son dönemlerde eski Amerika Başkanı Donald Trump’ın tutuklanmasına ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kendi yasalarını protesto etmesine dair üretilen görsellerle gündeme geldi.
Bir Bakışta Midjourney;
- Yazıyı görsele dönüştürme
- İstenen görselin farklı versiyonlarını üretebilme
- Yüksek çözünürlüklü kopya alabilme
Diğer yapay zeka ile görsel üreten uygulamalardan farklı olarak Midjourney, tam bir uygulama mantığı ile çalışmıyor. Bu nedenle de kodlara ihtiyaç duymuyor. Midjourney, aslında Discord uygulaması üzerinden çalışan bir bot olarak tanımlanabilir. Bu bota istediğin komutları vererek dilediğin görselleri elde edebilirsin. Örneğin; dondurmadan yapılmış ev üzerinde tepinen bir dinozor görseli üretebilirsin! Çünkü Midjourney’de üretebilmen için hayal etmen yeter!
AIVA
Yapay zeka hayatın neredeyse her alanına el atmışken elbette ki müziği de es geçmeyecekti. AIVA (Artificial Intelligence Virtual Artist) uygulaması, gücünü yapay zekadan alan sanal bir orkestra olarak tanımlanabilir. Bu orkestra sayesinde herhangi bir enstrüman çalmasan veya bir kompozisyon bilgisine sahip olmasan da birkaç dakika içinde çeşitli film ya da reklam müzikleri üretebilirsin. Üstelik hazır şablon müziklerinin temposunu, vokal sesini, enstrümanlarını ve ses efektlerini değiştirerek kendi müziğinin altyapısını da oluşturabilirsin.
Bir Bakışta AIVA;
- Birçok hazır müzik ve tür seçeneği
- Yeni müzikler üretebilme
- Var olan şarkıları düzenleyebilme
- Üretilen müziklerin telif haklarını satın alabilme
AIVA’da ilk olarak müziğinin türünü seçmen gerekiyor. Seçtiğin türe göre yapay zeka sana bazı tempo ve şablonlar öneriyor. Daha sonra çeşitli enstrümanlar ekleyerek müziğini renklendirebilirsin. Ekleyeceğin enstrümanların giriş ve çıkış zamanlarını, ses yüksekliğini ve bas ya da tiz notalarını dilediğin gibi değiştirebilirsin. Ayrıca oluşturduğun müzikler AVIA YouTube, Spotify, Soundcloud ve Apple Music hesaplarında yayınlanıyor. Dünyaya açılmak için eşsiz bir fırsat, değil mi?
HitPaw
Ölümsüzleştirmek istediğin anları yakaladığını sanırken, fotoğrafın bulanık çıkmış olduğu gerçeği ile karşılaştığın anlar oluyordur değil mi? Ama artık HitPaw ile fotoğraflarına yapay zeka eli değiyor! Sonra ne mi oluyor? Bulanıklıklar, gren’li alanlar ve ışık parlamaları senin için sorun olmaktan çıkıyor. HitPaw, yapay zeka desteği ile fotoğraflardaki nesneleri tanıyor ve uygun düzeltmeleri yapıyor. Örneğin; bir bina fotoğrafında binayı tanıyarak otomatik olarak keskinleştirme yapıyor ve kolon üzerindeki çiçek ya da hayvan desenlerini daha net görmek mümkün oluyor.
Bir Bakışta HitPaw
- Bir tıkla bulanıklık giderme
- Görüntüyü keskinleştirme
- Çözünürlük kaybı yaşamadan fotoğrafı genişletme
HitPaw uygulamasının içinde dört farklı yapay zeka modülü bulunuyor. Her bir modül farklı bir sorunu çözüyor. Ayrıca HitPaw görüntülerin çözünürlüklerini de yükseltiyor. Bu sayede istediğin görüntüleri büyütürken çözünürlük kaybını dert etmene de gerek kalmıyor. Eski siyah-beyaz fotoğraflara da uygulanabilen HitPaw ile her fotoğrafın artık kusursuz olabilir!
Tome
Özellikle de beyaz yakalıysan her an bir sunum yetiştirmen gerekebilir. Ya da anlatacağın hikayeyi destekleyebilmek için bir sunuma ihtiyacın olabilir. Eğer hızlıca bir sunum hazırlaman gerekiyorsa yapay zeka senin için o işi de halletmeye hazır! ChatGPT ve DALL-E 2 yazılımlarıyla birlikte çalışan Tome, sunumunu istediğin konuda, üstelik uzunluğunu da senin belirleyeceğin şekilde dakikalar içinde hazırlıyor.
Bir Bakışta Tome
- ChatGPT ve DALL-E 2 desteği
- İstediğin konuda sunum hazırlayabilme
- Sunum kapağı hazırlayabilme
- Görsel tarzı seçebilme
İstersen Tome yapay zeka uygulamasında daha detaylı seçimler de yapabilirsin. Örneğin; görsel seçimleri nasıl olsun, yazılar mı görseller mi yoğunlukta olsun gibi sorulara vereceğin cevaplara göre sunumunu kişiselleştirebilirsin. Ayrıca Tome’u sadece sunum başlıklarını, kapağını ya da şablonlarını hazırlamak için de kullanabilirsin.
Gördüğün gibi yapay zeka daha şimdiden güçlü sektörlerden biri haline gelmiş durumda. Bu da yatırımcılar için yapay zekayı adeta bir fırsat havuzuna çeviriyor! Yapay zeka şirketleri halka arz edildiği zaman hazır olmak için sen de hemen Midas uygulamasını App Store ya da Play Store üzerinden indir, Midas yatırım hesabını açarak geleceğin dünyasına ilk adım atanlardan ol!
Hisse senetleri riskli yatırım ürünleridir. Şirketlere ortaklık, hem kârlarına hemde zararlarına ortaklık anlamına gelir. Ana paranızdan kâr etme ihtimaliniz olduğu gibi, zarar etme ihtimalinizde bulunmaktadır.