Blog

Ar-Ge Nedir? Ar-Ge Yatırımı Yapan Şirketler

Mayıs 5, 2023
Ar-Ge Nedir? Ar-Ge Yatırımı Yapan Şirketler
Ar-Ge Nedir? Ar-Ge Yatırımı Yapan Şirketler

Ar-Ge kelimesini daha önce birçok kez duymakla birlikte tam olarak ne anlama geldiğini bilmiyor olabilirsin. Açılımı “araştırma ve geliştirme” olan Ar-Ge kavramını senin için tüm detaylarıyla ele aldık. İnovasyon çağında sıklıkla karşına çıkan Ar-Ge kavramının ne olduğunu, çalışmalarının neleri kapsadığını, amaçlarını ve Ar-Ge yatırımı yapan büyük şirketleri yazımızın devamında bulabilirsin! 

Yeni bir iş fikrin varsa, bir şirket sahibi olmayı planlıyorsan ya da bir yatırımın peşindeysen Ar-Ge kavramını yakından tanıman oldukça önemli! İş dünyasında büyük yankılar uyandıran ve şirketlerin hem kendi bünyesinde hem de faaliyet gösterdiği sektörde yenilikçi bir bakış açısıyla gelişmeye devam etmesini sağlayan Ar-Ge, tabii ki yalnızca bununla sınırlı kalmıyor. 

Ürün veya hizmetiyle rakiplerinden sıyrılmak, pazardaki konumunu bir üst seviyeye taşımak, marka bilinirliğini artırmak ve daha pek çok alanda inovatif bir ivme kaydetmeyi sağlamak… Tüm bunlar için Ar-Ge, şirketlerin modern dünyada ayakta kalabilmesinin adeta bir koşulu! Peki, Ar-Ge ne demek? Ar-Ge çalışmaları neler? Hadi gel, Ar-Ge kavramı hakkında bilmen gerekenleri en ince ayrıntılarıyla ele alalım!

Ar-Ge Nedir?

Ar-Ge Nedir? Ar-Ge Yatırımı Yapan Şirketler

Ar-Ge kavramı, araştırma ve geliştirme kelimelerinin kısaltılmasından oluşuyor. “Arge Nedir? sorusu, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından “bilgi dağarcığını artırmak amacıyla sistematik olarak sürdürülen yaratıcı çalışma ve bu bilginin yeni uygulamalar yaratmak için kullanılması” şeklinde yanıtlanıyor. 

Ar-Ge, yeni ürün araştırmaları yapmayı, bilim ve teknolojinin gelişmesini sağlayacak yeni bilgileri edinmeyi ve mevcut ürün ve hizmetleri inovatif bir bakış açısıyla güncellemeyi tek başlık altında bir araya getiriyor. Yeni ve gelişmiş süreçler, sistemler ve uygulamalar tasarlamak üzerine kurulan Ar-Ge, genel olarak sistematik bir temelde yürütülen tüm yaratıcı çalışmaları kapsıyor. Yaratıcı, özgün ve gelişim odaklı bir çalışma bütünü olarak kabul edebileceğimiz araştırma ve geliştirme süreçleri, günümüzde pek çok şirketi ayakta tutan bir temel! 

Ar-Ge Çalışmasının Amacı Nedir?

  • Yeni teknolojik gelişmelerin yolunu açmak, mevcut bilgileri geliştirmek ve teknolojik altyapıyı güçlendirmek.
  • Ürün ve hizmete yönelik iyileştirmeler yapmak, verimi ve kaliteyi artırmak. 
  • Yeni ürün ve hizmet kaynakları keşfetmek ve geliştirmek.
  • Şirketin pazardaki konumunu sağlama almak ve yükseltmek.
  • Şirketin rekabet dünyasında ayakta kalmasına olanak tanımak. 
  • Performansı artırmak ve şirket büyümesini desteklemek. 

Ar-Ge Çalışma Örnekleri

Arge Özellikleri

Dünya üzerinde neredeyse her sektörde Ar-Ge çalışmalarının örneklerini görmek mümkün. Araştırma ve geliştirme projeleri altında yeni teknolojik gelişmelere, bilgilere ve deneyimlere kapı açan bu uygulamalar, bazı sektörlerde adeta bir yapı taşı görevi görüyor. Ar-Ge çalışması örneklerinin ön planda olduğu alanlar çoğunlukla otomotiv, bilgisayar, elektronik, yapay zeka, yazılım, sağlık ve ilaç endüstrileri oluyor. Ülkemizde Ar-Ge faaliyetlerine yönelik yapılan bazı örnekler ise şu şekilde. 

  • TÜBİTAK proje destekleri
  • KOSGEB Ar-Ge destekleri
  • Ar-Ge merkezi teşvikleri
  • Teknopark teşvikleri
  • Yatırım teşvikleri

Ar-Ge Faaliyetleri Nelerdir?

Ar-Ge faaliyetleri, kapsamlı ve uzun vadeli çalışmalardan oluşuyor. Senin için “Ar-Ge faaliyetleri nedir?” konusunu mercek altına aldık ve üç ana başlığa ayrılan bu faaliyetleri aşağıda bir bir sıraladık! 

Temel Araştırma

Ar-Ge faaliyetlerinin ilk adımını oluşturan temel araştırma, deneysel ve teorik çalışmaları içeriyor. Şirketlerin ürün veya hizmet geliştirmeye yönelik faaliyetler yaptığı temel araştırma sürecinde çalışmalar sosyal, psikolojik ve bilimsel düzlemde ele alınıyor. 

Uygulamalı Araştırma

Temel araştırma faaliyetlerinde elde edilen bilgiler ışığında gelişen uygulamalı araştırma yeni bilgi, ürün veya hizmetin devamlılığını sağlıyor. Genellikle deneme ve yanılma yönteminin kullanıldığı Ar-Ge çalışmalarından oluşan bu araştırma yöntemi, spesifik ve amacı uygun faaliyetlere yönelik oluyor. 

Deneysel Geliştirme

Ürün ya da hizmetin yaratıldığı çalışmalar bütünü olan deneysel geliştirme, araştırma çalışmalarında elde edilen bilgilere göre şekilleniyor. Bu aşama yeni ürünler ya da cihazlar üretmeye, yeni hizmetler geliştirmeye ve mevcutta üretilmiş olanları geliştirmeye yönelik sistemli faaliyetleri kapsıyor. 

Ar-Ge Yatırımı Yapan En Büyük Şirketler

Ar-Ge Nedir? Ar-Ge Yatırımı Yapan Şirketler

Teknolojik gelişmeleri yakından takip etmekle kalmayan, aynı zamanda yaptığı Ar-Ge çalışmalarıyla adeta teknolojiye ve bilime yön veren pek çok şirket bulunuyor. Dünyada ve ülkemizde araştırma ve geliştirme faaliyetlerine yatırım yapan öncü şirketleri aşağıda bulabilirsin: 

Alphabet

Google ve Google’a ait diğer şirketleri bir çatı altında bir araya getiren Alphabet,  Ar-Ge yatırımları ile 2015 yılından günümüze dünya zirvesindeki yerini koruyor. Gelecek vadeden teknolojik gelişmelere destek olan Alphabet, teknoloji alanında yapılan araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin hayata geçirilmesine büyük katkı sağlıyor. 2020 yılında Ar-Ge çalışmalarına 27,63 milyar dolar ayıran şirket, günümüzde bu alanda lider konumunda yer alıyor.

external link icon
hisse-senedi-nasil-alinir

Google Hissesi Nasıl Alınır? Nereden Alınır?

Apple

1976 yılından bu yana elektronik sektörüne yaptığı Ar-Ge çalışmalarıyla adını sıklıkla duyuran Apple’ın araştırma ve geliştirmeye yönelik yatırımları her geçen yıl büyümeye devam ediyor. Yalnızca kendi ürünlerinin gelişimini değil, genel teknolojik çalışmaları da destekleyen Apple, günümüzde Ar-Ge’ye büyük yatırım yapan şirketler arasında öne çıkıyor. 

Tesla Motors

Elektrikli araç sektörü deyince akla ilk gelen şirketlerden biri olan Tesla Motors, otomotiv sektörüne dair yaptığı Ar-Ge çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Rakiplerine göre Ar-Ge’ye üç kat daha fazla yatırım yapan Tesla Motors, elektrikli araçlarının geliştirilmesi için bu konuya özel bir önem verdiğini her defasında vurguluyor. 

Microsoft

Teknoloji devi Microsoft, Ar-Ge çalışmalarına yatırım yapan en büyük şirketlerden bir diğeri. Halihazırda 31 binden fazla patenti bulunan Microsoft, bir bu kadar daha patentin hazırlık aşamasında olduğunu belirtiyor. Microsoft’un geçtiğimiz yıllarda Ar-Ge projelerine 20,36 milyar dolar yatırım yaptığı biliniyor. 

Huawei

Çin merkezli teknoloji markası olan Huawei, Ar-Ge’ye yaptığı yatırımlarla rakiplerini bir bir geride bırakıyor. Ar-Ge harcamalarıyla kendinden sıkça söz ettiren şirket, telekomünikasyon alanında yaptığı 19,89 milyar rekor yatırımla Ar-Ge çalışmalarına verdiği önemi açıkça gösteriyor. 

ASELSAN

Türk Silahlı Kuvvetleri için geliştirdiği projeler başta olmak üzere savunma sanayi, iletişim ve insansız sistemler alanlarında üretim yapan ASELSAN, son birkaç yıldır Ar-Ge çalışmalarına büyük yatırımlarda bulunuyor. ASELSAN, ülkemizde araştırma ve geliştirmeye en çok harcamayı yapan kuruluş olarak konumlanıyor. 

TUSAŞ

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi Anonim Şirketi (TUSAŞ), Türkiye’de Ar-Ge çalışmalarına yatırım yapan şirketler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Hava platformlarının tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi alanında Ar-Ge faaliyetleri gösteren kuruluş, aynı zamanda uçak parçaları da üretiyor. 

TOFAŞ

1968 yılında kurulan ve kurulduğu günden günümüze kadar yaptığı Ar-Ge yatırımlarıyla Türkiye’nin otomotiv üreticisi devlerinden biri olmayı başaran TOFAŞ, geçtiğimiz yıllarda 575 milyon 82 bin TL’lik Ar-Ge harcamasıyla gözleri üzerine çevirmişti.

Abdi İbrahim

İlaç sektörünün önde gelen isimlerden biri olan Abdi İbrahim, ülkemizde Ar-Ge’ye yatırım yapan büyük şirketlerden biri. Şirket bünyesinde Ar-Ge merkezine sahip olan ve laboratuvarlarında ileri teknoloji kullanan Abdi İbrahim, ilaç endüstrisinin değişen ihtiyaçlarına cevap veriyor. 

Turkcell

Türkiye’de Ar-Ge’ye harcama yapan şirketlerden biri olan Turkcell, gelirinin büyük bir kısmını inovasyon alanına ayırıyor. Şirket içi geliştirmeler ve iyileştirmeler kapsamında Ar-Ge faaliyetlerine ağırlık veren şirket, ülkemizde telekomünikasyon alanında yapılan Ar-Ge çalışmalarına da destek oluyor. Teknolojik olarak son derece gelişmiş bir Ar-Ge binasına sahip olan Turkcell, Ar-Ge faaliyetlerini bu merkezde yürütüyor. 


Dünyada ve Türkiye’de Ar-Ge çalışmalarıyla teknolojik ve bilimsel gelişmelere katkı sağlayan şirketlere yatırım yapmaya ne dersin? Hemen şimdi App Store veya Play Store üzerinden Midas uygulamasını indirerek Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin hisselerine ortak olabilirsin!

Ar-Ge Nedir? Ar-Ge Yatırımı Yapan Şirketler

Hisse senetleri riskli yatırım ürünleridir. Şirketlere ortaklık, hem kârlarına hemde zararlarına ortaklık anlamına gelir. Ana paranızdan kâr etme ihtimaliniz olduğu gibi, zarar etme ihtimalinizde bulunmaktadır.

Benzer İçerikler